Sve ima svoje granice

Tri anti-aging tretmana koji mogu pogoršati stanje kože poslije 40. godine

Potrebe kože s vremenom se mijenjaju, pa ono što nam je odgovaralo u tridesetima, desetljeće kasnije više ne mora biti učinkovito ili čak može djelovati u pogrešnom smjeru

Nije uvijek lako pronaći pravilnu kombinaciju kozmetičkih proizvoda i tretmana za uspješan anti-aging kože, a i potrebe kože s vremenom se mijenjaju, pa ono što nam je odgovaralo u tridesetima, desetljeće kasnije više ne mora biti djelotvorno. Ili čak može djelovati u pogrešnom smjeru. Upravo to može biti slučaj s tri inače vrlo popularna anti-aging tretmana – po riječima dermatologa, nakon 40. godine života bilo bi uputno izbjegavati ih.

Čitajte i: Natečeni obrazi i sužene oči nakon tretmana? Pogreške s filerima zbog kojih nastaju napuhnuta lica

Agresivni kemijski pilinzi

Kemijski pilinzi uobičajeni su postupci za temeljitu eksfolijaciju koji pomoću ozlijeđivanja gornjih slojeva kože pokušavaju stvoriti pomlađen izgled. Oni agresivniji među njima, primjerice piling trikloroctenom kiselinom (TCA), remete prirodnu barijeru i ciklus obnavljanja kože.

Uz oštećenu prirodnu barijeru koža je osjetljiva i upaljena te može postati suha, a ten može postati neujednačen i bez sjaja, pogotovo kod tamnijih tonova kože. Ciklus obnavljanja kože pak prirodni je proces samopomlađivanja koji počinje usporavati u četrdesetima – kako se žene približavaju menopauzi smanjuje se prirodna sposobnost proizvodnje jake lipidne kožne barijere. Jasno je stoga da koži nije potrebno ništa što je dodatno oslabljuje.

image

Proces samoobnavljanja kože usporava se s vremenom

DEPOSITPHOTOS

Obnavljanje kože CO2 laserima

CO2 laseri, a to su laseri najveće snage u kozmetici, već se desetljećima koriste za brisanje finih linija i ožiljaka od akni. Takav tretman uključuje spaljivanje cijelog gornjeg sloja kože (epiderme) kako bi se potaknula proizvodnja nove kože. Podvrgavanje toj vrsti laserskog tretmana zahtijeva sedam do 14 dana oporavljanja, tijekom kojih je koža vidno ozlijeđena, ljušti se, nastaju kraste itd. te traži puno njege, čiju je učinkovitost teže postići poslije četrdesete godine života.

U petom desetljeću koža se, kako smo već naveli, prirodno obnavlja sporije i smanjena joj je sposobnost proizvodnje lipida koji čine kožnu barijeru. Zbog toga je i oporavak nakon agresivnog tretmana puno dulji i neugodniji - trebat će joj više vremena za zacjeljivanje, u tom će periodu biti osjetljivija, a ionako usporeni procesi obnavljanja kože i stvaranja kožne barijere bit će dulje poremećeni.

image

Važno je očuvati prirodnu barijeru kože

DEPOSITPHOTOS

Dermalni fileri

Dermalni fileri imaju veliku ulogu u estetskoj medicini i tretmanima anti-aginga, no kod osoba starijih od 40 godina treba ih vrlo razumno koristiti, kažu dermatolozi. Kako lice postaje zrelije, tako koža gubi elastičnost i volumen, pa mnogi ljudi počinju primjećivati opuštenu kožu na donjoj čeljusti te naglašenije bore, posebno oko usta (tzv. marionetske – idu od usta prema donjoj čeljusti i nazolabijalne – idu od nosa do kutova usta). Te su promjene rezultat procesa starenja, utjecaja sile teže i smanjene fleksibilnosti kože, a uobičajene korekcije uključuju podizanje kože. Dermalni fileri koriste se za podizanje kože i za popunjavanje područja koja su izgubila volumen, no ako se pritom postupi iole neoprezno lako mogu stvoriti prepunjen i umjetan izgled, umjesto željenog pomlađenog izgleda prirodnih linija lica. Prema dr. Simran Sethi, stručnjakinji za zdravlje kože, u zrelijoj su dobi bolje opcije za podizanje kože, povećanje volumena i postizanje općeg pomlađenog izgleda, napredne tehnologije koje upotrebljavaju fokusirani ultrazvuk ili radiofrekvenciju. To su, po njenim riječima, „neinvazivni tretmani koji uzrok opuštanja kože i gubitka volumena gađaju u korijenu te daju prirodnije rezultate”.

Linker
22. travanj 2024 16:04