Istraživanje

Tretmani mikroiglicama poboljšavaju repigmentaciju kože s vitiligom

Mikroiglice (microneedling) uobičajeno se primjenjuju u estetskoj medicini i anti-agingu, najviše za pomlađivanje i bolju elastičnost kože, ali i kod ožiljaka od akni, kod bora, pjega i neujednačenog tena, strija itd.

Za vitiligo, nažalost, još nema lijeka, no nova je studija pokazala da tretmani mikroiglicama (microneedling) mogu biti učinkoviti u repigmentaciji lezija na koži kod te bolesti koja može značajno utjecati na izgled, ali i na psihu oboljelih. Tretmani mikroiglicama uobičajeno se primjenjuju u estetskoj medicini i anti-agingu, najčešće za pomlađivanje kože i poboljšanje elastičnosti, ali i kod ožiljaka od akni, kod bora, pjega i neujednačenog tena, strija itd. Kada se u tretiranju vitiliga kombiniraju s topičkim lijekom, kao što je pimekrolimus, mogu poboljšati njegovu učinkovitost, pokazala je nedavna studija Medicinskog fakulteta u Isfahanu.

Istraživački tim usporedio je učinke lokalno primijenjenog pimekrolimusa i mikroiglica na refraktorni (koji se vraća) stabilni vitiligo, pojedinačno i u kombinaciji. Uočili su da kombinirana terapija mikroiglicama i 1-postotnog pimekrolimusa daje povoljnije ukupne rezultate od monoterapije.

Lezije na udovima

Ovo kliničko istraživanje ispitivalo je lezije kod 15 pacijenata (osam muškaraca i sedam žena), nasumično odabranih među onima koji su zbog vitiliga upućeni na iranske dermatološke klinike od prosinca 2019. do prosinca 2020. godine. Kod svakog su pacijenta znanstvenici odabrali po dvije slične lezije na sličnom mjestu na udovima i zasebno ih proučavali. Lezije označene slovom A tretirali su lokalno lijekom i mikroiglicama, a one označene slovom B isključivo 1-postotnim pimekrolimusom. Sudionici istraživanja imali su između 18 i 60 godina, lezije vitiliga na udovima koje nisu odgovarale na terapiju svjetlom, na topičke ili sistemske tretmane te nisu imali aktivni vitiligo niti nove lezije unazad 12 mjeseci. Lezije su snimljene digitalno na početku istraživanja te svaka dva tjedna tijekom tri mjeseca tretiranja i šest mjeseci praćenja. Status sudionika procijenjen je pomoću upitnika o zadovoljstvu pacijenata, dermatološkog indeksa kvalitete života (DLQI) i repigmentacijskih odgovora na liječenje koje su odredila dva neovisna dermatologa.

Pacijenti značajno zadovoljniji

Kod primjene pimekrolimusa samog nije bilo značajnih poboljšanja tijekom tretmana niti tijekom perioda praćenja. No, kombinacija s mikroiglicama pokazala je povoljniji ukupni ishod.

Nakon prva dva tjedna tretiranja kombinirana terapija imala je niske razine oporavka, ali nakon dva mjeseca repigmentacija je dosegnula 40 posto. Oko 33 posto pacijenata pokazalo je dobar status oporavka tri mjeseca nakon tretmana, a do izvrsne repigmentacije došlo je kod 6,7 posto sudionika poslije šest mjeseci praćenja.

Nadalje, zadovoljstvo pacijenata kombiniranim liječenjem raslo je s vremenom te je zabilježena statistički značajna razlika u zadovoljstvu nakon 45, 60, 75, 90 i 180 dana praćenja. Nije bilo nuspojava nakon upotrebe mikroiglica, a 14 pacijenata nije prijavilo nikakve nuspojave. Ishodi studije objavljeni su online u Dermatology Research and Practice, a istraživački je tim zaključio da su rezultati „što se tiče repigmentacije kože, pokazali veću stopu odgovora na kombiniranu terapiju mikroiglica i pimekrolimusa u odnosu na tretiranje samo s pimekrolimusom”.

Linker
24. travanj 2024 09:59