Lice i tijelo

Thread lifting: Razgradive niti podižu kožu i stimuliraju kolagen, koliko su u tome uspješne?

Niti i mezoniti izrađene su od materijala za kirurške šavove. Umeću se pod kožu kanilom ili iglom te pružaju tkivu potporu, ali i potiču stvaranje kolagena, čime pomažu zagladiti kožu i naglasiti linije lica. Kakve niti postoje, kako se umeću pod kožu i kako djeluju tumači dr. Jelena Jakić, spec. dermatovenerolog

Povećana potražnja za minimalno invazivnim estetskim metodama i tehnološki napredak u estetskoj medicini probudili su u novije vrijeme zanimanje za upotrebu niti u pomlađivanju i uljepšavanju. Niti, threads, mezoniti, PDO... termina je mnogo, kao što je mnogo i stavova o nitima; neki im ne vjeruju, drugi ih nazivaju alternativom za face lifting. Takvoj zbrci sigurno pridonosi i njihova povijest - prve niti bile su od trajnih materijala koji su znali pucati pod kožom, uzrokujući vidljiva udubljenja i neravnine na koži, a događalo se i da izvire iz kože. Liječnicima je bilo teško raditi s njima, a rezultati su bili kratkotrajni i često neprirodni. No, s vremenom su stvoreni napredniji materijali i niti su danas potpuno razgradive, uz značajno bolji učinak. U zapadnim su zemljama čest izbor klijenata, premda neke liječnike zabrinjava nedostatak opsežnih i dobro vođenih istraživanja o nitima.

Za izum niti zaslužni su američki plastični kirurg dr. Gregory Ruff i gruzijski plastični kirurg dr. Marlen Sulamanidze koji su do inovacije došli neovisno jedan o drugom u ranim 90-im godinama 20. stoljeća. Danas postoji više materijala, vrsta i sastava niti, ali općenito govoreći, napravljene su od razgradivog materijala za kirurške šavove i umeću se pod kožu kanilom ili iglom. Pružaju tkivu potporu, ali i potiču stvaranje kolagena, čime pomažu zagladiti kožu i naglasiti linije lica. Kakve niti postoje, kako se umeću pod kožu i kako ondje djeluju pojasnila je dr. Jelena Jakić, spec. dermatovenerolog (Poliklinika dr. Jakić).


Sa zupcima i bez njih

"Dvije osnovne skupine su niti koje zatežu kožu, tj. rade lifting efekt te niti koje kroz razgradnju potiču produkciju kolagena u koži. Ove prve su deblje i puno čvršće, nazivamo ih cog niti, jer na sebi imaju sitne zupce (engl. cog = zubac, klin) kojima se hvataju za tkivo i izazivaju mehanički odgovor. Njihova su varijanta niti Silhoutte Soft i Aptos (oba su naziva komercijalna), čiji je sastav pojačan kako bi djelovale i stimulativno. Druga su skupina mezoniti, one su nježne i tanke kao vlas kose, pa i tanje. Stavljaju se u većem broju, a osnovna je ideja da kroz polaganu razgradnju i upalnu reakciju, koja nastaje kao odgovor tijela, potaknu dobar kolagen, što znači da će se na tim mjestima koža pojačati. Niti će kroz šest mjeseci nestati, a ostat će pojačano tkivo koje dugoročno drži bolje od onoga kakvo je bilo prije tretmana", tumači dr. Jakić.

image

Dr. Jelena Jakić, spec. dermatovenerologije

JOSIP ŠKOF

Cog i srodne niti (često se nazivaju samo niti ili threads) jake su i debele te se stavljaju pod kožu lica u malom broju, u ciljano odabrane vektore, kako bi što kvalitetnije podigle ovješenu kožu. Na ulazu i izlazu odabrane linije napravi se rupica te se nit provuče ispod kože kroz lice, u željenom smjeru. Može se malo i zategnuti za jači efekt podizanja.

I mezoniti imaju određeni mehanički učinak, no to nije razlog zbog kojeg se stavljaju. Njima se pojačava koža (boosting), podiže joj se kvaliteta te ona postaje sjajnija i punija. Pomoću kanila u kojima mezoniti dolaze, na području na koje se želi djelovati, sitnim se ubodima u kožu može postaviti njihov niz ili njihova mreža. Kad se kanile izvuku, mezoniti ostaju u tkivu gdje se polako „otapaju” te potiču proizvodnju kolagena i obnovu kože. Postoje i niti koje su toliko tanke da se mogu staviti u donju vjeđu i ondje stimulirati kožu.


Potpuno razgradive

"Unutar ove dvije osnovne skupine niti se razlikuju po sastavu. No, sastojak svih njih danas je polidioksanon (PDO), polimer koji je inače sastavnica kirurških konaca kojima se rade unutarnji šavovi i šivaju tkivo, srce, žile... Materijal je umjetan, ali razgradiv. U svim je nitima, samo je pitanje koliko su one debele i imaju li zupce. Debele niti, naime, cijelom dužinom imaju zupce, male „udice” kojima se primaju za kožu iznutra i tako provociraju tkivo i stimuliraju kolagen. Mezoniti su glatke i vrlo tanke, često i kratke, pa se te dvije vrste nerijetko kombiniraju. Recimo, želimo li malo podići podbradak, možemo debele niti staviti u kožu čeljusti i brade te pomoću njih povlačiti kožu i potkožje, a mezonitima možemo napraviti mrežicu tako da se u koži cijelog područja potakne stvaranje novog kolagena", daje primjer liječnica. "Niti imaju i druge komponente i sve su one razgradive, ništa od toga neće ostati vječno u koži. Na svjetskoj razini niti su vrlo, vrlo prisutan tretman i zadnjih desetak godina puno je firmi izašlo sa svojim nitima koje imaju različite sastojke. Tako postoje niti koje su kombinacija kirurških konaca i polilaktične kiseline. Ona je stimulator kolagena koji se koristi i kao filer i već je dugo na tržištu. Postoje i niti koje imaju male spremnike polilaktične kiseline, pa se ona, nakon što ih ugradite u tkivo, postupno otpušta dodatno stvarajući novi kolagen. Takve su niti Silhouette Soft i Aptos. Razlikuju se donekle po sastavu, no ove prve su značajno deblje, pa se njima, kad se nategnu, može postići jači mehanički efekt."

Postoje i zlatne, odnosno pozlaćene niti koje su trajnije, jer se zlato puno dulje razgrađuje. Ideja je da ostanu pod kožom ne šest, nego i do dvanaest mjeseci. Dr. Jakić imala je pacijentice kojima je stavljala zlatne niti, no na njih se klijenti, barem kod nas, teže odlučuju, jer su skuplje od ostalih. Cijena tretmana podizanja lica cog nitima ili nitima Silhouette Soft ili Aptos, kojih se stavlja manje s obzirom na to da imaju jači impuls za stimulaciju kolagena, kreće se oko 1000 eura, a ovisi o broju niti i o tome je li na slabije regije stavljena i mrežica mezoniti, kao dodatna "armatura" za kožu.

image

Niti će kroz šest mjeseci nestati, a ostat će pojačano tkivo

SHUTTERSTOCK


Ubodi bez tragova

Podizanje kože nitima minimalno je invazivna metoda, no Instagram je pun fotografija lica sa zabodenim raznobojnim kanilama, primjerice, duž obrva ili čeljusti, što izgleda prilično neugodno. Izgleda li zaista postupak tako, boli li i moraju li se sve kanile pobosti istovremeno?

"Ne moraju, ja nikada ne radim tako. Snimaju takve fotografije kako bi djelovale impresivno, no zapravo mogu polučiti suprotan efekt. Kanile možemo stavljati jednu po jednu, ili po dvije-tri, pa ih povaditi, pa opet staviti dvije-tri. Ponekad je bolje odjednom napraviti cijelu regiju za lakšu orijentaciju, no treba znati da nakon izvlačenja iglica na koži nema tragova", objašnjava dr. Jakić. "Na takvim fotografijama nekada se vide i crveni križići na koži, no to je samo olovka kojom su označili mjesto uboda. Iglice su tanke poput vlasi i ubod je nevidljiv."

Niti su već ugrađene u kanile. Za stavljanje mezoniti one se zabodu u određene točke na koži, niti se prime za tkivo i izađu iz kanila kad ih liječnik vadi iz kože. Ostaju u površinskim slojevima kože, gdje potiču produkciju kolagena.

image

Niti dolaze već ugrađene u kanile

SHUTTERSTOCK


Prolazak kroz tkivo

Kod cog niti kroz tkivo se prolazi vrhom kanile, blago se spušta u potkožje i nastavlja željenim smjerom do izlazne točke. Nit se zupcima prima za tkivo, liječnik je izvlači na izlaznoj točki i pozicionira. Kanila lako prolazi kroz potkožje, jer taj je sloj prohodan, poput maslaca, kaže dr. Jakić. Ondje nema puno krvnih žila i ne može doći do većih oštećenja. Najveća je opasnost za moguća oštećenja žilica na mjestu ulaska i izlaska, gdje se nit prima, a posljedica može biti nastanak hematoma.

Dubina pozicioniranja niti ovisi o debljini kože, no obično se određuje tako što se koža na obrazu primi s dva prsta - sredina tako obuhvaćenog tkiva pravo je mjesto za stavljanje niti. Ako se ide dublje, nit će zahvatiti mišiće, što može biti bolno, a mišići i nisu mjesto za stavljanje niti. Ideja je poticanje novog kolagena u koži i potkožju, pa i niti trebaju biti tamo.

"Ulaz u tkivo napravimo iglom, ali na potrebnu dubinu i dalje idemo kanilom, one imaju tup vrh i ne mogu perforirati žilu, pa nema opasnosti od hematoma. Rad s kanilama sigurniji je za pacijenta nego rad s običnim iglama, jer igle su oštre i postoji opasnost od neželjenog uboda. Kanile su poštednije za pacijenta. Već ih dugo upotrebljavamo i za aplikacije filera, stimulacije kolagena, mezoterapije...", pojašnjava liječnica.

Što se događa ako prolazeći kanilom kroz tkivo liječnik naiđe na prepreku? Dr. Jakić kaže:

"Uvijek se možemo povući malo unazad i možda promijeniti dubinu za milimetar te tako sigurno proći ako naiđemo na otpor. Nakon što se niti stavljaju više puta, onda je i normalno osjetiti otpor pri prolasku, jer to tkivo daje drugačiji odgovor budući da smo mu pojačali kolagenske niti. One su tada malo čvršće i osjećaj nije jednak kao kod kože u koju ranije nisu stavljane niti, kroz nju puno lakše prolazimo. Ali, to pacijenta ne boli, više osjeća nelagodu. Bolniji su okomiti ubodi, a prolaženje kroz sloj kože nije tako bolno. Osim toga, prije postupka uvijek stavimo anestetsku kremu na točke ulaska i izlaska, a i malo anestetika injekcijom, kao za malu operaciju."

image

Ubod se napravi iglom, ali dalje se ide kanilom

SHUTTERSTOCK


Gdje se koriste

Gotovo da i nema dijela kože na kojem se niti ne koriste. Primjenjuju se na cijelom licu, na vratu, dekolteu, nadlakticama, česte su regije i koljena, natkoljenice, naročito njihov unutarnji dio, stražnjica.

"Puno češće radimo na licu nego na tijelu, ne samo za podizanje kože i anti-aging. Ima i situacija u kojima se želi postići promjena, poput podizanja osmijeha ili kutova usana, nekad se stavljaju mezoniti na rubove usana ako se žele obnoviti usne bez korištenja filera. Danas je kod mlađih djevojaka popularna i tehnika cat eye (mačje oko)", navodi dr. Jakić i nastavlja: "Nitima možemo lijepo podići i obrve. S vremenom se i čelo mijenja i kapci dobiju otežani izgled, pa umjesto korištenja botoksa možemo provući niti točno u suprotnom smjeru od obrva prema kosi. Te niti povučemo i zategnemo i dobije se dugotrajniji efekt otvorenog pogleda. Niti na tijelu ne radimo svaki dan, ali radimo ih. Kod nas stavljanje niti u kožu tijela nije toliko prisutno, jer ipak smo neveliko tržište, no u većim zemljama puno je učestalije."

Nakon postavljanja niti u potkožje, one se još malo umasiraju kako bi se bolje aktivirale i kako bi se zupci što bolje primili u kožu, što znači i bolji odgovor organizma. Dr. Jakić pacijentima preporučuje masažu u smjeru suprotnom od djelovanja gravitacije još otprilike dva tjedna, kako bi se pojačao mehanički podražaj i postigao bolji odgovor, tj. jača produkcija kolagena.

Liječnikova je odgovornost pacijentima dobro objasniti i predočiti tretman te izabrati prave kandidate, a to se znanje stječe s iskustvom. Nije svačija koža dobra za mezoniti, one su prikladnije za malo jaču kožu, dok je vrlo tanku kožu bolje "boostati" na drugi način. Dr. Jakić kaže: "Mogu se eventualno staviti nježne mezoniti za malo popunjavanje kože. No, uvijek treba pristupiti individualno i dobro procijeniti stanje, a ne samo ispunjavati želje. Osoba može doći sa željom, ali mi moramo znati što njoj koji tretman donosi i predložiti joj najbolju opciju. Treba znati procijeniti kome ćeš staviti koju debljinu niti, to su cijeli spektri indikacija."


Koliko traju rezultati

Nakon ugradnje niti se razgrađuju šest mjeseci. Tada se može raditi nadogradnja, ranije nije potrebno jer još se odvija biološka reakcija koju su niti pokrenule. Mogu se raditi i druge metode za stimulaciju i podizanje lica, što se dogovara individualno.

Konačni rezultat niti neće naglo propasti, nego će tkivo nakon šest mjeseci biti pojačano, s obzirom na to da se dogodio proces u smjeru suprotnom od starenja. Naravno, starenje će ići dalje i ono što je postignuto nitima gravitacija i vrijeme će u jednom trenutku opet pobijediti, no ako se kroz nekoliko mjeseci napravi podrška, moguće je stanje održavati na određenoj razini, pa čak i postići bolji efekt kako bismo spriječili naglo opuštanje kože, tumači dr. Jakić.

Trajnost je jednaka kad se niti upotrebljavaju za uljepšavanje, a jednaka je i na tijelu. Mezoniti se mogu i prije ponoviti jer su puno tanje, pa će se puno prije i razgraditi. Već nakon mjesec dana mogu se ponovo staviti radi održavanja i stimuliranja kolagena, na licu i na tijelu.

Cijeli tretman traje oko sat vremena, iako to, naravno, ovisi o njegovom opsegu. Nakon apliciranja anestetika pričeka se 20 do 30 minuta. Stavljanje niti obično je gotovo za pola sata i klijent može odmah ići dalje svojim putem. Vidljiva je manja reakcija na koži, ali nije nužno odmaranje i ležanje.

"U prvo vrijeme treba biti oprezan, jer veliki zagrizi i jako otvaranje usta mogu aktivirati mišiće lica koji mogu utjecati na to da niti popucaju. Stoga uvijek savjetujem male zalogaje, kako niti ne bi popucale i kako bi ravnomjerno poticale odgovor u tkivu. Dakle, bez grubosti. No, sve i da nit pukne, pacijent ne može od toga imati štete, jedino odgovor može biti slabiji", kaže dr. Jakić.

image

Glumica Eva Mendes (48) prikazala je na Instagramu ugrađivanje niti – stavili su joj sedam niti u donji dio lica i čeljust

PHILLIP FARAONE/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA


Nije zamjena za face lifting

Nerijetko se kaže da su niti alternativa face liftingu za one koji ne žele pod nož. Jesu li toliko učinkovite?

"Ne volim to reći, jer mi ne radimo face lifting, nego nešto što djeluje tako da odgađa face lifting. Face lifting je kirurška metoda za sebe i ono što kolege kirurzi njome postižu mi ne možemo nikad postići, naročito ne kod teških situacija, onih koje doista jesu za face lifting. Želi li netko od mene da mu napravim niti kao zamjenu za face lifting, radije ću mu reći neka njegova metoda zaista i bude face lifting. Ako ga ne želi raditi, možemo na ovaj način postići efekt boljeg izgleda, malo podići i osvježiti lice, ali ne možemo oduzeti višak kao kod face liftinga i postići takve konture", govori dr. Jakić. "Treba reći da je efekt niti slabiji ako su znaci starenja uznapredovali. Počne li se s nitima u srednjoj dobi, preventivno, zapravo se odgađa potreba za kirurškom intervencijom, jer se minimalno invazivnim metodama može dugo vremena podržavati lice i usporavati starenje. No, netko tko nije koristio prevenciju i ima 60 godina i obješenu kožu, ne može očekivati velike rezultate od minimalno invazivnih metoda, niti mi možemo reći da ćemo mu napraviti nešto poput face liftinga, ali možemo osvježiti izgled."


Neželjene reakcije

Može se dogoditi da nakon tretmana osoba malo natekne na mjestima stavljanja niti. Ovisi to o više faktora, kaže dr. Jakić i dodaje:

"Klijentice tada zbrinemo kozmetičkim tretmanima, kao što su drenaže i masaže, tako da se lakše i brže oporave, no takve situacije nisu dramatične. Niti se ne preporučuju kod nekih autoimunih bolesti kože, ako bi se očekivalo pojačano stvaranje ožiljaka, no ako se nit prave debljine pozicionira na pravo mjesto, onda je ona na sigurnom i ne može biti vidljiva izvana. Prolazno se kod stavljanja niti mogu javiti neke nepravilnosti, u smislu neravnine, 'vala' na koži, ali to je otok koji je nastao kao reakcija. Kod svake metode anti-aginga na koži izazivamo upalu, hoće li biti veća ili manja ovisi o našoj općoj situaciji u tom trenutku. Upala uvijek znači edem i to može biti prolazna faza, ali razgradit će se i nestati. Alergija nema, jer niti nisu od organskih materijala, pa smo sigurni da neće biti preosjetljivosti."

image

Producent i TV osoba Simon Cowell (62) izjavio je da se podvrgnuo nekirurškom zatezanju lica „bioplastičnim koncem”

ANTHONY HARVEY/SHUTTERSTOCK/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA


U kombinaciji

U svojoj poliklinici dr. Jakić niti najčešće koristi kao nadopunu. Ne stavlja ih, kaže, u prvi plan kao glavni tretman, ali uvijek su prisutne u kombinaciji s drugim tretmanima, kao što su fileri, botoks, PRP, tretmani uređajima. Oni se izmjenjuju sezonski, prema individualnom planu i potrebama.

"Uvijek je najljepše kombinirati. Najbolji efekt pomlađivanja i najprirodniji izgled dobijemo kada kombiniramo", ističe liječnica. "Recimo, debele niti učinkovite su za efekt podizanja „teških” lica, kada opuštenu kožu ne možemo pobijediti samo filerima. Mezoniti u različitim kombinacijama stavljamo kao nadogradnju, kako se ne bismo protiv sile teže borili samo filerima, nego kožu stimuliramo mezonitima, ali i pomoću uređaja koji djeluju ultrazvukom i radiofrekvencijom."

Najčešće su klijentice za niti kod dr. Jakić žene od 45 godina na više. Osim podizanja lica, traže i intervencije na tijelu, najviše kod celulita, a često i kod ovješene kože na nadlakticama, za koljena, natkoljenice. Mlađe žene uglavnom dolaze radi tehnika uljepšavanja koje su u trendu, a razlog može biti i podbradak, koji je kod nekih osoba nasljedan, pa se počinje s nitima u donjem dijelu lica u mlađoj dobi. I muškarci traže niti, mnogo više na licu nego na tijelu.

Linker
19. travanj 2024 20:21