Eksfolijacija

Sve vrste pilinga: Jesu li odumrle stanice kože štetne, zašto se nakupljaju i kako ih možemo sigurno ukloniti

Bez obzira na to koju ste tehniku eksfolijacije odabrali, hidrataciju nemojte preskočiti, kako ne bi došlo do slabljenja kožne barijere. Osim toga, izdašna hidratacija pomaže spriječiti nakupljanje mrtvih stanica kože

Kada čujemo za slojeve odumrlih stanica kože koji nam se stalno nakupljaju, vjerojatno nam pada na pamet pomisao kako bismo se nečega što opisujemo tako neprivlačnim riječima trebali što prije riješiti. No, mrtve stanice kože imaju svoju ulogu i prijeko su potrebne za zdravlje kože, ali samo u umjerenim količinama. Nakupi li ih se previše, mogu napraviti nered na koži, ključno je stoga ukloniti ih prije nego što se „ukopaju”. To nije uvijek jednostavno, ali je nužno, želimo li imati čist i blistav ten.

Stalna izmjena stanica

Već termin „mrtva koža” može zvučati pomalo zastrašujuće, ali ne trebate se plašiti – vanjski omotači kože prirodno su sazdani od mrtvih kožnih stanica i to je posve normalno. Štoviše, svake minute naša tijela odbace između 30.000 i 40.000 stanica mrtve kože, što na sreću ne možemo vidjeti, a epiderma (gornji kožni sloj) konstantno stvara nove stanice i zamjenjuje one koje smo izgubili. Novonastale se stanice kreću iz dubljih razina epiderme prema površini, dok one starije umiru. Te odumrle stanice epiderma koristi kao barijeru i „odbojnik” koji nas štiti od vanjskih utjecaja. Dok taj proces teče glatko nikakvih teškoća neće biti, no ako se uspori, zaustavi ili ubrza, pojavljuju se problemi.

image

Uz dobar piling, ali ne prečest, koža će biti glatka i sjajna

DEPOSITPHOTOS

Mrtve stanice kože nisu loše sam po sebi, ali ako ih se previše nakupi mogu biti. Tada mogu utjecati na ten i zdravlje kože. Vremenski uvjeti, životni stil, proizvodi za njegu, životna dob, izlaganje suncu, (de)hidracija... sve to igra ulogu u nakupljanju mrtvih stanica. Ako se ne uklone – prirodnom izmjenom ili pomoću pilinga – ten će biti siv i beživotan, bez sjaja, a koža će postati suha, ponekad će se i perutati.

Čitajte i: Kako djeluju, kod kojih stanja na koži pomažu i kada je vrijeme za kemijske pilinge

Znakovi nakupljanja mrtvih stanica

Kako ćete prepoznati je li vam se na koži nakupilo previše odumrlih stanica? Nekoliko znakova može na to upućivati.

Beživotan ten: Previše mrtvih stanica oduzet će koži živost i sjaj. Možda nećete to primijetiti istoga dana, ali s vremenom će postati očigledno – koža neće izgledati blistavo i jasno, nego sivo i umorno.

Suha koža: Perutanje ne prati svaku pojavu suhoće kože, no ako je uzrok nagomilavanje mrtvih stanica, koža će svakako izgledati grublje. Suhoća je najzamjetnija poslije čišćenja kože, kada se može javiti neugodna zategnutost, ili prilikom šminkanja, kada perutanje dolazi do izražaja.

Začepljene pore: Nakupine odumrlih stanica kože mogu začepiti pore te se u njima mogu zadržavati prljavština i bakterije. To su idealni preduvjeti za pojavu akni.

image

Mehanički kućni ručni pilinzi mogu se raditi mljevenom kavom, šećerom, solju...

CHERLAT.COM/DEPOSITPHOTOS

Kako ih sigurno ukloniti

Postoji više metoda za sigurno uklanjanje nakupljene mrtve kože s lica i tijela, ali s njima ne treba pretjerivati, jer mogu naškoditi osjetljivoj koži. Nema potrebe za svakodnevnim pilingom. Uz pravilno izvođenje i odgovarajuće vremenske razmake, možete dobiti najbolje od svake metode. Ne znači nužno da je jedno rješenje bolje od drugog, isprobajte ih, pa odaberite ono koje najbolje odgovara vama, vašem tipu kože i životnom stilu.

Mehanički pilinzi: Ručni mehanički pilinzi sigurno su najpoznatija i najraširenija tehnika eksfolijacije. Brzo djeluju i daju dobre rezultate. Piling se kod njih radi abrazivnim sredstvom, odnosno smjesom koja sadrži granulice koje pomažu u uklanjanju mrtve kože. Smjesa može biti i kućne izrade, sa šećerom ili solju kao sredstvom za piling. Općenito izaberite što sitnije i nježnije granulice kako biste izbjegli mikroozlijeđivanje. I zapamtite: kožu trljajte nježno, nema potrebe za snažnim pritiskanjem.

image

Izdašna hidratacija smanjuje nakupljanje mrtvih stanica kože

DEPOSITPHOTOS

Kućni kemijski pilinzi: Proizvodi za kućnu kemijsku eksfolijaciju sadrže salicilnu, glikolnu, limunsku ili jabučnu kiselinu ili pak voćne enzime. Te aktivne tvari omekšavaju nakupine odumrlih stanica, omogućujući time njihovo lakše odvajanje. Koncentracija kiseline treba se prilagoditi tipu kože kako bi piling bio siguran, blag i učinkovit. Dobro odabran piling može u određenoj mjeri podržati izmjenu stanica, što rezultira svjetlijim i ujednačenijim tenom.

Spužve i mrežice za tuširanje: To su najnježnija sredstva za piling i vrlo vjerojatno ih već upotrebljavate. Takva se eksfolijacija može raditi svaki dan, samo nakon nje objesite spužvu ili mrežicu tako da se mogu dobro osušiti, kako ne bi postale podloga za razvoj bakterija.

Spužvice i četkice za lice: Za upotrebu na licu namijenjene su mekane spužvice i četkice koje pomažu u utrljavanju proizvoda za piling i u uklanjanju prljavštine, ostataka šminke i mrtve kože. Ne podržavaju svi dermatolozi i stručnjaci za ljepotu upotrebu četkica za piling, jer smatraju da su pregrube za kožu lica te da je mogu oštetiti i prouzročiti suhoću. Ako mislite da su vam takva pomagala nužna, najbolje je odabrati silikonska, jer su najnježnija za kožu.

Čitajte i: Ovaj tretman potiče stvaranje kolagena, ali važno je znati što tad smije, a što ne smije na kožu

Suho četkanje: To je stara ajurvedska tehnika uklanjanja odumrlih stanica kože za koju se tvrdi da poboljšava i cirkulaciju krvi i limfe. Uvijek se treba kretati od nožnih prstiju prema vratu kako bi se potaknulo kretanje limfe prema gornjem dijelu tijela i prsima.

Rukavice: Piling je praktično raditi namjenskim rukavicama, kružnim pokretima koji potiču cirkulaciju, uklanjaju mrtve stanice kože, pa i sprečavaju urastanje dlačica. Postoje rukavice različite teksture, pa odaberite onakvu kakva najbolje odgovara vašoj koži.

Kemijski pilinzi: Nisu rješenje za svakoga, ali ako ste zainteresirani za takav tretman, obratite se dermatologu koji će procijeniti jeste li kandidat za kemijski piling i koja bi vam vrsta najbolje odgovarala. Kod ovih se tretmana koriste više koncentracije kiselina nego kod kućnih kemijskih pilinga, kako bi se uklonila mrtva koža, ublažile fine linije i pojačao prirodan sjaj kože. Zahtijevaju određeno vrijeme za oporavak i privremeno izbjegavanje sunčeve svjetlosti.

image

Isprobajte više tehnika pilinga kako biste doznali koja je najbolja za vas i vašu kožu

DEPOSITPHOTOS

Piling vlasišta: Da, mrtva koža može se nakupljati i na vlasištu, a signali za to mogu biti svrbež, osjetljivost i suhoća kože glave. Kupiti se mogu i mehanički i kemijski pilinzi za vlasište. Upotrebljavaju se nakon pranja kose i ne treba ih raditi više nego jednom tjedno.

Za kraj hidratacija: Bez obzira na to koju ste tehniku eksfolijacije odabrali, hidrataciju nemojte preskočiti, kako ne bi došlo do slabljenja kožne barijere. Osim toga, izdašna hidratacija u startu pomaže spriječiti nakupljanje mrtvih stanica kože.

Linker
21. travanj 2024 13:30