Iglicama protiv bora

Sva lica botoksa

Odlučite li korigirati znakove starenja na ovaj način, liječnik će vam u strogo kontroliranim uvjetima, tijekom jednostavnog tretmana, sićušnim iglicama na strateški određena mjesta u mišiće plitko ispod kože ubrizgati vrlo male količine botoksa

Riječ botoks poznaju svi, no rijetko znaju što se točno krije iza nje. U relativno kratkom vremenu otkad se botoks koristi u estetskom smislu bolje su informirani samo oni koji su ga isprobali na svojoj koži. Ili bolje reći ispod nje. Predrasude su prisutne, no one su tu da se ruše.

Ideal ljepote mijenjao se kroz povijest. Trendovi diktiraju promjene, ali neki su detalji klasika. Pravilan nos, izražajne jagodice ili lijepo formirana brada čini čudo za samopouzdanje, ne samo žena. Muškarci odavna uživaju u svim beauty tretmanima koji su im na raspolaganju. U slučaju javnih osoba stvar je prednosti koja donosi bolju zaradu. Nije više tajna kako je jedno od poznatih lica koje je svojevrsni standard ljepote, ono Marylin Monroe, „doradio” kirurg. Bili su to počeci estetske kirurgije kada su se zahvati skrivali od javnosti i bili skupi. Nerijetko su oni odvažni nakon operacije vodili borbu s infekcijama. Danas su zahvati jednostavniji, sigurniji, manje invazivni. Dobri estetičari zvijezdama su poput kućnih prijatelja, a cijene su postale pristupačne. Posebno mjesto u toj grani zauzeo je botoks kao i stručnjaci za njegovo korištenje koji su ovu vještinu svladali do savršenstva i zbog toga su iznimno cijenjeni.

Omražena jedanaestica

Njegovana koža bez bora simbol je mladosti. Svježina osvaja, primjećuje se, a blistavi efekt briše godine s lica. Botoksom na određeni period možete dobiti upravo to, „eliksir mladosti” koji vas na nekoliko mjeseci čini mlađima, a tretman se može odmah ponoviti. Zagladiti bore nikad nije bilo jednostavnije.

Kad stanete pred ogledalo i lagano se namrštite te među obrvama primijetite dvije izražajne crte, poput broja 11, koje vam se nimalo ne sviđaju, e baš njih se možete riješiti botoksom, jer je u toj zoni lica njegov utjecaj najjači. Idealan je za rješavanje tzv. bora smijalica oko očiju i onih dubokih na čelu. Idealno je rješenje za bore gornjeg dijela lica, ali prema procjeni stručnjaka, koristi se i na drugim dijelovima lica pa čak i zadnjeg dijela vrata u slučaju rješavanja migrena. Botoks se, naime, uspješno koristi u mnoge zdravstvene svrhe.

Što je ta tvar i kako djeluje?

Puno prije nego što je postao popularan način korigiranja bora, botoks se koristio za rješavanje oftalmoloških problema poput strabizma (bježanja oka) ili spuštenog kapka. Zbog načina na koji djeluje kad blokira živce, doslovno ih sprečavajući da mišićima šalju signal da se zgrče, učinkovit je i u rješavanju drugih zdravstvenih problema poput migrena, prekomjernog znojenja, akni, tikova, urinarne inkontinencije, kod spuštanja usne kako bi pri osmijehu zubno meso bilo manje vidljivo, pa čak i za liječenje depresija.

Živce koji mišićima prenose signal o pokretima koji vode tužnom izrazu lica botoks može spriječiti i preokrenuti „signalizaciju” u korist vedrijeg izraza. Istraživanja pokazuju obećavajuće rezultate. Kad je riječ o migreni, postoji doista značajan napredak. No ovom se načinu liječenja podvrgavaju samo oni koji vode borbu s glavoboljom 15 i više dana u mjesecu.

Otrov koji proizvodi bakterija Clostridium botulinum iznimno je toksičan, uzrokuje smrtonosnu bolest botulizam koja se uglavnom prenosi putem pokvarene hrane ili puno rjeđe putem rane. Izaziva potpunu paralizu mišića, trajno sprečavajući prijenos živčanog podražaja do mišića. Postoji sedam imunoloških tipova botulinum toksina, a za čovjeka su otrovni A, B i E. Tip A je onaj koji se na tržištu može naći u kristaliziranom obliku te se neposredno prije primjene priprema u preciznim količinama s fiziološkom otopinom te se takav ubrizgava. S količinama je potrebno biti iznimno oprezan. Doza koja se koristi tijekom jednog tretmana 60 je puta manja od doze pogubne za čovjeka. U jednoj je bočici doza dovoljna za 50 jedinica, a fatalna doza sadrži 3000 jedinica.

Kako je počelo

Prve ideje o primjeni botulinum toksina za liječenje pojavile su se u 19. stoljeću, točnije nakon što je 1822. godine dr. Justinus Kerner proučavao razloge nekoliko smrtnih slučajeva u Njemačkoj nakon konzumacije pokvarenih kobasica. Bolest danas poznatu kao botulizam nazvao je wurstgift (trovanje kobasicom). U pokušajima da o bolesti sazna više posegnuo je za ekstremnim metodama te je samom sebi injekcijom ubrizgao određenu količinu toksina koji je otkrio. Nije ugrozio vlastiti život, a time je ustvari učinio prvi korak u studijama o botulizmu koje su rađene godinama poslije i koje su u konačnici dovele do revolucionarne metode pomlađivanje daleko od skalpela.

Američka Agencija za hranu i lijekove odobrila je 2000. godine korištenje botoksa za liječenje spazma vrata i ramena, a kada je dvije godine nakon toga dobio zeleno svjetlo za kliničku i kozmetičku upotrebu, pokrenula se lavina koja će još dugo potrajati. Godišnje se samo u SAD-u napravi oko šest milijuna aplikacija botulinskog toksina u svrhu estetike.

Jednostavna procedura

Odlučite li korigirati nepravilnosti na licu na ovaj način, u strogo kontroliranim uvjetima tijekom jednostavnog tretmana, dermatolog će vam sićušnim iglicama pod kožu na strateški određena mjesta u mišiće plitko ispod kože ubrizgati vrlo male količine botoksa. Tretman traje 15-ak minuta i bezbolan je. Ubode iglica oni koji redovito koriste botoks uspoređuju s ubodom pribadače kad ona niti ne probije kožu i ubodom komarca. Tri do četiri dana kasnije efekt botoksa postaje vidljiv. Čak i tvrdokorne bore više nisu uočljive. Ipak, uvijek postoji neko sitno ograničenje pa tako ovaj saveznik ljepote ne djeluje na bore uzrokovane suncem.

Koliko će botoks biti djelotvoran, ovisi o osobi. Prosjek je tri do četiri mjeseca, no neki sretnici uživat će u njegovim blagodatima i dulje. Nakon toga tretman je moguće ponavljati bez ograničenja, ali ne preporučuje ga se ponoviti prije no što prođe deset tjedana.

Nakon tretmana dva do tri dana posebno je važno suzdržavati se od diranja lica rukama. Neki će možda osjećati malo peckanje kože pa olakšanje mogu potražiti u hladnim oblozima. Mogu se pojaviti i sitne modrice (hematomi) na mjestima uboda koje će nestati najkasnije za tjedan dana te će i kod njih pomoći hladni oblozi, no ne biste trebali pretjerivati. Rijetko se dogodi da se pri prvom tretmanu pojave glavobolja ili mučnina.

image
"Jedanaestica" između obrva nestat će pod utjecajem botoksa
SHUTTERSTOCK

- Nisam impresioniran „zabranama i preporukama” kod tretmana botoksom pa svojim klijentima dopuštam i čašicu šampanjca navečer nakon tretmana ili odlazak u teretanu. Zabrane i neopravdano stroga „pravila” nastale su kad se nije dovoljno znalo o načinu djelovanja lijeka i kad lijek nije bio precizan kao danas, odnosno s vrlo malom zonom dilucije oko mjesta aplikacije. Za sunce se mogu složiti da će skratiti djelovanje botoksa, ali svejedno ne savjetujem klijentima da se netretirani sunčaju žele li biti zategnuti ili svježi tijekom ljeta. U Kaliforniji ili Floridi su sunce i povoljna klima tijekom gotovo cijele godine, pa su svejedno po broju tretmana daleko ispred Europe - kaže dr. sc. Mladen Duduković, plastični, rekonstruktivni i estetski kirurg.

Prije i poslije

Nakon tretmana pokušajte nekoliko dana ne nanositi make-up ili, ne možete li to izbjeći, pripazite da su četkice koje koristite potpuno čiste. Dan do dva koristite proizvode za njegu vrlo pažljivo, izbjegavajući glikolnu kiselinu i sredstva za piling. Također odgodite teretanu i saunu. Dok vježbate ili se izlažete toplini, krvne žile se šire i raste vjerojatnost da se modrice pogoršaju. Korištenje zaštite od sunca je obavezno jer UV zračenje prvo je na listi krivaca za starenje kože, a ukupna kvaliteta i ujednačenost tena važan su faktor za ukupan dojam rezultata tretmana botoksom. Redovita hidratacija kože proizvodima koji sadrže hijaluronsku kiselinu i glicerin također je poželjna. No, može li se botoks koristiti za prevenciju bora?

- Do formiranja bora dolazi jer koža počne gubiti elastičnost i stanjuje se te se zbog aktivnosti mišića lica na mjestima počne borati. Botoks opušta mišiće i tako ih sprečava da boraju kožu, ali ne sprečava proces stanjivanja kože i ne pomaže kod statičkih bora. Stoga bi bilo možda malo nategnuto reći da sprečava nastajanje bora ako bi to značilo da bore neće neko vrijeme nastati ako bi se prestalo s botoksom. Botoks blokira mehanizam boranja, a kako se koža s godinama stanjila, ako se prestane s botoksom, bore će se uskoro pojaviti - objašnjava dr. Irena Pirkl Lončar, spec. otorinolaringolog, subspec. plastične i rekonstrukcijske kirurgije glave i vrata.

Umjerenost prije svega

Dermatolozi rado govore o tome kako i sami redovito koriste botoks zbog vrhunskih rezultata i postizanja prirodnog izgleda na iznimno jednostavan način.

- Botoks sam definitivno nije dovoljan za cjelokupno pomlađivanje pa bih rekao da su uz njega i fileri i mezoterapija postali dio beauty rutine. Definitivno se više ne radi o tabu temi, što primjećujem svakodnevno u svojoj praksi, pojačanim interesom za uljepšavanjem ili održavanjem ljepote kod oba spola - smatra dr. Duduković.

Tvar zaslužna za generacije sretnih i atraktivnih holivudskih lica može imati i suprotan efekt ako se s njime pretjera, stoga kao i sa svime u životu, i u tome treba biti umjeren. Manje je više i u ovom slučaju uz savjete provjerenih stručnjaka.

Linker
23. travanj 2024 12:36