Većina reakcija na tretman proći će unutar 48 sati
 SHUTTERSTOCK
Oporavak

Što se može događati na koži nakon tretmana mikroiglicama

Među normalnim su pojavama crvenilo, blago oticanje i ljuštenje, svrbež, osjetljivost na sunce, osjećaj suhoće kože

Među normalnim su pojavama crvenilo, blago oticanje i ljuštenje, svrbež, osjetljivost na sunce, osjećaj suhoće kože

Tretmani mikroiglicama nastavljaju se uspinjati ljestvicama najtraženijih metoda pomlađivanja kože, jer poboljšavaju njen izgled, smanjuju ožiljke od akni, linije i bore. Ipak, oni su u određenoj mjeri invazivni, pa treba imati na umu kakve su reakcije kože moguće nakon tretmana.

Koža će biti crvena

Potpuno je normalno da se koža nakon tretmana mikroiglicama zbog topline zacrveni, uz osjećaj sličan onome kao da ste izgorjeli na suncu, no većina tog crvenila povući će se unutar 24 sata. Do sljedećeg dana koža će djelovati ružičasto, no sve će se normalizirati za koji dan, rekla je za New Beauty dermatologinja s Floride Marianna Blyumin-Karasik. Uglavnom, što je agresivniji tretman, to se crvenilo može dulje zadržati. Hidratacija kože može pomoći u ublažavanju crvenila.

Pauza od uobičajene njege

Prvih dana poslije tretmana mikroiglicama treba izbjegavati preparate s aktivnim tvarima kao što su retinol, retin-A, vitamin C, AHA i BHA. „Držite se nježnih i njegujućih sredstava za vlaženje kože koji će ubrzati njen oporavak. Uz to, zaštita od sunca je obavezna”, kaže plastični kirurg Alexander Ovchinsky.

”Abrazivna sredstva za čišćenje i piling, proizvode s glikolnom ili hidroksi kiselinama (AHA) te bilo koji proizvod za kožu s mirisom ne treba koristiti. Možete koristiti hijaluronsku kiselinu kako biste pomogli stimulirati proizvodnju kolagena, ali treba paziti da nije gruba za kožu. U svakom slučaju, ključna je dobra hidratacija”, rekao je plastični kirurg iz New Yorka Elie Levine.

Koža može biti zategnuta i suha

Vjerojatno će koža biti suha i dehidrirana nakon tretmana, zbog čega će joj biti nužno intenzivno vlaženje. Jordan Carqueville, dermatologinja iz Chicaga, preporučuje nanošenje seruma hijaluronske kiseline ili emolijensa, kao što je lanolinska mast, nekoliko dana poslije tretmana. Nakon toga može se vratiti uobičajenim proizvodima za hidrataciju, ako ih koža može tolerirati.

Moguće su modrice

Ovisno o dužini upotrijebljenih iglica i o tome koliko su puta prešle preko tretiranog područja, moguća je pojava modrica i sitnog krvarenja, kaže dr. Elie Levine. Osim toga, koža može svrbjeti, može biti vruća i zategnuta, no to će proći unutar 12 do 48 sati.

Točkasto krvarenje nije neuobičajeno

Normalna je pojava točkastog krvarenja na koži, tamo gdje su mikroiglice ulazile u kožu, kaže dr. Blyumin-Karasik. Kod invazivnijih tretmana pojava bolova sprečava se lokalnim anesteticima, ali i oralnom ili intravenskom sedacijom, rekla je dermatologinja Jennifer Reichel.

Možda ćete primijetiti lagano ljuštenje

Do tjedan dana nakon tretmana koža se može ljuštiti, ali vrlo blago. „To je dobar znak, jer pokazuje da su se stanice 'pokrenule' i da nastaje nova koža”, kaže dermatologinja iz New Yorka Sapna Palep.

Ova eksfolijacija vjerojatno će početi dan poslije tretmana te potrajati nekoliko dana, a koža će pritom biti ružičasta i pomalo suha, dodaje dr. Blyumin-Karasik.

Moguća je alergijska reakcija

Dermatologinja iz New Yorka Rita Linkner kaže kako je vidjela nekoliko primjera alergijske reakcije nakon tretmana radiofrakvencijom putem mikroiglica. „Vjerojatni uzrok je topički anestetik koji je korišten, a potom mikroiglicama unesen u kožu”, rekla je. Reakcija na koži može potrajati do 36 sati, posebno ako je osoba inače vrlo osjetljiva na traume kože (recimo, ako burno reagira na ubod kukca).

Koža će biti osjetljiva na sunce

Budući da je probijen gornji sloj kože, stratum corneum, koža će biti osjetljiva na sunce. Dr. Jordan Carqueville preporučuje izbjegavati izravno izlaganje suncu mjesec dana, jer je gornjem omotaču kože potrebno 28 dana kako bi se obnovio nakon mehaničkog ozljeđivanja mikroiglicama. „Ako to nije izvedivo, pokušajte potpuno izbjegavati sunce prvih nekoliko dana oporavka, a zatim nemojte izlaziti bez zaštite visokim SPF-om. Uz to, treba nositi i šešir. „Pridržavajte se tih pravila strogo tijekom mjesec dana, a može i dulje, kako biste zaštitili svoje ulaganje”, kaže liječnica.

Koža može i blago nateći...

Zbog mehaničkog ozljeđivanja mikroiglicama koža može biti donekle natečena poslije tretmana. „Ovisno o agresivnosti tretmana ili dubini prodiranja iglica, moguće je blago oticanje do tri dana nakon tretmana i to je normalno”, rekla je dr. Palep i dodala da će hladni oblozi pomoći smanjiti upalu.

...ili biti gruba na dodir

Odmah poslije tretmana mikroiglicama i još tijekom nekoliko dana možete imati drugačiji osjećaj kože. Može biti donekle gruba na dodir, uz moguće oticanje i modrice. Oticanje je najčešće blago, no to će ovisiti o vrsti tretmana, kaže dermatologinja Ava Shamban.

Mogu se vidjeti sitni tragovi

Budući da mikroiglice stvaraju stotine sićušnih, ali kontroliranih ozljeda na koži, nije neobično da njihovi minijaturni tragovi mogu biti vidljivi na koži poslije procedure. Dr. Palep kaže da to nije razlog za brigu, jer će oni nestati kroz nekoliko dana.

Mogu se pojaviti akne

Ako ste skloni aknama, svakako to napomenite liječniku, jer mikroiglice mogu potaknuti njihovu pojavu ili je pogoršati, ako aktivne akne već postoje. Tretmani mikroiglicama ublažavaju ožiljke od akni, ali pogoršavaju aktivne akne, jer mogu proširiti bakterije po koži.

Novi sjaj kože

Nakon otprilike pet dana očekujte uočljivo glađu, sjajniju i čišću kožu koja je spremna za pokazivanje, kaže dr. Blyumin-Karasik. No, i dalje se potrebno o njoj dobro brinuti, jer je koža zapravo svježe ozlijeđena. Zaštita od sunca i nježna, ali bogata hidratacija obavezne su za pravilan oporavak.

Linker
03. svibanj 2024 21:14