Iščekivani novitet

Stiže novi tip botoksa koji ‘smrzava‘ mišiće duže od konkurencije, na čak 24 tjedna

Očekuje se da će tijekom ove godine biti odobren peti tržišni oblik botoksa (botulinum toksina A) koji bi trebao zaglađivati bore dulje od konkurencije.

Jedan od najiščekivanijih noviteta na području estetskih tretmana u ovoj godini svakako je Daxi (daxibotulinumtoxin A za injekcije), novi tip botoksa, odnosno novi neuromodulator, koji pokazuje dvostruko dulje djelovanje od prethodnika. Proizvođač se nadao odobrenju još krajem prošle godine, no američka FDA (Agencija za hranu i lijekove) odbila je to učiniti, nakon što su pronašli određene "proizvodne nedostatke" tijekom rutinske inspekcije pogona. Proizvođači sada otklanjaju nedostatke nadajući se odobrenju tijekom ove godine. Odgađanje nema veze sa sigurnošću proizvoda, koja je potkrijepljena "stvarno čvrstim kliničkim podacima", rekla je za web portal RealSelf dermatologinja dr. Amelia Hausauer.

Peti igrač

Trenutno se za ravnanje bora upotrevljavaju četiri tipa neurotoksina, pod komercijalnim nazivima Botox, Dysport, Xeomin i Jeuveau. Sve su to različiti oblici botulinum toksina A koji uzrokuje paralizu mišića kako bi se zagladila koža i izravnale bore. Isti se toksin upotrebljava i kod različitih zdravstvenih stanja: prekomjernog znojenja, spazma kapka, migrene, ukočenih mišića... Četiri proizvoda u određenoj se mjeri razlikuju po učinkovitosti, brzini postizanja rezultata i nekim drugim odlikama, a najrašireniji i najpoznatiji među njima svakako je onaj koji je postao sinonim za ovaj tretman.

Po čemu je drugačiji

Ono po čemu bi se Daxi trebao razlikovati od konkurencije je peptid u njegovom sastavu koji botulinum toksinu daje pozitivan naboj, što mu teoretski omogućuje da se učinkovitije veže za stanične receptore i produlji efekt "smrzavanja" mišića na čak 24 tjedna.

Za razliku od prethodnih neurotoksina, Daxi ne sadrži ljudski albumin, protein koji se koristi kao pomoćni sastojak, pa može biti zanimljiv osobama kojima je takav protein smetao s etičke strane.

"Pacijenti uglavnom žele mekan i prirodan izgled nakon tretmana neurotoksinom, pa u praksi uobičajeno koristimo manje doze od onih navedenih u uputama", rekla je dr. Hausauer. Stoga tek treba vidjeti može li lijek pouzdano opustiti mišiće na šest mjeseci kada se ubrizgava u "baby dozama" koje dopuštaju normalne izraze lica, tj. u dozama manjim od onih koje su korištene u ispitivanjima.

Linker
12. travanj 2024 21:38