Šest pitanja i odgovora: Kako izgleda postupak otapanja filera u usnicama

Djelovanje otapala trebalo bi biti odmah primjetno – neposredno nakon ubrizgavanja može se vidjeti kako se filer počinje raspršivati

Dermalni fileri hijaluronske kiseline nakon apliciranja pod kožu prirodno se razgrađuju tijekom sljedećih šest do 18 mjeseci, no ponekad ih je potrebno otopiti ranije. U posljednje vrijeme bilježi se porast broja takvih intervencija, bilo zbog nezadovoljavajućih rezultata, bilo zbog praćenja trendova koji se brzo mijenjaju, odnosno zbog promijenjenih želja klijentice ili klijenta. Za otapanje se koristi enzim hijaluronidaza koji je u našem tijelu prirodno prisutan, baš kao i hijaluronska kiselina. Što taj proces uključuje i kako se odvija na usnicama, području koje se najčešće uvećava filerima?

Čitajte i: Povećali ste usnice, koliko dugo trebate pričekati s ljubljenjem i oralnim seksom

Kada počinje djelovati?

Usnice su najosjetljiviji dio lica i na njima se preporučuje samo upotreba filera s hijaluronskom kiselinom, iako se stavljaju i silikonski fileri. Otapalo, tj. spomenuta hijaluronidaza, djeluje samo na filere hijaluronske kiseline. Ne djeluje na silikonske filere niti na učinak injekcija botoksa.

Njezino djelovanje počinje tako reći odmah čim dođe u kontakt s hijaluronskom kiselinom. Ubrizgava se injekcijom što može malo zaboliti ili zapeći, a zatim se područje nježno masira kako bi se intenzivirao kontakt enzima i filera hijaluronske kiseline. Moguće je potpuno otapanje filera, ali i djelomično otapanje uz ponovno konturiranje.

image

Enzim djeluje čim dođe u dodir s hijaluronskom kiselinom

DEPOSITPHOTOS

Kada se vide rezultati?

Djelovanje otapala trebalo bi biti odmah primjetno – čim se enzim ubrizga može se vidjeti kako se filer počinje raspršivati, što znači da se otapa. Nakon 48 sati trebali bi se vidjeti konačni rezultati. Ako je poslije tog vremena ostalo još filera, moguće je injektirati dodatnu količinu hijaluronidaze.

Koliko tretmana je potrebno?

Broj potrebnih tretmana za otapanje filera ovisi o slučaju. Treba biti strpljiv, jer svako je povećanje usnica drugačije, k tome, ako pogrešku ispravlja drugi liječnik, često i ne zna kakav je filer bio apliciran, u kojim količinama i na koje točno mjesto, pa ne može znati ni kako će reagirati na otapalo. Općenito, za otapanje starijih tipova filera obično su potrebni manji broj tretmana i manje količine hijaluronidaze, dok je novijim filerima s visokoumreženom hijaluronskom kiselinom potrebno dulje vrijeme za otapanje.

Je li bolno?

Bol ovdje nije važan faktor, može se osjetiti ubod injekcije ili pečenje, odnosno nelagoda, slično kao i kod apliciranja filera. Dobro je znati da je za otapanje potrebno manje bockanja. Moguća je upotreba lokalne anestetske kreme ili spreja.

Čitajte i: Možete li zbog previše filera izgledati starije nego što jeste?

Jesu li usnice poslije otapanja ispuhane?

Uobičajeno se misli da će usnice nakon otapanja izgledati ispuhano, ravno ili rastegnuto, ali to ne mora biti istina. Ako je osoba više godina koristila filere moguće je da se koža rastegnula te da će trebati više vremena za povratak u normalu. Pored toga, ljudi često zaboravljaju da su s vremenom u određenoj mjeri ostarjeli, pa im usnice prirodno izgledaju drugačije nego što su izgledale prije nego što su prvi puta stavili filere. Ako se rastegnuta koža ne povuče ili dođe do nekih neproporcionalnosti nakon otapanja filera, nepravilnost se može korigirati filerima.

image

Nakon otapanja mogu se staviti novi fileri

DEPOSITPHOTOS

Kako navode dermatolozi i estetski kirurzi, rastegnutost i ispuhanost mogu biti i samo dojam te bi usnicama trebalo dati priliku da se sve smiri i sjedne na svoje mjesto kako bi ponovno stekle prirodan izgled koji je često bolji od prenapuhanog. No, osobama koje su se navikle na izgled s filerima nije lako napraviti stanku. Naravno, ako je osoba nakon otapanja filera nezadovoljna novim izgledom, moguće je ponovo aplicirati filere.

Koliko treba pričekati ako opet želite staviti filere?

Neki liječnici smatraju da je bolje pričekati s novim injektiranjem punila nekoliko tjedana nakon što se filer potpuno razgradi. Ako je cijeli proces protekao glatko, ne treba čekati toliko dugo. U slučaju pojave modrica najbolje je prije ponovnog ubrizgavanja pričekati da se one povuku.

Linker
05. ožujak 2024 16:08