Nije pravo vrijeme

Šest estetskih tretmana koje nije idealno raditi ljeti i savjeti za najbolje rezultate ako ih ipak ne možete izbjeći

Laserski tretmani, kemijski pilinzi, tretmani protiv celulita... Te i neke druge estetske postupke preporučljivo je raditi u hladnijim mjesecima, jer je oporavljanje ljeti teže i zahtjevnije, a ishod može postati upitan

Dok temperature rastu i bliži se vrijeme ljetovanja, možda razmišljate kako biste mogli malo srediti lice i tijelo prije odmora. No, dobro razmislite koje tretmane ćete izabrati, s obzirom na to da je neke od njih ljeti bolje izbjegavati. Ako ih ipak odaberete, imamo savjete uz koje će sve proći u najboljem redu.

Čitajte i: Lasersko uklanjanje dlačica: kako se treba pripremiti, je li bolno i kakvi su rezultati

Kemijski pilinzi

Treba li reći da ljeti više boravimo na otvorenome i da su sunčeve zrake tada najjače? Kemijski pilinzi povećavaju osjetljivost kože i mogućnost njenog oštećivanja kad je izložena UVA i UVB zrakama. Štoviše, oni su među najrizičnijim tretmanima planirate li provoditi vrijeme na suncu.

Iako su iznimno dobri protiv ožiljaka od akni i hiperpigmentacija, ljeti ih je bolje preskočiti jer skidaju vanjski sloj kože s lica ostavljajući kožu iznimno ranjivom. Potencijalne opasnosti od oštećenja UV zrakama nakon kemijskog pilinga nisu nimalo bezazlene – izlaganje suncu poslije tretmana podiže rizik od opekotina i raka kože, a može i poništiti dobrobiti pilinga.

Retinolske i ostale duboke pilinge, koji traže više vremena za oporavak, posebno je dobro ostaviti za hladnije mjesece, jer mlada je koža osjetljiva i treba vremena za zacjeljivanje. Zimi se manje izlažemo UV zrakama, pa se koža oporavlja brže, sigurnije i učinkovitije.

Ako ne možete izbjeći: Kemijski pilinzi ljeti nisu nemogući. Mješavine AHA i BHA kiselina mogu pružiti kvalitetnu eksfolijaciju, a nisu suviše intenzivne. No, i nakon njih treba pažljivo slijediti upute za njegu, a ključna je zaštita od sunca. Kad izlazite, obavezno nosite šešir, a kožu lica više puta dnevno mažite kremom sa SPF-om.

image

Potencijalne opasnosti od oštećenja UV zrakama nakon kemijskog pilinga nisu nimalo bezazlene

BLACKDAY/DEPOSITPHOTOS

Lasersko obnavljanje površine kože

Ovaj tip tretmana upotrebljava lasersko svjetlo za uklanjanje slojeva kože kako bi se ubrzala izmjena stanica i potaknulo obnavljanje kože. Odličan je za ublažavanje ožiljaka od akni, finih linija, bora i hiperpigmentacija. Slično kemijskim pilinzima, ovi tretmani povećavaju osjetljivost na sunčeve zrake i druge utjecaje iz okoliša, kao što su vrućina i zagađenje. Odmah nakon postupka liječnik će staviti zavoje na tretirana područja, a nužno je i strogo izbjegavanje sunca, pa je vjerojatno bolje ostaviti ovakav tretman za mjesece s manje sunčanog vremena.

Ako ne možete izbjeći: Odlučite li se ipak za ovakav tretman ljeti, zbog sigurnosti je iznimno važno izbjegavati sunce, posebno prvih 48 sati. Pored toga, strogo slijedite liječnikove upute o čišćenju i njezi kože.

image

Krenite na uklanjanje dlačica laserom dovoljno rano kako vas oporavak ne bi sputavao u odmoru

BLACKDAY/DEPOSITPHOTOS

Lasersko uklanjanje dlačica

Kad razmišljate o provodu na plaži, logično je da vam napamet padnu tretmani za trajniju pobjedu nad dlačicama. No, planirajte ih barem mjesec dana prije nego što ćete izložiti tretirano područje suncu, zbog sigurnosti i boljih rezultata. Kako kažu dermatolozi, izlaganje suncu može negativno utjecati na učinak tretmana. To se može dogoditi zato što laser za uklanjanje dlačica normalno cilja tamniji pigment u folikulu dlačice, ne u okolnoj koži. No, ljeti je koža obično tamnija nego inače, bilo od sunčanja, bilo od sredstava za samotamnjenje, pa laser može pogoditi i taj tamniji pigment u koži. Dođe li do toga, mogući rizici uključuju pečenje, pojavu mrljica, pa i ožiljaka. Stoga je bolje početak laserskog skidanja dlačica planirati za jesen ili zimu, kako bi se cijeli proces, koji obično traje oko šest mjeseci, okončao do ljeta i to s najboljim rezultatima.

Ako ne možete izbjeći: I ovdje je ključna zaštita tretiranih područja od sunca. Izbjegavajte boravak na suncu, a kada idete van nanosite sredstva za zaštitu sa SPF-om 30 ili višim i obnavljajte ih svaka dva sata. Nosite odjeću koja prekriva tretirane dijelove. Ako ste uklanjali dlačice s lica, šešir širokog oboda pomoći će u stvaranju sjene.

image

Nakon nekih tretmana važno je izbjegavati boravak na suncu

BLACKDAY/DEPOSITPHOTOS

Anticelulitni tretmani

Procjenjuje se da celulit pogađa do 90 posto žena, pa ako se želite obračunati s njim, sigurno niste jedini. U tu su svrhu razvijene i dvije novije metode. Kod Cellfine se koriste sitne oštrice kojima se režu vlaknaste trake koje povlače kožu prema dolje i stvaraju namreškanost kože kod celulita. Druga je Qwo, za sada jedini tretman injekcijom koji je američka FDA odobrila za liječenje umjerenog do jakog celulita na stražnjici. Koristi enzime koji razgrađuju kolagen te tako oslobađaju vlaknaste trake i smanjuju vidljivost rupica.

S obzirom na to da je za postizanje rezultata potrebno određeno vrijeme, a vjerojatne su i nuspojave (crvenilo, oticanje i modrice), osobito nakon prvog tretmana, najbolje bi bilo ove tretmane obaviti koji mjesec prije planirane ljetne premijere. Modrice nakon injekcije mogu potrajati oko tri tjedna, a najbolji se rezultati postižu u tri tretmana s dvotjednim razmacima, kažu dermatolozi.

Ako ne možete izbjeći: Razina rizika od izlaganja suncu ovdje nije jednaka kao kod kemijskih pilinga i lasera, ali modrice i otekline ne izgledaju nimalo lijepo i vjerojatno ćete ih željeti prekriti odjećom. Stoga je najbolje ostaviti dovoljno vremena za postizanje najboljih rezultata, a to je oko dva mjeseca.

image

Dobro izračunajte koliko vremena imate za oporavak prije ljetovanja

BLACKDAY/DEPOSITPHOTOS

Skleroterapija

Skleroterapija je liječenje proširenih i paučinastih vena pomoću ubrizgavanja otopine koja uzrokuje njihov kolaps i povlačenje s površine kože. I taj je tretman bolje izbjegavati ljeti, jer može izazvati modrice i promjenu boje kože na tretiranim područjima, što se može pogoršati izlaganjem suncu. Bolje je zato pričekati jesen ili zimu, razlog više je i to što nakon tretmana nerijetko treba nositi kompresijske čarape, a to je mnogo neugodnije tijekom vrućina.

Ako ne možete izbjeći: Uz izbjegavanje sunca i nošenje kompresijskih čarapa, potrebne su još neke mjere. Izbjegavajte vruće kupke i tuširanje barem tjedan dana, vježbajte, ali nemojte raditi vježbe visokog intenziteta i čučnjeve najmanje pet dana.

Čitajte i: Borba protiv tvrdokornih masnoća: Ovo je dobro znati prije odluke o odlasku na liposukciju

Liposukcija

Liposukciju je najbolje obaviti zimi, kako bi se osiguralo dovoljno vremena za zacjeljivanje i oblikovanje nove figure. Važna su i pitanja sigurnosti i udobnosti, jer nakon liposukcije treba nositi potporne zavoje kako bi se smanjilo oticanje, a ponekad ih je potrebno nositi tjednima. To može biti dosta neudobno, jer griju i smanjuju izbor odjeće. Osim toga, ljeti se više znojimo, osobito pod zavojima, a ako su vlažni, raste rizik od infekcije.

Ako ne možete izbjeći: Liposukcija trbuha, stražnjice, bedara i ruku zahtijeva više tjedana nošenja bandaža, no nakon liposukcije na nekim drugim dijelovima tijela, oporavak je znatno kraći, bliže jednom tjednu. To su vrat i gornji dio prsa, pa je liposukciju na tim područjima moguće, bez puno odricanja, obaviti i ljeti.

Linker
20. travanj 2024 16:23