Neurotoksini

Sedam upotreba botoksa za koje možda niste znali

Od linija na vratu do tretiranja ožiljaka – primjena neurotoksina sve je šira

Injekcije neurotoksina (botoks) poznate su u svijetu estetskih postupaka ponajviše po primjeni u svrhu blokiranja rada mišića na licu čija mimika dovodi do pojave bora na čelu, bora između obrva te tzv. vraninih nogu (bore oko očiju). Ali to nisu sve njihove mogućnosti, jer neurotoksini mogu pomoći u preoblikovanju i drugih područja, kao i u liječenju.

„Stanjivanje” lica

Injekcije botoksa mogu zaustaviti škrgutanje zubima u snu, a „nuspojava” je tanje lice. „Ubrizgavanjem botoksa u žvačne mišiće zaustavlja se škrgutanje te se kozmetički stanjuje lice i postiže njegov srcoliki oblik”, kaže dermatolog dr. Matthew Elias. Dodaje da je botoks učinkovit i za zaustavljanje znojenja bilo gdje na tijelu.

Linije na vratu

Botoks se može primijeniti i za ublažavanje linija na vratu kako bi vrat izgledao zaglađenije, kaže dermatologinja dr. Lesley Loss. Ona ga koristi i za definiranje linije čeljusti te kod hiperhidroze na pazusima, dlanovima i stopalima.

Oblikovanje lica i smanjenje bolova

Neurotoksini se mogu aplicirati i na područje sljepoočnica, za oblikovanje lica, ali i protiv bolova. „Temporalni (sljepoočni) mišići spadaju u skupinu žvačnih mišića. Zbog stalnog stiskanja i mljevenja mogu se povećati i dati licu čudan izgled, ali i izazivati gadne glavobolje. Pažljivo injektiran botoks u to područje može vratiti ravnotežu licu i ukloniti bol”, kaže dermatologinja iz New Yorka dr. Doris Day.

Liječenje ožiljaka

Novije studije pokazale su moguću učinkovitost neurotoksina u smanjenju formiranja novih kirurških ožiljaka i u poboljšanju izgleda starih keloidnih i hipertrofičnih ožiljaka na licu. „Pristupi su različiti, od izravnog ubrizgavanja u rub svježe rane, preko injekcije u dugotrajni ožiljak do injekcije u okolnu muskulaturu. Smanjenje suprotnih pokreta mišića sprečava istezanje i time olakšava zacjeljivanje rane, no postoje i drugi mehanizmi djelovanja u kojima neurotoksini potencijalno djeluju na staničnu signalizaciju, staničnu diferencijaciju, molekularne procese i na upalnu kaskadu koji mogu utjecati na nastajanje ožiljka”, objasnila je dermatologinja dr. Linda Honet.

Oblikovanje brade

Među off-label upotrebama je i primjena na bradi kako bi se popunile rupice i ispravile neravnine. Dermatologinja dr. Marianna Blyumin-Karasik kaže da botoks doista može pomoći kod brade koja izgleda kvrgavo.

Korekcije nosa

Dermatolog dr. Kenneth Beer navodi da često koristi injekcije neurotoksina kako bi pacijentima relaksirao vrh nosa i podigao ga. Njegova kolegica dr. Kathleen Behr pomoću tri do četiri jedinice neurotoksina tretira tzv. zečje linije koje se nerijetko formiraju uz most nosa.

Fino naglašavanje usnica

Većina pacijenata koji žele veće usnice više ne želi napuhnute usne, nego lagano naglašavanje. To se može postići upotrebom neurotoksina, a postupak se naziva „lip flip” (okretanje usne). „Upotrebom neurotoksina, ili u kombinaciji s filerima, mogu se napućiti usnice tako da se 'izvuče' njihova linija – blagim izvijanjem usnice prema van postiže se dojam punoće”, objasnio je dermatolog dr. Frederic Haberman. Neurotoksinima se tretiraju i tzv. pušačke linije iznad gornje usnice, a pomoći mogu i kod osmijeha kod kojeg se vidi previše zubnog mesa (gummy smile).

Linker
15. travanj 2024 21:39