Anti-aging

Sedam koraka kojima možete produljiti trajanje botoksa i filera

Pretjerano izlaganje suncu i pušenje glavni su krivci za to što dermalni fileri i neurotoksini u nekim slučajevima ne traju onoliko dugo koliko bi trebali

Liječnici uvijek naglašavaju koliko je važno da pacijenti nakon estetskog zahvata ili tretmana slijede njihove upute, jer u protivnom može doći do nekih neželjenih pojava, čak i do kraćeg trajanja rezultata. Navodimo neke korake koji mogu pomoći da injektirani dermalni fileri ili botulinum toksin traju dulje.

Zaštita od sunca

Glavni su krivci za to što botoks i fileri u nekim slučajevima ne traju onoliko dugo koliko bi trebali pretjerano izlaganje suncu i pušenje. „Kod pacijenata koji puše ili puno vremena provode na suncu kolagen je sklon bržem propadanju, jer imaju više razine kolagenaze, enzima koji razgrađuje kolagen, pa će i učinak botoksa biti kraći. Za produljenje učinka botoksa pacijenti ne bi smjeli pušiti i svakako bi uvijek trebali nositi zaštitu od sunca”, rekla je dermatologinja dr. Marina Peredo. Potrebno je štititi se barem SPF-om 30 te izbjegavati UV zračenje kad je na vrhuncu.

Prava njega

Ako je koža zdrava i njegovana, očekuje se da će botoks i fileri trajati dulje. Dr. Peredo preporučuje upotrebu proizvoda koji sadrže retinol, hijaluronsku kiselinu, peptide i antioksidante.

Redovni tretmani kod stručnjaka

Botoks nakon ubrizgavanja obično traje tri do šest mjeseci, pa je za održavanje željenog izgleda uputno redovito dolaziti provjerenom liječniku koji dobra zna u koje točke treba nanijeti neurotoksin i u kojim dozama. Prema dr. Peredo, pacijenti koji redovito dolaze na tretmane botoksom s vremenom razviju „mišićnu memoriju” na tretiranom području, što pridonosi održavanju željenog izgleda.

Kombinirani tretmani

Kombiniranje neurotoksina i filera s ostalim tretmanima može pridonijeti njihovom duljem trajanju. To mogu biti tretmani mikroiglicama, aparatom za ultrazvučni lifting ili neki treći, kaže dr. Peredo. Izbor je individualan i ovisi o situaciji i potrebama klijenta.

Noći u svili

Ponekad se može čuti da je poslije stavljanja botoksa u lice potrebno spavati na podignutom uzglavlju. To je samo mit, kaže dr. Peredo, ali dodaje kako je istina da bi trebalo spavati na leđima. Savjetuje i korištenje svilenih jastučnica koje bi trebale smanjiti pojavu nabora na licu i vratu tijekom spavanja.

Opustite se

Uz dobro uravnoteženu prehranu i osam sati sna svake noći uspješnije ćete držati razinu kortizola, hormona stresa, na normalnoj razini. Prekomjerni kortizol, upozorava liječnica, može pokrenuti upalnu kaskadu, time i razgradnju kolagena, filera i neurotoksina.

Možda i cink pomaže

Nekoliko je studija pokazalo da se uzimanjem cinka mogu produljiti rezultati injekcija neurotoksina, no generalno je mišljenje da uzimanje cinka neće napraviti razliku, kaže dermatolog dr. Robert Anolik i dodaje: „Podržavam pacijente koji žele pokušati s cinkom, ali samo u sigurnim količinama, kao dio uravnotežene suplementacije. Uvijek ih upozorim da i sve ono što je za nas dobro, u velikim količinama može biti štetno”.

Linker
21. travanj 2024 11:30