Mini vodič

Prije i poslije odlaska „pod iglu” - kako možete utjecati na rezultate tretmana

Vježbanje, položaj spavanja, sklonost herpesima... sve to može imati veze s ubrizgavanjem neurotoksina ili filera

Spremate li se za svoj prvi odlazak „pod iglu”, bilo da je riječ o neurotoksinu koji će opustiti bore, bilo o fileru za povećanje usnica, sigurno imate mnoštvo pitanja. U sedam točaka stručnjaci objašnjavaju što možete očekivati u danima prije i poslije tretmana te kako možete utjecati na poboljšanje rezultata i smanjenje nuspojava.

Dvotjedno pravilo

Pred vama je važan događaj – promocija, vjenčanje ili putovanje – i normalno je da želite izgledati najbolje moguće. Planirate li uljepšavanje injekcijom, dajte si minimalno dva tjedna razmaka kako bi rezultati sjeli na svoje mjesto, kaže dermatologinja dr. Lesley Loss. Još bi bolja bila četiri tjedna. „Kod injektiranja filera uobičajeno se javlja privremeno oticanje, ponekad i modrice, i potrebno je neko vrijeme da se povuku. Kod neurotoksina potrebna su dva tjedna da bi se vidjeli puni učinci tretmana, a ponekad je potreban i 'popravak', i kod filera i kod neurotoksina, pa je najbolje ostaviti četiri tjedna”, savjetuje liječnica.

Herpes na usnici

Ako ste skloni herpesu na usnici, kaže dermatologinja dr. Doris Day, trebali biste unaprijed obavijestiti liječnika koji će izvesti tretman, kako biste mogli pravovremeno uzeti lijek za prevenciju. Ovo je osobito važno ako ćete se podvrgnuti ubrizgavanju filera u usnice.

Pitanje cijepljenja

Ako se cijepite, kaže dr. Day, najbolje je pričekati neko vrijeme prije apliciranja filera injekcijama, jer mogu privremeno utjecati na slabljenje imunosnog sustava. „Obično izbjegavam stavljati filere dva tjedna prije i dva tjedna poslije bilo kojeg cjepiva. Što se tiče stomatoloških zahvata, oni nisu prepreka, mogu staviti filere dan poslije njih”, rekla je dermatologinja.

Sunce i spavanje

Obratite pozornost na položaj u kojem spavate i na to koliko vremena provodite izravno izloženi sunčevim zrakama, kako biste smanjili utjecaj na starenje kože, predlaže dermatologinja iz Miamija Annie Gonzalez i dodaje: „Preporučujem spavanje na leđima, jer učestalo spavanje na boku može dovesti do pojave preuranjenih znakova starenja na onoj strani na kojoj spavate. To može biti opuštena koža, ali i okomiti nabori na čelu. Važno je i svakodnevno se štititi od sunca, čak i ako se samo vozite od kuće do posla i natrag – mnogo smo puta kod vozača vidjeli kako im strana lica okrenuta prozoru stari brže i ima više bora i mrlja”.

Preskočite oštre sastojke

Svaki postupak ubrizgavanja u estetskoj medicini ima specifičan set preporuka, ali sljedeća je svima zajednička, kaže okuloplastična kirurginja dr. Irene Gladstein. Ona glasi: preskočite pilinge i retinol visoke koncentracije najmanje sedam dana prije tretmana. Uz to, klonite se sunca i ne izlazite van bez zaštite s visokim SPF-om.

Spriječite modrice

Kako biste smanjili mogućnost pojave modrica, kaže dermatolog dr. Gilly Munavalli, prestanite uzimati multivitamine, riblje ulje, aspirin ili nesteroidne protuupalne lijekove tjedan dana prije zakazanog tretmana. Alkohol nemojte piti barem 24 sata prije. „Nakon tretmana možemo koristiti pulsni laser ili jastučiće s arnikom kako bismo u velikoj mjeri smanjili pojavu oticanja i modrica, odnosno ubrzali njihovo nestajanje”, rekao je dr. Munavalli.

Bez vježbanja, masaže i tretmana

Barem jedan dan poslije ubrizgavanja trebalo bi izbjegavati tjelovježbu, kaže dermatolog Joel Schlessinger. „Ponekad su male žilice u određenoj mjeri traumatizirane nakon injekcija, ali ne toliko da bi zbog toga nastale modrice. No, vježbanje može stvoriti dodatni pritisak na njih i izazvati pojavu pravih pravcatih modrica. Zbog toga je najpametnije ne činiti ništa što uključuje savijanje, napinjanje i pritiskanje do sljedećeg dana,” savjetuje liječnik i dodaje kako treba odgoditi svaki tretman lica ili tijela koji bi mogao ometati rezultate ubrizgavanja. „Suzdržite se od bilo koje vrste masaže dan ili dva nakon postupka i apsolutno izbjegavajte sve tretmane na licu sedam, pa i više, dana nakon stavljanja bilo kojeg filera. Postoji, naime, mogućnost da se zbog pritiska punilo istisne s mjesta na koje je ubrizgano”, upozorava dermatolog.

U rukama profesionalca

Većina problema s upotrebom neurotoksina i filera javlja se zbog nedovoljne stručnosti i znanja onih koji ih apliciraju, upozorava facijalni plastični kirurg David Hartman. „Čak i najmanji potencijalni problemi, kao što su modrice, oticanje, bolovi, osjećaj težine, pojava asimetrije, pa i 'pretretiranost', mnogo su manje vjerojatni kod vrhunski obučenog, certificiranog i iskusnog liječnika”, ističe dr. Hartman.

Linker
20. travanj 2024 17:25