Tyndallov učinak

Ovo nitko ne želi: Zašto se nakon stavljanja filera na licu može pojaviti plavkasta nijansa

Ako su dermalni fileri ubrizgani preblizu površine kože, čestice unutar njih reflektirat će svjetlost koja udara u lice.

Primjena dermalnih filera ponekad može izazvati teške komplikacije, poput začepljenja krvnih žila koje može dovesti i do najtežih ishoda, ali događaju se i neke manje poznate, srećom, i manje ozbiljne komplikacije. Jedna od takvih je Tyndallov učinak.

Taj pojam označava pojavu pri kojoj se snop svjetlosti raspršuje nakon što naleti na određeni tip čestica. Vidljiv je, na primjer, pri upotrebi svjetala u magli, a upravo zbog Tyndallovog efekta nebo izgleda plavo.

Nažalost, nije tako romantično kad nastane poslije tretmana filerima koji je pošao u krivo.

image

Plava nijansa najviše će biti vidljiva na suncu

SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Pitate se trebaju li vam dermalni fileri? Ovih pet pitanja dat će vam odgovor

Zašto nastaje?

U estetskoj medicini tako se naziva plavkasta nijansa koja se može vidjeti ispod kože ako je previše filera hijaluronske kiseline stavljeno preblizu površine kože. U tom slučaju čestice u fileru koji je ubrizgan pod kožu reflektiraju svjetlo koje udara u lice.

Nije modrica

Često se u prvim danima Tyndallov učinak zna pobrkati s modricama, no za razliku od njih, ova pojava neće proći kroz nekoliko dana. Uz plavkastu nijansu, zahvaćeno područje može biti i blago uzdignuto ili izbočeno zbog površinskog ubrizgavanja filera. Pri slaboj rasvjeti teško ga je vidjeti, ali takav rezultat sigurno ne zadovoljava, posebno stoga što je osoba na tretman došla kako bi poboljšala izgled.

Čitajte i: Kada na botoks, a kada na filere: Postoje dvije vrste bora koje se drugačije i ‘ravnaju‘

image

Tyndallov učinak ne šteti zdravlju, pa se neki pacijenti odlučuju za prikrivanje šminkom

SHUTTERSTOCK

Na kojim je mjestima najčešći?

Pojava se obično događa kod primjene filera ispod očiju i iznad gornje usnice, kod tretiranja tzv. pušačkih ili barkod bora, zato što je koža na tim područjima tanja nego na ostalim dijelovima lica. To ne znači da nije moguća i drugdje, što ovisi o stanju kože i dobi pacijenta, ali i iskustvu i znanju osobe koja aplicira filer. Razlog više da oprezno izaberete liječnika kojem ćete povjeriti svoj izgled.

Kako se liječi?

Ako se plavkasta nijansa brzo uoči, ponekad pomoći može masaža. No, češće će biti potrebno otopiti filer injektiranjem hijaluronidaze, enzima koji razgrađuje hijaluron, koji smije primjenjivati samo liječnik. Tyndallov učinak ne šteti zdravlju, pa se neki pacijenti odlučuju za prikrivanje šminkom, ali to može potrajati - ako se ne liječi, ovakvo stanje može se zadržati mjesecima, pa i godinama.

Linker
11. travanj 2024 21:50