S njima nježno

O ovome nikad ne razmišljate! Jednostavnim trikovima zadržat ćete punije i svježije usnice

Usnice imaju vrlo slabu prirodnu zaštitu od vanjskih utjecaja, pa im moramo pružiti dodatnu njegu kako bismo spriječili ili ispravili oštećenja koja vode do suhoće, gubitka punoće te stvaranja linija i bora

Pune i čvrste usnice jedan su od simbola mladosti. Sa starenjem one se stanjuju i polako gube definiciju, iznad, ispod i oko usta nastaju bore, a kutovi usta se spuštaju dajući licu tužan izgled. Taj proces počinje vrlo rano, ali na našu sreću, napreduje polako. Jeste li znali da su usnice u punom procvatu u dobi od samo 14 do 16 godina?

Rano na vrhuncu

Štoviše, istraživanja su pokazala da gornja usnica kod djevojčica maksimalnu debljinu doseže do 14. godine i ostaje takva do 16. godine, dok se kod dječaka gornja usnica razvija i popunjava do 16. godine. Nakon toga kod oba spola počinje neumoljiv proces stanjivanja usnica koji traje cijeli život, a zamjetnije promjene obično se počinju uočavati u četrdesetima.

Najistaknutiji pokazatelji starenja su suhe i ispucale usnice, linije i bore oko usta i gubitak punoće usnica. Srećom, postoje koraci kojima možemo odgovoriti na svaki od njih.

Čitajte i: Sve tehnike popunjavanja usnica: Traže se prirodne i ženstvene usnice, veliki volumen je out

Protiv suhoće: Vlaženje, eksfolijacija i zaštita od sunca

Dehidrirane usnice djeluju smežurano, izbrazdano i hrapavo, a to nema puno veze s mladalačkim izgledom. No, to je i problem s kojim se najlakše obračunati; jednostavno se trebamo brinuti za usnice kao i za cijelo lice, ali imajući na umu da je koža na usnicama značajno drukčija. Tanja je, nema lojnih žlijezda niti folikula dlačica te proizvodi puno manje melanina (pigment kože). To znači da usnice imaju vrlo slabu prirodnu zaštitu od vanjskih utjecaja, pa im moramo pružiti dodatnu njegu kako bismo spriječili ili ispravili oštećenja.

Eksfolijacija jednom tjedno: Pomoću eksfolijacije uklonit ćete površinski sloj suhih, odumrlih stanica kože i pojačati cirkulaciju krvi u usnicama, ali to morate učiniti nježno. Česti prijedlozi uključuju vlažnu mekanu krpicu, mekanu čistu četkicu za zube, shea maslac ili med s dodatkom šećera.

image

Zaštita od sunca, eksfoplijacija i hidratacija osnovni su koraci

JULIA VERSTA/DEPOSITPHOTOS

Hidratacija svaki dan: Svaki dan, ako je potrebno i više puta, treba hidrirati usnice, a nakon eksfolijacije obavezno. Proizvodi za hidrataciju usnica sadrže hijaluronsku kiselinu, peptide i masne kiseline, osobito ceramide, lipide koji su prirodni sastojci kože.

Zaštita od sunca: Kroz dan više puta nanosite balzam za usnice koji sadrži faktor zaštite od sunca (SPF) barem 30. Zaštita od sunca ključna je u anti-agingu, jer izlaganje UV zrakama ne samo što može izazvati opekline, nego i uništiti kolagen, zbog čega usnice postaju tanje i izborane.

Tretmani protiv linija i bora

S vremenom se bore formiraju na ustima i oko njih, prirodan su znak starenja, no nerijetko se javljaju i preuranjeno, uglavnom kod pušača i osoba koje se previše izlažu suncu. Dodatno njihovom ranom pojavljivanju pridonosi činjenica što u području oko usta imamo manje kolagena nego na drugim dijelovima lica.

Bore na ustima i oko njih stručno se nazivaju perioralne bore. One na gornjoj usnici i iznad nje često se razgovorno nazivaju linijama ruža ili pušačkim, odnosno barkod borama. To su sitne okomite linije koje se protežu preko gornje usnice ili pak iznad gornje usnice prema nosu. Postoji nekoliko vrsta tretmana koji mogu pomoći u njihovom ublažavanju. Ponekad se preporučuju kemijski pilinzi, no češće su opcija dermalni fileri posebno dizajnirani za upotrebu protiv perioralnih bora. Još se zamjetniji rezultati postižu kombiniranjem filera i botoksa koji djeluje na bore uzrokovane pokretima mišića. To znači da je djelotvoran kod pušačkih bora koje tipično nastaju zbog ponavljanih pokreta nabiranja usnica.

Voda i kolagen za punoću

S gubljenjem kolagena i vlažnosti usnice se stanjuju i prazne, pa ako su prirodno već bile tanke, zamjetniji postaje tzv. sindrom nestajanja usnice (engl. disappearing lip syndrome, DLS). Nekim osnovnim koracima, kao što su pijenje dovoljno vode i dovoljno spavanja, to se može ublažiti.

Čitajte i: Četiri razloga za stavljanje filera u usnice

Voda: Sa starenjem koža prirodno proizvodi manje vlage, pa se počinje sušiti, stanjivati i postajati sklonija borama. No, pijete li preporučenih osam čaša vode na dan, pozitivno ćete djelovati na kožu. Istraživanja su pokazala da se kod osoba koje nisu pile dovoljno vode, a zatim su prešle na osam čaša na dan, koža podebljala toliko da se to povećanje moglo izmjeriti. To je svakako dobra vijest za usnice, jer njihova tanka koža treba svu dodatnu pomoć koju može dobiti.

image

Bez dovoljno vode neće biti ni dovoljno kolagena

JULIA VERSTA/DEPOSITPHOTOS

Kolagen: Našem tijelu voda je nužna i za formiranje kolagena, jer ona čini oko 60 posto njegove ukupne težine. Ako nam manjka vode, kolagenska vlakna postaju slabija, a koža gubi elastičnost i čvrstoću. Valja reći i da tijelo stvara najviše kolagena dok spavamo, a to znači da ne možemo obnoviti kožu, niti sve ostalo, ne spavamo li dovoljno. Razlika od samo dva sata sna – pet sati prema sedam – može značiti dvostruko više bora, pokazuju istraživanja. Dakle, za deblju kožu i više kolagena nužno je dovoljno piti i dovoljno spavati.

Fileri: Stanje se privremeno može poboljšati filerima hijaluronske kiseline, sastojka prirodno prisutnog u tijelu, čija je karakteristika privlačenje vode i održavanje tkiva hidriranim. Naravno, i nje je s godinama u tijelu sve manje. Injektiranjem filera namijenjenih za ovo područje liječnik može povećati punoću usnica i bolje ih definirati uz zadržavanje prirodnog izgleda. Učinak filera traje od šest do 18 mjeseci.

Linker
18. travanj 2024 07:25