Tamni podočnjaci nestaju jer na udubinu popunjenu filerom svjetlo pada drugačije
 SHUTTERSTOCK
Tretmani

Nekirurško uklanjanje podočnjaka filerima

Fileri se tankom iglom injektiraju u tretirano područje gdje ispunjavaju prazninu, potom se pažljivo oblikuju masiranjem. Zbog odličnog učinka ovaj postupak zovu i „wow tretman”

Fileri se tankom iglom injektiraju u tretirano područje gdje ispunjavaju prazninu, potom se pažljivo oblikuju masiranjem. Zbog odličnog učinka ovaj postupak zovu i „wow tretman”

Tamni krugovi oko očiju priličan su estetski problem, mogu biti manje ili više izraženi, svjetliji ili tamniji, naborani ili vrećasti. Nerijetko se javljaju već u mladenačkoj dobi, a s vremenom postaju sve izraženiji. Srećom, znanost je doskočila i ovom problemu koji se u posljednjih desetak godina vrlo jednostavno može riješiti u petnaestak minuta. Nekada su se uklanjali isključivo kirurški - blefaroplastikom, dok se danas vrlo uspješno uklanjaju filerima. Ovaj tretman bio je svojevrsna revolucija u estetskoj medicini, a jedan od prvih liječnika estetske medicine koji ga je počeo provoditi u Europi je dr. Nikola Milojević.

Podočnjaci nastaju kao posljedica nakupljene krvi koja je bogata kisikom, a zbog tanke kože na području oko očiju vidljivost krvnih žila je jača, pa je zbog toga dojam plavkastog izgleda izraženiji. Iako se podočnjaci često povezuju s manjkom sna, prava istina je da su zapravo povezani sa starenjem i genetikom. Tijekom života potkožna masnoća koja prekriva plavu boju se smanjuje, dok neke osobe zbog genetske uvjetovanosti imaju tanju kožu pod kojom su krvne žile oko očiju vidljivije. S druge strane, kod osoba tamnije puti nerijetko se na ovom području javlja hiperpigmentacija.

Drukčiji pad svjetla

Nekirurško uklanjanje podočnjaka vrlo je čest zahvat u ordinacijama estetske medicine, a izvodi se brzo i jednostavno.

- Donedavno se vjerovalo da se korekcija očnih kapaka može postići isključivo plastičnom kirurgijom, a učinkovit tretman za uklanjanje tamnih kolutova ispod očiju nije ni postojao. Sada je kod nas jedan je od najčešćih zahvata. Fileri se tankom iglom injektiraju u tretirano područje te ispunjavaju prazninu. Potom se filer pažljivo oblikuje masiranjem tretiranog područja, a rezultati su izvanredni i trenutačni. Zbog učinka ga zovemo i „wow tretman” jer možemo ukloniti i najdublje podočnjake – objašnjava dr. Nikola Milojević.

Tamni podočnjaci nestaju jer na popunjenu udubinu svjetlo drugačije pada, zbog čega su podočnjaci svjetliji i znatno manje vidljivi. Ono što ovaj tretman čini posebno prihvatljivim je činjenica da je gotovo bezbolan i traje prosječno 15 minuta.

Prirodan izgled

Područje koje se tretira nije jako osjetljivo, a budući da je osjećaj boli minimalan, procedura uglavnom ne zahtijeva korištenje analgetika. Nove verzije filera već sadrže lokalni anestetik koji umanjuje bol. Posebnost je i u tome što nema zahtjevne pripreme, kao ni ozbiljnijih nuspojava. Ako se i jave, a to su crvenilo, oteklina, podljev ili osjetljivost na mjestu injektiranja, povlače se za nekoliko dana.

- Ovisno od osobe do osobe, tretiranom području i fizionomiji rezultati traju od 12 do 24 mjeseca, a u nekim slučajevima puno dulje. Jedan od materijala koji se koristi u tretmanu je biokompatibilan, pa se u tijelu biološki razgrađuje na prirodan i siguran način te nestaje kada se potpuno resorbira – ističe dr. Milojević.

Fileri na bazi hijaluronske kiseline su laboratorijski proizvedeni i dolaze u obliku sterilnoga gela. Prednost modernih filera je u tome što nisu trajni, za razliku od srodnih kirurških korektivnih tretmana. Daju prirodan izgled i sa svakim tretmanom produljuje se trajanje učinka, a količine filera i zahvat prilagođavaju se trenutnoj fizionomiji lica jer se ono s godinama mijenja, pa tretman kakav je napravljen u dvadesetim godinama života ne bi dobro izgledao u tridesetima.

Djeluje kod svakog tipa podočnjaka

Bez obzira na to o kakvom se tipu podočnjaka radi, tretman njihova uklanjanja filerima ima jednako kvalitetnu učinkovitost. Rezultati su jednako dobri kod malih udubina, koje neki imaju već genetski i kao tinejdžeri, preko tamnih kolutova, pa sve do jako velikih podočnjaka za koje se misli da se mogu ukloniti samo kirurški.

- Mnogi su pacijenti ugodno iznenađeni kad otkriju prednosti tog jednostavnog zahvata koji brzo i učinkovito rješava problem. No, tretman nije prikladan za svakog, stoga se mora napraviti temeljita analiza svakog pojedinog pacijenta kako bi se procijenilo je li u određenom slučaju možda ipak bolja kirurška intervencija. Prema mojem mišljenju, operacija donjeg kapka često mijenja izgled pacijenta, međutim česta nuspojava je i ektropion (stanje u kojem je donja vjeđa izvrnuta prema van), tako da su fileri jako dobra alternativa. Vjerujem kako u 95 posto slučajeva nije potrebna operacija – naglašava dr. Milojević.

Što nakon zahvata

Crvenilo, oteklina, podljevi ili osjetljivost na mjestu injektiranja vrlo su rijetke i privremene nuspojave koje nestaju u roku od nekoliko dana. Najčešća nuspojava je podljev budući da tretirano područje obiluje krvnim žilicama. Međutim, takva reakcija nije opasna, a podljev se lako može prekriti šminkom. Značajne i dugotrajne nuspojave iznimno su rijetke, a prema istraživanjima jedna od 25.000 reakcija zabilježena je kao hipersenzibilna.

- Kod podljeva, ako se dogode, preporučuje se staviti led ili kremu protiv masnica. Dopušteno je korištenje pudera na mineralnoj bazi. Ako je osoba sklona podljevima, treba koristiti tablete ili kremu protiv podljeva dan prije tretmana i pet dana nakon zahvata – savjetuje dr. Milojević. Nakon zahvata temeljito se masira tretirano područje, a klijentima se preporučuje da se kod kuće sami lagano masiraju preko sterilne gaze. Također se preporučuje da se tri do četiri dana nakon tretmana izbjegavaju solarij i sauna.

Linker
26. travanj 2024 00:16