Ako je prilagođen tipu kože i specifičnom problemu, piling može biti odlična pomoć
 SHUTTERSTOCK
Eksfolijacija

Kemijski pilinzi: Što im je plus, a kada je potreban oprez

Spadaju među najbolje postupke pomlađivanja kože za osobe svijetle puti

Spadaju među najbolje postupke pomlađivanja kože za osobe svijetle puti

Kemijski pilinzi proživljavaju novu popularnost, nakon godina slave u devedesetima. Dostupni su, imaju velik raspon djelovanja na koži i čine se jednostavnima za primjenu, no stručnjaci kažu da je uvijek potrebno informirati se o tretmanu i pripremiti se za njega.

Mnogo djelovanja

- Smatram da su kemijski pilinzi i dalje jedan od najboljih postupaka pomlađivanja kože za osobe svijetle puti koje smo razvili u posljednjih 3.500 godina – duhovito je rekao dermatolog Philip Werschler. - Mogu pomoći izjednačavanju tona kože, reduciranju finih linija, poboljšanju ukupne teksture kože, brisanju ožiljaka od akni, izglađivanju velikih pora te uklanjanju mrlja na koži.

Vrijednost za novac

Za razliku od ostalih tretmana eksfolijacije, kao što su tretmani mikroiglicama ili laserima, kemijski pilinzi obično su cijenom mnogo pristupačniji.

- S obzirom na to da piling može dati odlične rezultate uz male troškove, pacijenti mogu dovršiti seriju tretmana koju smo im preporučili ili dolaziti na „osvježenje” kože, ne brinući se previše o potrošnji – rekao je plastični kirurg Jeffrey B. Wise.

Na što treba paziti

Ne postoji kemijski piling koji se može primijeniti u svakoj situaciji i kod svakog tipa kože. Ako je prilagođen tipu kože i specifičnom problemu, može biti odlična pomoć, ali kao i svaki postupak, nosi sa sobom određeni teret, posebno piling s dubinskim djelovanjem, kaže plastični kirurg Eric Mariotti. „Dubinski pilinzi, kao što je piling fenolnom kiselinom, namijenjen, primjerice, za poboljšanje teksture kože s dubokim borama, nije bezazlen postupak, a oporavak može potrajati tjednima. Pored toga, treba izbjegavati izlaganje sunčevim zrakama nekoliko mjeseci nakon tretmana”, upozorava dr. Mariotti.

Jači pilinzi mogu uzrokovati ožiljke, ako ih radi onaj tko ne bi trebao. Zato treba potražiti isključivo certificiranog liječnika, kaže dermatologinja Linda C. Honet i ističe: „Internet je omogućio neiskusnim i needuciranim osobama da misle kako su stekle 'stručnost' već time što su kupile piling i gledanjem videa 'uradi sam'. No, kad su kemijski pilinzi u pitanju, potreban je velik oprez”.

Linker
26. travanj 2024 14:57