Savjeti

Kako se riješiti bora ispod očiju

Zaštita od sunca i nepušenje osnovni su koraci u anti-agingu kože, a na raspolaganju je i veći broj kozmetičkih sastojaka i tretmana

Fine linije oko očiju počinju se pojavljivati već nakon tinejdžerske dobi, to je potpuno normalno i dio je starenja. I dok se one tzv. vranine noge sa strane oka dugo vremena primjećuju samo dok se smijemo, bore ispod očiju mogu biti uočljivije i davati nam umoran izgled.

Uzroci nastanka linija i bora ispod očiju

Na nastanak bora, pa tako i bora ispod očiju, utječe spoj nasljednih faktora i životnog stila. Ono što najviše pridonosi pojavi bora, a na što možemo utjecati, jest:

* smijanje i mrštenje: boraju kožu i udubljenja s vremenom postaju trajna

* pušenje: na više razina ubrzava starenje kože

* izloženost suncu: među ostalim UV zrake razgrađuju kolagensku strukturu kože, povećavajući sklonost boranju.

Prvi bi koraci stoga trebali biti nepušenje i zaštita od sunca, ali tu su i drugi oblici prevencije te njege i tretiranja kože na kojoj su bore već nastale. Na raspolaganju su topički proizvodi za dodatnu vlagu i obnovu kože, tretmani mikroiglicama koji potiču nastanak kolagena, botoks za one s naglašenim mimičkim borama i laseri za obnovu.

Topički pripravci

Vaša pouzdana krema za područje oko očiju možda više ne djeluje dovoljno dobro. Ovlaživači i serumi bogati hijaluronskom kiselinom, vitaminom C i retinolom daju brze i, uz redovitu upotrebu, dugotrajne rezultate, a trošak nije velik, stoga bi bilo dobro u njegu uključiti proizvode s tim sastojcima.

* Vitamin C

„Najbolje je intervenirati vitaminskim serumom i retinolom prema dubini bora i osjetljivosti kože. Vitamin C je antioksidans koji omekšava grubu kožu, štiti kožu od oštećenja te izbjeljuje tamne mrlje i ožiljke od akni”, kaže plastična kirurginja dr. Michele Koo. Učinkovit je i protiv bora: pomaže spriječiti pojavu finih linija te zaglađuje one koje već postoje stimulirajući proizvodnju kolagena.

Međutim, bit će potrebno nekoliko mjeseci kako biste vidjeli bilo kakav učinak vitamina C na linije, a ni tada ne očekujte čuda, kaže dermatologinja dr. Mona Gohara, jer djelovanje protiv starenja, kaže, zapravo je samo bonus na popisu njegovih djelovanja.

* Retinol

„Retinol je jedini sastojak u njezi kože koji djeluje na kolagen dvojako: povećava njegovu proizvodnju i zaustavlja razgradnju”, kaže dr. Gohara. Svojim djelovanjem retinol navodi stanice kože da „misle” kako su mlađe nego što jesu, pa one rade brže i brže proizvode novu, svijetlu kožu bez bora. A to znači da osim na bore (pa i one duboke) djeluje i na tamne mrlje, ožiljke i tragove od akni.

No, važno je biti uporan. Dr. Koo kaže kako do prvih rezultata nekada treba proći i tri mjeseca te preporučuje redovitu upotrebu retinola. Nemojte se preplašiti ako vam se u prvim mjesecima upotrebe pojave suhoća, ljuštenje, pa i akne (ako ste im inače skloni), što su mogući popratni efekti. Kako biste ih ublažili počnite polako: prvog tjedna upotrijebite retinol samo jednu noć, potom ga kroz dva tjedna upotrebljavajte dva puta tjedno, zatim kroz tri tjedna tri puta tjedno te nakon toga svaku drugu večer.

* Hijaluronska kiselina

Lagana je, ultrahidrirajuća, djeluje odmah i ne iritira. Male molekule hijaluronske kiseline djeluju poput spužve u koži, uvlače u sebe vodu iz zraka i tako pune fine linije i zaglađuju kožu. Jedan od sastojaka proizvoda s hijaluronskom kiselinom je i palmitol oligopeptid koji, kako kaže dermatologinja dr. Hadley King, ne samo što potiče proizvodnju kolagena i hijaluronske kiseline u koži, nego i pomaže zaštititi kožu od oštećenja izazvanih UV zrakama.

Nedostaci su hijaluronske kiseline što djeluje privremeno i što ne pomaže kod dubokih bora.

Mikroiglice

Dermaroleri (valjci s mikroiglicama) zaglađuju bore unutar nekoliko mjeseci uz tretmane jednom tjedno. Mikroiglicama se radi mnoštvo sićušnih rupica na koži kako bi se potaknula proizvodnja kolagena, tj. koža se oštećuje kako bi nastala nova, mlađa koža. „Možda zvuči barbarski, ali to je najučinkovitiji način kojim možemo brzo tretirati fine linije i bore”, kaže dr. Gohara. Uz to, postupak samo umjereno iritira, bez obzira na to kako zvuči.

Tu su i neki nedostaci: potrebno je četiri do šest tjedana uz tretmane jednom tjedno za pojavu rezultata, tj. za svjetliju i glatkiju kožu, pa i dulje za redukciju finih linija. Uz to, tretman je preoštar za osobe s osjetljivom kožom, primjerice, kod rozaceje, ekcema, psorijaze i svakog drugog upalnog stanja. Iako postoje valjci za kućnu upotrebu, dermatolozi preporučuju da tretiranje mikroiglicama ipak povjerite profesionalcima.

SPF je obavezan!

Ne smije se zaboraviti zaštita od sunca. O SPF-u se ne može pregovarati, podvlače dermatolozi, jer su sredstva za zaštitu od sunca najučinkovitiji topički proizvod za anti-aging. Definitivno mogu pomoći spriječiti pojavu finih linija, a uz redovitu upotrebu čak ih mogu i omekšati.

Botoks

Injekcije botulinum toksina počinju djelovati nakon nekoliko dana, a rezultati traju nekoliko mjeseci. „Neurotoksini opuštaju mišiće lica čije stezanje dovodi do stvaranja linija i bora te se time i bore omekšavaju”, kaže dr. King. Tretman je vrlo djelotvoran, a kako biste izbjegli ozloglašeno „smrznuto” lice, obratite se samo certificiranim i provjerenim liječnicima.

Nedostaci su relativno visoka cijena i privremenost, jer učinci će obično nestati nakon tri do četiri mjeseca, što ovisi o brzini vašeg metabolizma.

Laseri

Laserskim je tretmanima moguće obnoviti, posvijetliti i zagladiti kožu. Vjerojatno su laserski tretmani u tome od svih metoda najučinkovitiji, ali mogu biti i prilično bolni. Postoje različite vrste lasera kojima se može djelovati na različite stupnjeve starenja, odnosno dubinu bora. I ovdje se zapravo oštećuje koža kako bi nakon zacjeljivanja izgledala bolje.

Nedostatak je što prvih nekoliko dana nakon tretmana koža izgleda slično kao da je opečena na suncu (uz isti takav takav osjećaj), a nakon toga će nekoliko dana imati grubu teksturu. Kada i to prođe, oporavljena koža bit će značajno svjetlija i glatkija.

Linker
12. travanj 2024 08:17