Neinvazivne metode

Kako do čvršće i zategnutije kože bilo gdje na tijelu

U kojoj mjeri nove tehnologije, metode i proizvodi mogu prkositi starenju?

Podizanje, zatezanje, učvršćivanje kože – stalno se govori o tome, no je li uistinu moguće podići, učvrstiti i zategnuti kožu, ako znamo da nakon 20. godine života proizvodnja kolagena pada jedan posto godišnje? Dakle, do 40. ćemo proizvoditi 20 posto kolagena manje. A kako kolagenska i elastinska vlakna gube gustoću, a i sve ih je manje s godinama, tako i koža gubi elastičnost i počinje se opuštati.

- Moramo početi od temelja. A to je zaštita od sunca! Ako ne činite ništa drugo, onda barem činite to, jer pomaže usporiti degradaciju kolagena – rekla je za New Beauty dermatologinja Janet Allenby.

No, jednom kad primijetimo da nam se koža počela opuštati na čeljusti, nadlakticama, koljenima..., kako ćemo se suprotstaviti silama prirode? Stručnjaci navode koje neinvazivne metode mogu pomoći u učvršćivanju kože.

Zacjeljivanje ozljeda

Kod učvršćivanja kože tipično su na prvoj liniji obrane nekirurške procedure koje pomažu stimulirati proizvodnju kolagena.

"Jedan od načina popravljanja tonusa i zatezanja kože je upotreba energetskih uređaja koji ozljeđuju prirodni kolagen te time uzrokuju nastajanje novog, gušćeg, kolagena, što dovodi do čvršće kože", rekao je plastični kirurg Bryan Gawley. To je jednak tip učvršćivanja koji nastaje kada, recimo, padnemo i ogulimo koljeno te kasnije, kako rana prolazi i kako nastaje nova koža, vidimo (i osjećamo) stezanje tkiva na mjestu ozljede, dodala je dr. Allenby.

Prema plastičnom kirurgu Chetu Maysu ultrazvuk, lasersko obnavljanje i radiofrekvencija s mikroiglicama ili bez njih najčešći su dostupni načini zatezanja kože. „Hibridni frakcijski laser odličan je uređaj za uklanjanje finih linija i učvršćivanje kože. Sviđa mi se i tehnologija koja kombinira radiofrekvenciju i mikroiglice za učvršćivanje kože i poboljšanje njene teksture.”

Dermatologinja Doris Day iz New Yorka pak, kako kaže, kombinira tretmane kao što su Ultherapy (ultrazvučna metoda zatezanja kože), radiofrekvencija i laser za obnavljanje kože s filerima i neuromodulatorima (neurotoksinima, tj. botulinum toksinom) za postizanje optimalnih rezultata. „Starimo u više nego jednoj dimenziji te se pokazalo da su rezultati tretmana najtrajniji i najprirodniji kada se suočavamo sa starenjem u više dimenzija”, rekla je.

Od glave do pete

Lice, naravno, dobiva najviše pažnje, no često se tretiraju i ostale vidljive regije na tijelu, kao što su ruke, nadlaktice, koljena i trbuh. „Što više tretmana provedemo, više ćemo od njih dobiti”, tvrdi dr. Day. Ona također preporučuje u njegu kože uvesti proizvode s retinolom, kad je to moguće, jer oni pomažu jačanju dermisa.

Za učvršćivanje kože na nadlanicama dr. Gawley navodi kombiniranje injekcija hijaluronske kiseline za popunjavanje tanke, naborane kože i tretmana IPL-om (Intense Pulsed Light, intenzivno pulsirajuće svjetlo) kako bi se umanjile staračke pjege i diskoloracije.

Za ostala područja – npr. za nadlaktice, koljena, unutrašnju stranu bedara – plastična kirurginja Shwetambara Parakh preporučuje radiofrekvenciju mikroiglicama ili minimalno invazivan tretman (BodyTite) koji zagrijava tkivo kože iznutra prema van i služi konturiranju tijela. „Možemo koristiti radiofrekvenciju gotovo svuda na tijelu gdje se koža opušta. Osobama koje nemaju previše opuštenu kožu na rukama i možda ne žele lifting - jer može ostaviti ožiljak od pazuha do lakta - često preporučujem ovaj tretman u kombinaciji s lipolizom”, kaže dr. Parakh. Na područjima na kojima je koža najsklonija mreškanju, kao što su koljena ili unutrašnja strana bedara, recept je isti, uz dodatak malo punila. „I na tim područjima koristim radiofrekvenciju, ali mogu i ubrizgati hiperrazrijeđen filer kako bih vratila volumen”, dodaje dr. Parakh.

„Ultrazvučna metoda već je dugo zlatni standard za neinvazivno učvršćivanje i podizanje kože”, kaže dr. Gawley i dodaje: „No, sada imamo više mogućnosti zahvaljujući radiofrekvencijskim aparatima s mikroiglicama koji pomažu stimulirati proizvodnju kolagena i popraviti ukupno stanje kože bilo gdje na tijelu”.

Ako ne pomažu...

Kada je koža suviše opuštena i nekirurške metode ne daju zadovoljavajući učinak, najdjelotvorniji način učvršćivanja kože ostaje onaj kirurški.

„Za značajno opuštenu kožu donjeg dijela lica i vrata – što se vidi po ovješenoj koži donje čeljusti i po trakama na vratu - bolji će biti lifting donjeg dijela lica. Fine linije, bore i gubitak volumena mogu se tretirati nekirurški, ali uvidio sam da se na licu najbolji rezultati postižu kombinacijom kirurških i nekirurških metoda u poboljšanju teksture te u tretiranju gubitka volumena i elastičnosti”, kaže dr. Mays. I dr. Parakh preporučuje kirurške zahvate osobama kojima energetski uređaji ne pomažu, primjerice, kod opuštene kože na trbuhu, nadlakticama, bedrima i koljenima te dodaje kako pravovremeni preventivni neinvazivni tretmani mogu poboljšati stanje i odgoditi potrebu za kirurškom intervencijom.

Linker
06. kolovoz 2022 10:21