Obnavljanje i pomlađivanje

Kako djeluju, kod kojih stanja na koži pomažu i kada je vrijeme za kemijske pilinge

Pilinzima se koža kontrolirano ozljeđuje - kiseline polako prodiru u kožu gdje dolazi do kemijske reakcije te se odumrle stanice počinju ljuštiti. Zamjenjuje ih nova, mlada koža s manje nepravilnosti.

Tretmanima obnavljanja površine kože može se puno učiniti za uklanjanje nepravilnosti i pomlađivanje. Među njima su i kemijski pilinzi kod kojih se sloj odumrlih stanica kože uklanja kemijskom otopinom. Kroz kemijsku eksfolijaciju potiču obnovu stanica, ublažavaju pigmentacijske nepravilnosti i bore, otvaraju pore i daju koži sjaj. Više je tipova kemijskih pilinga, poput alfa-hidroksilnih (AHA) i beta-hidroksilne (BHA) kiseline, trikloroctene kiseline itd. Upotrebljavaju se ovisno o problemu i tipu kože, ali i o dijelu tijela, pa na osjetljiva područja idu samo oni najnježniji.

Što se postiže

Pilinzima se koža kontrolirano ozljeđuje i uklanja joj se površinski sloj. Kiseline polako prodiru u kožu gdje dolazi do kemijske reakcije te se odumrle stanice počinju ljuštiti. Odbacivanje može djelovati dramatično, uz crvenilo i „oguljen” izgled lica. Dubina prodiranja i intenzitet reakcije ovise o tipu i snazi kiseline.

Ovi su pilinzi među najpopularnijim kozmetičkim postupcima. To ne čudi jer tretiraju cijeli niz stanja: oštećenja od sunca; aktiničke keratoze i prekanceroze; hiperpigmentacije (melazmu, staračke pjege, mrlje od sunca, pjegice, hiperpigmentacije poslije akni ili nepravilnog tretiranja laserom); problematičnu teksturu kože; akne i ožiljke od akni; rozaceju; linije i bore.

image

Nekoliko dana poslije pilinga nemojte se šminkati

DEPOSITPHOTOS

Tri razine

Po snazi se kemijski pilinzi dijele na površinske, srednje duboke i duboke. Osim po koncentraciji i tipu kiselina, razlikuju se i po namjeni.

Površinski kemijski pilinzi su najlakši. Namijenjeni su osobama s relativno dobrim stanjem kože koje žele osvježiti kožu, tretirati površinske linije i bore, akne, suhoću i blaže neujednačenosti tena. Mogu se raditi svaka dva tjedna tijekom nekoliko mjeseci, jer je za oporavak potreban tek koji dan. Očekuju se samo blaga suhoća, crvenilo i manje ljuštenje, pa se može odmah vratiti na posao.

Srednje duboki kemijski pilinzi su jači i mogu zahtijevati sedam do deset dana oporavka. Kemikalije su jačeg tipa i/ili koncentracije i prodiru do dermisa (srednji sloj kože), pa su posljedice jače crvenilo, ljuštenje i zatezanje te dulje vrijeme zacjeljivanja. Primjenjuju se najviše tri do četiri puta godišnje. Njima se tretiraju dublje linije i bore, diskoloracije i pigmentacije, melazma, ožiljci nakon akni i hiperpigmentacije od akni ili lasera.

Duboki kemijski piling najjači je i njime se tretiraju duboke linije i bore, ozbiljni ožiljci od akni, staračke pjege, oštećenja od sunca i prekanceroze. Kiseline (npr. fenolna) prodiru još dublje, pa je i oporavak dulji. Nakon tretmana koža se zavija, a zacjeljivanje može trajati 14 dana, pa i dulje.

Čitajte i: Zlatni savjeti: Kako najbolje njegovati kožu nakon kemijskog pilinga ili lasera

Što očekivati

Rezultat ovisi o snazi i dubini kemijskog pilinga. Ako je problem bila grublja tekstura, koža će nakon pilinga i oporavka biti glatkija; ako su to bile hiperpigmentacije, ten će biti ujednačeniji. Ipak, pilinzi ne čine čuda, pa je važno imati realna očekivanja. Kod ožiljaka od akni ponekad nemaju uspjeha. Općenito, bolje djeluju na svijetloj koži, dok na tamnijoj može doći do neujednačenosti tena.

Prije, tijekom i nakon tretmana

Sedam dana prije kemijskog pilinga treba izbjegavati druge pilinge, depilaciju voskom, izbjeljivanje i masaže. Otopina za piling nanosi se na odabrano područje i ondje djeluje određeno vrijeme pri čemu se može osjetiti peckanje, potom se nanosi neutralizirajuća otopina. Kod dubokih pilinga daje se lokalna anestezija.

Nakon tretmana koža se ne smije češkati, čupkati niti guliti. Nemojte se šminkati dan-dva poslije laganih pilinga, a poslije jačih barem tjedan dana.

Moguće nuspojave

Nakon tretmana koža je suha i ljušti se oko tjedan dana, ovisno o dubini pilinga. To je normalno i očekivano. Ako piling radi nestručna osoba, raste rizik od ozbiljnijih nuspojava, kao što su mjehurići, opekline, infekcija i ožiljci, posebno ako piling ne odgovara tonu i kvaliteti kože. Tu je i rizik od hiperpigmentacije ili od trajnog nedostatka pigmenta.

Kako bi se spriječile nuspojave, odmah nakon pilinga stavljaju se hladni oblozi. Koža je suha i vrlo osjetljiva, pa su obavezne idućih dana i tjedana njega losionima i jaka hidratacija nove, mlade kože, kao i zaštita od sunca SPF-om 50 ili višim. Striktno treba slijediti upute o izbjegavanju sunca i zaštiti, kako se ne bi ugrozio pozitivan učinak pilinga.

image

Rezultati ovise o tipu, snazi i dubini prodiranja kemijskog pilinga u kožu

OLGA YASTREMSKA, NEW AFRICA, AFR/DEPOSITPHOTOS

Kada na piling

S kemijskim pilinzima može se početi u dvadesetim ili u kasnim tinejdžerskim godinama, ovisno o potrebama kože, kažu liječnici. Obično se navodi kako su jesen i zima pravo vrijeme, jer tada smo više u zatvorenim prostorima i manje je sunca, pa su rizici za nuspojave niži, a uvjeti oporavka bolji.

Čitajte i: Otporne na vrijeme: Slavne manekenke govore o tretmanima koji ih pomlađuju

Ključan je postotak

Kemijski pilinzi mješavine su kiselina koje se biraju prema zahtjevima kože i cilju. Salicilna kiselina, prema mišljenjima stručnjaka, prikladna je za osobe s masnom kožom, proširenim porama i hiperpigmentacijama. Glikolna kiselina lagani je piling koji poboljšava teksturu, hidrira, ujednačava ten.

Iznimno je važno biti svjestan postotka kiseline. U slobodnoj prodaji najčešći su pilinzi s dva do pet posto kiselina, dok liječnici koriste višestruko jače koncentracije, npr. od 30 do 50 posto salicilne te od 20 do 70 posto glikolne kiseline. No, online se prodaju i pilinzi s visokim postotkom kiselina, bez pravih uputa, čijim se korištenjem može učiniti puno više štete nego koristi. Ljudi često drže piling predugo. Što dulje stoji, to dublje prodire, pa može doći do opeklina, jakog ljuštenja, nejednakog tena, ožiljaka.

Linker
25. travanj 2024 10:50