Savjeti

Filerima ili botoksom zagladili ste bore, sad je pitanje kako produljiti rezultate

U održavanju postignutih učinaka, osim njege kože i nekih pravila ponašanja, pomoći mogu i suplementi, pokazuju studije

Dermalni fileri i neurotoksini vjerojatno su najbrži odgovor na pojavu finih linija i bora, no odgovor koji se mora ponavljati, ako ne želite povratak bora. Njihov učinak ne traje dugo – uglavnom tri do šest mjeseci – a ovisi o materijalu, mjestu apliciranja, tehnici apliciranja, ali i o tome što vi radite nakon injekcija.

Njegujte kožu

Tri osnovna koraka kojima pacijentice i pacijenti mogu produljiti djelovanje filera i neurotoksina zapravo su jednaki koracima u redovitoj temeljnoj brizi za kožu.

• Ograničite izlaganje suncu i upotrebljavajte mineralnu zaštitu od sunca koja sadrži cink ili titan.

• Održavajte kožu proizvodima za njegu visoke kvalitete. Teže je injekcijama poboljšati izgled kože o kojoj se slabo brine.

• Uvijek budite dobro hidrirani; dovoljna količina vode ključna je za procese koji se odvijaju u koži.

Pokrećite mišiće, ali ne trljajte lice

Dobra je vijest da se učinak botoksa može produljiti za dva-tri mjeseca, kaže dr. Ami Shah Vira, okuloplastična kirurginja iz Austina. Za to ima i nekoliko savjeta.

• Uposlite mišiće: Odmah nakon primitka injekcija botoksa trebali biste pomicati mišiće na tretiranom području. Tako će se proizvod lakše ravnomjerno distribuirati, što može produljiti trajanje rezultata apliciranja.

• Bez trljanja: Izbjegavajte trljati lice 24 do 48 sati poslije injekcija botoksa. Ekspresija i pokretanje mišića lica su dobrodošli, no ruke, grube ručnike i sve agresivnije kozmetičke proizvode treba držati što dalje od lica.

• Odaberite kvalificiranog i certificiranog liječnika: Nova izreka kaže da rezultate ne određuje injekcija, nego onaj koji daje injekciju. Kod botoksa to svakako vrijedi, pa kako biste dobili što prirodniji i trajniji rezultat, obratite se stručnom i vještom liječniku koji doziranje i tehniku zna prilagoditi svakom pojedincu.

Napravite plan

Rezultat niti jednog tretmana injekcijama neće trajati vječno, no neki tipovi ili brendovi filera ipak su trajniji od drugih, kaže dr. Alina Sholar, specijalistica estetske medicine. Zato je važno s dobro upućenim liječnikom napraviti plan održavanja rezultata, odnosno raspored apliciranja, te ga se pridržavati.

Možda iznenađuje, ali pomoći mogu i neki minerali i vitamini. Otkriveno je da cink, osobito u kombinaciji s enzimima fitaze, djeluje kao „booster botoksa”, kaže dr. Sholar, a prema nekim studijama može produljiti trajanje učinka injekcije botulinum toksina do 30 posto. Nadalje, vitamin C je ključan za sintezu kolagena. O njemu dijelom ovise dva enzima potrebna za taj proces u kojem se stabilizira molekula kolagena i jača se njegova struktura.

Linker
25. travanj 2024 10:11