Dobri i loši spojevi

Botoks i fileri dobar su spoj! Evo koje estetske tretmane možete obaviti u istom danu

Izvođenje dva, pa i više tretmana odjednom, može značajno poboljšati njihov ishod. Neki se rezultati vide odmah, dok drugi polako napreduju u idućim tjednima i mjesecima.

Za postizanje boljih rezultata estetskih tretmana u nekim se situacijama preporučuje njihovo kombiniranje. Navodimo nekoliko primjera tretmana koji idu zajedno kao prst i nokat, ali i kombinacije koje mogu dovesti do neželjenih nuspojava.

DA: Botoks i fileri

U istom danu osoba može primiti injekcije botoksa (tj. neurotoksina koji sprečava aktivnost mišića) i injekcije filera za popunjavanje volumena. „Pacijenti vole vidjeti trenutno poboljšanje koje se postiže filerima, a potom pratiti kako stanje postaje sve bolje kako se botoks 'sliježe' kroz idućih tjedan dana”, kaže dermatologinja dr. Tiffany Libby.

DA: Botoks i površinski kemijski piling

Ista liječnica navodi da se botoks može kombinirati i s površinskim kemijskim pilinzima. „Uz zaglađenje bora neurotoksinom, pacijenti će, zahvaljujući ovakvim pilinzima, koji traže vrlo kratko vrijeme oporavka, gotovo odmah dobiti i poseban sjaj kože”, kaže ona.

Čitajte i: Ovaj tretman potiče stvaranje kolagena, ali važno je znati što tad smije, a što ne smije na kožu

DA: IPL i laser

Dobrodošla je i kombinacija dubinskog i površinskog remodeliranja tkiva, kakvu omogućuje kombiniranje tretmana IPL-om (intenzivno pulsirajuće svjetlo) s tretmanima frakcijskim ili erbium laserom, kaže dermatologinja dr. Julie Russak. „IPL-om se djeluje na hiperpigmentacije na površini kože, kao što su crvene ili smeđe mrlje, a istodobno laseri djeluju dublje te poboljšavaju teksturu i elastičnost kože”, objašnjava.

image

Neke kombinacije tretmana smanjuju nedostatke i daju licu poseban sjaj

DEPOSITPHOTOS

DA: Mikroiglice s radiofrekvencijom i HydraFacial

Mikroiglice s radiofrekvencijom koriste se za zatezanje kože te za smanjenje pora, a HydraFacial, tretman za dubinsko čišćenje, hranjenje i pomlađivanje kože, daje sjaj i također smanjuje pore. „HydraFacial rezultate – a to je zamjetno osvježena i blistava koža - daje odmah, dok će se učinci mikroiglica s radiofrekvencijom početi pokazivati unutar sedam ili 14 dana, a u punom sjaju će zablistati nakon tri mjeseca, kada proizvodnja kolagena dosegne najviši nivo. Tome se može dodati čak i botoks - nakon tjedan do dva koža će biti znatno glatkija i izgledat će pomlađeno”, kaže dermatologinja dr. Rebecca Marcus.

DA: Mikroiglice s radiofrekvencijom i CO2 laser

Mikroiglice s radiofrekvencijom mogu se kombinirati i s tretmanima CO2 laserom (CoolPeel). Dr. Marcus o tome kaže: „CO2 laser djeluje raspršenim snopom što omogućuje blago obnavljanje stanica površine kože, pa je oporavak kratak. Postupak je odličan za uklanjanje tamnih mrlja, a možemo mu dodati i IPL za trostruki tretman koji cilja pigmentacije i oštećene kapilare te zateže kožu.”

DA: Radiofrekvencija i ultrazvuk

Za podizanje i zatezanje gornjeg dijela lica dermatologinja dr. Heidi Waldorf koristi spoj radiofrekvencije (Thermage) i fokusiranog ultrazvuka visokog intenziteta (Ultherapy). „Na područje oko očiju djelujem radiofrekvencijom, a ultrazvukom tretiram jagodice i čelo. Time se zateže i podiže koža koja podržava obrve i kapke, a isto se događa i s kapcima”, objašnjava.

image

Dobrim planiranjem tretmana izbjeći će se neželjeni rezultati

DEPOSITPHOTOS

NE: Botoks i dubinski laseri

U istom se danu apsolutno ne bi trebali obaviti tretman dubinskim laserom visoke energije i tretman neurotoksinima, jer laserom bi se neurotoksin mogao raširiti dalje od ciljanog područja, a to nitko ne želi. „Ti se tretmani, općenito govoreći, mogu u istom danu sigurno obaviti na udaljenim dijelovima tijela, ali ne i na istom ili bliskom području na tijelu. Laserski tretmani, naime, izazivaju blago do umjereno oticanje, zbog čega botoks može 'otputovati' i na područja na kojima ga nismo htjeli, ondje djelovati i izazvati neželjene nuspojave”, upozorava dr. Russak.

Čitajte i: Prije i poslije odlaska „pod iglu” - kako možete utjecati na rezultate tretmana

NE: Fileri i dubinski laseri

Dr. Waldorf navodi da je najpametnije izbjeći kombiniranje injekcija filera i dubinskog laserskog tretmana, kako bi se izbjegla opasnost od infekcije. „Poslije tretmana preoblikovanja površine kože u određenoj je mjeri povećan rizik za kožnu infekciju stafilokokom, osobito kod pacijenata koji su ranije već imali atopijski dermatitis, ekcem ili alergijski rinitis te bakterijsku kolonizaciju (ne nužno i infekciju) u nosu. Draže mi je ne podizati taj rizik injektiranjem filera”, kaže liječnica.

Linker
15. travanj 2024 09:33