Stop mučenju

Prikupljeno gotovo 165.000 potpisa protiv testiranja botoksa na životinjama

Peticijom se ponajprije zahtijeva brisanje s popisa obaveznih testova izuzetno bolnog testa LD50 koji se provodi na miševima.

Peticiju protiv testiranja botoksa (botulinum toksina) na životinjama, a osobito protiv korištenja testa LD50, s gotovo 165.000 potpisa, predali su na sastanku u Amsterdamu predstavnici Europske koalicije za prestanak pokusa na životinjama (ECEAE) Europskoj agenciji za lijekove (EMA). Ranije je peticiju odbilo primiti nadležno Europsko ravnateljstvo za kakvoću lijekova i zdravstvenu skrb Vijeća Europe (EDQM), no sada su iz EMA-e obećali da će se baviti tim pitanjem.

„Pridružili smo se traženju da se iz europskih propisa izbriše test LD50 koji se provodi na miševima”, priopćili su iz Udruge Prijatelji životinja, članice ECEAE. Neprihvatljivo je, navode, da se osjećajne životinje i dalje podvrgavaju mučnoj smrti zbog proizvoda koji se široko koristi u kozmetičke svrhe, iako testiranja koja ne uključuju životinje postoje već 12 godina. Pojašnjavaju da se svaka pojedinačna serija botulinum toksina testira tim iznimno bolnim testom koji je u mnogim državama zabranjen, a smatra se i neznanstvenim. Miševima se u trbušnu šupljinu ubrizgavaju različite doze botulinum toksina kako bi se utvrdilo koja je doza smrtonosna za polovicu miševa na kojima se provodi testiranje. Životinje su izložene snažnim bolovima, trpe progresivnu paralizu, posrću i zanose se u hodu sve dok ne prestanu hodati. Toksin paralizira dišni sustav, pa se nesretne životinje, nakon nekoliko dana patnje, uguše. Procjenjuje se da je godišnje u Europi oko 400.000 miševa podvrgnuto takvom testiranju.

image

Peticija s prikupljenim potpisima predana je EMA-i na sastanku u Amsterdamu

ECEAE

ECEAE traži da se LD50 izbriše iz Europske farmakopeje, koja zahtijeva njegovo provođenje, iako dopušta i metode testiranja koje se ne provode na životinjama. Od 2011. najvažniji su proizvođači većinu testova botulinum toksina na životinjama zamijenili testiranjem na stanicama, no neka se ispitivanja još rade na životinjama. Na web stranicama Prijatelja životinja i dalje se potpisuje peticija protiv testiranja botulinum toksina na životinjama. Ondje se može i pročitati više o štetnosti pokusa na životinjama.

Linker
16. ožujak 2024 09:05