Ponovo otkriven

Blag i djelotvoran: Umiruje i obnavlja kožu, smanjuje upale i ne iritira nikoga

Ovaj biljni ekstrakt pouzdan je kozmetički sastojak širokog djelovanja koji stječe novu popularnost zahvaljujući trendovima ljepote koji dolaze iz Južne Koreje.

Umiruje kožu i potiče njenu regeneraciju, pa je čest sastojak anti-aging kozmetike, ublažava upale i odgovara gotovo svima, bez obzira na tip i stupanj osjetljivosti kože, a ipak je nekako zanemaren i ne dolazi do izražaja pored svih razvikanih, novootkrivenih ili fancy kozmetičkih sastojaka. Govorimo o alantoinu, pouzdanom sastojku koji se u kozmetici koristi već desetljećima, a novu popularnost stječe zahvaljujući zvjezdanom statusu u korejskom svijetu beautyja.


Blaži i umiruje

Što je alantoin? To je ekstrakt gaveza, ljekovite biljke najpoznatije po upotrebi u liječenju rana i drugih ozljeda i oštećenja, a ima ga i u drugim biljkama, primjerice, u cikli i kamilici.

Najčešće se upotrebljava zbog toga što ublažava crvenilo i iritacije na koži (po djelovanju ga uspoređuju s vitaminom B5, odnosno pantenolom) te je uobičajen sastojak proizvoda za iritiranu i osjetljivu kožu i onih za njegu kože poslije sunčanja. Bez obzira na to je li uzrok nadraženosti pretjerana eksfolijacija koja je narušila kožnu barijeru ili alergijska reakcija, vjerojatno će uspješno umiriti crvenu i reaktivnu kožu. Štiti kožu i ublažava iritaciju koju mogu izazvati različiti sastojci iz drugih proizvoda, kao što su tenzidi (glavni sastojci deterdženata), a proučava se i njegovo djelovanje kod nekih oblika dermatitisa.

image

Zbog velikih koristi za kožu alantoin je prisutan u kozmetičkim proizvodima svih vrsta

DEPOSITPHOTOS


Svestran je

Alantoin se dobro snalazi u proizvodima svih vrsta, od hidratantnih krema do kemijskih pilinga. Poboljšava njihovu učinkovitost, jer pruža dodatnu zaštitu koži i osigurava joj potrebnu vlažnost.

U proizvodima za piling uloga mu je ublažiti isušujuće djelovanje ostalih sastojaka, no alantoin i sam ima keratolitičko djelovanje, što znači da može pomoći u omekšavanju, ljuštenju i uklanjanju odumrlih stanica kože, a time i u bržoj izmjeni stanica i obnavljanju kože. Pritom je nježniji od retinoida i kemijskih pilinga, pa može biti prikladniji za osobe s osjetljivom i reaktivnom kožom.

Ekstrakt gaveza dokazuje svoje porijeklo i u tretiranju rana - prema studiji objavljenoj u publikaciji Journal of the American Academy of Dermatology pokazao se učinkovitim pomagačem ne samo u zacjeljivanju rana, nego i u smanjenom stvaranju ožiljaka. Zbog sposobnosti da umiri kožu, ublaži svrbež i smanji upalu, alantoin može pomoći i osobama s psorijazom. Istraživanja pokazuju kako šampon s alantoinom pomaže u umirivanju upale i zacjeljivanju oštećenja kod psorijaze na vlasištu, no prije upotrebe najbolje se posavjetovati s liječnikom.

image

Alantoin je ekstrakt gaveza, biljke poznate po ljekovitosti

MADELEINE STEINBACH/DEPOSITPHOTOS


Treba li na što paziti?

Općenito se alantoin smatra sigurnim i učinkovitim sastojkom te često nalazi mjesto u proizvodima posebno formuliranima za osjetljivu kožu. Upotrebljava se uglavnom u niskim koncentracijama, od 0,2 do 0,5 posto, a dermatolozi kažu da je siguran do koncentracije od dva posto, čak i za osobe s osjetljivom kožom. I osobe s aknama mogu ga koristiti, jer zbog keratolitičkog djelovanja može poboljšati stanje kože sklone aknama. Iako ne nadražuje, moguće je da nekome izazove alergijsku reakciju, pa je najbolje testirati ga 48 sati prije prve upotrebe (kao i svaki novi sastojak) nanošenjem na unutrašnju stranu ruke.

Linker
24. kolovoz 2022 20:24