PRESS
GLOW TREND

Alqvimia nije samo još jedna kozmetička kompanija: Donosimo priču o njezinom osnivaču

Filozof, parfumer, aromaterapeut, alkemičar, tantrički majstor i budistički svećenik - Idili Lizcano uz sve to je i poduzetnik koji je u svom kozmetičkom brendu Alqvimia spojio luksuz, prirodne sastojke i drevne alkemijske formule.

Filozof, parfumer, aromaterapeut, alkemičar, tantrički majstor i budistički svećenik - Idili Lizcano uz sve to je i poduzetnik koji je u svom kozmetičkom brendu Alqvimia spojio luksuz, prirodne sastojke i drevne alkemijske formule.

Girona, najzeleniji dio Katalonije oko dva sata vožnje udaljen od mora, po svom reljefu i vegetaciji jako podsjeća na Provansu. I tu su sela i gradići gusto nanizani, tako da vožnja cestom od Barcelone do podnožja Pireneja ne daje jasnu predodžbu gdje koje počinje, a gdje završava. Jedna od tih živopisnih lokacija je Tortella, rodno mjesto kozmetike Alqvimia, koja se po mnogočemu može smatrati jedinstvenom jer u sebi spaja više pojmova - luksuz, holistički pristup i prirodne sastojke, drevne alkemijske formule i održivi način proizvodnje, aromaterapiju i parfumersko umijeće...

Sve to vrije na idiličnom ladanjskom imanju Can Duran, na kojem se uzdižu dva impresivna kamena zdanja s temeljima iz 14. stoljeća: u jednom je uprava tvrtke, a u drugom Alqvimijin univerzum - edukacijski centar Can Camps, u kojem se održavaju radionice, treninzni i retreati o holističkom wellbeingu za profesionalce, ali i za privatne polaznike. A nekoliko kilometara dalje izgrađena je moderna tvornica u kojoj je organizirana proizvodnja kozmetike po najvišim standardima održivog razvoja. Da Alqvimia nije samo još jedna kozmetička kompanija u nizu, vidi se i po opuštenim članovima uprave - osnivaču Idiliju Lizcanu i njegovoj kćeri Dromi - koji svaki radni dan počinju meditacijom.

image
PRESS

Jutarnje duhovne vježbe, smatra Idili Lizcano, pomažu da se pažnja sistematično i planski usmjeri prema zadatku koji taj dan treba obaviti, da se bude kreativan, ali i maksimalno učinkovit. Neobičan je čovjek taj Idili Lizcano, filozof, parfumer, aromaterapeut, alkemičar, majstor tantre, poduzetnik i budistički svećenik, koji je Alqvimiju osnovao 1984., kad se nakon dugih lutanja svijetom napokon skrasio u Tortelli. Rođen je u Oranu u Alžiru, kamo se njegova rojalistička obitelj sklonila od Španjolskog građanskog rata, a formativne godine proveo je u Parizu - gdje se zaljubio u parfeme.

image

Idili Lizcano, osnivač brenda

PRESS
image

Idili Lizcano, osnivač brenda i zaljubljenik u prirodu svoj je laboratorij i poslovno središte smjestio na idilično ladanjsko imanje Can Duran u katalonskoj pokrajini Girona

PRESS

Kad se s obitelji nakon političke amnestije 1975. vratio u Španjolsku, počeo se opijati mediteranskom kulturom i upisao studij filozofije na Sveučilištu u Valenciji. Poslije ga je život odveo na Ibizu, pa u Indiju, gdje se zainteresirao za istočnjačku filozofiju, tantrizam, hinduizam, alkemiju... bio je na Tibetu gdje je proveo nekoliko godina meditirajući i proučavajući budizam te je stekao počasni naslov lame. Vrativši se u Španjolsku, osnovao je prvi alkemičarski laboratorij u mjestu Alpujarra u Andaluziji, gdje je svom dubinom svog bića osjetio povezanost s prirodom: počeo je destilirati biljne i cvjetne esencije te od njih kreirati svoje prve parfeme i kozmetičke proizvode. Strast prema čistoj prirodi odvela ga je kasnije u katalonsku pokrajinu Girona, koja obiluje ljekovitim biljem, i tu je prije gotovo četiri desetljeća osnovana Alqvimia - s ciljem da njegovi proizvodi pobude fizičku, osjetilnu, energetsku, emotivnu i duhovnu transformaciju osobe koja ih koristi.

image
PRESS

I danas je poanta na korištenju najkvalitetnijih sastojaka što ih nudi priroda, a formule proizvoda počivaju na spoju tradicionalnih znanja drevnih alkemičara i moderne tehnologije. Uzgoj, branje i obrada biljaka planira se prema Mjesečevim fazama (takozvano lunarno vrtlarstvo), obrađuju se drevnim tehnikama maceracije, kalcinacije i filtracije, a kako je parfumerstvo prva ljubav Idilija Lizcana - svi proizvodi neodoljivo mirišu. Pogotovo linija proizvoda Queen of Egypt, koja je simbol brenda - njen zavodljiv miris tamjana, mirte i gorke naranče nadahnut je drevnim egipatskim kraljicama, ponajviše Kleopatrom koja se kroz stoljeća pamti kao arhetip moćne žene. Kako bi zadržali optimalnu kvalitetu i količinu, Idili Lizcano i njegova kći Dromi, koja je danas direktorica Alqvimije, ne žele proizvoditi za druge kompanije te neprestano podižu profesionalne standarde koristeći certiiciranu recikliranu i reciklirajuću ambalažu.

image

Ulja za njegu lica imaju 100 posto prirodnu formulu, sastavljenu od najčistijih esencijalnih ulja

PRESS

A da su njihovi proizvodi i globalno prepoznati, dokazuje to što ih koriste brojni luksuzni hoteli i spa centri u više od 20 zemalja diljem svijeta - kao što su lanci Mandarin Oriental i Four Seasons. Inače, Alqvimia ima svoje flagship trgovine & city spa centre u španjolskim gradovima Lleidi, Barceloni i Madridu, u kojima je dostupno svih 220 njezinih proizvoda, a mogu se obaviti i njihovi tretmani lica i tijela. Nedavno su došli i na naše tržište, no zasad se mogu kupiti samo preko web shopa Humed Pharme.

Idili Lizcano od prvog je dana htio da njegova tvrtka bude model za novu ekonomiju, koju on naziva “humana ekonomija” - gospodarstvo koje nije vođeno pohlepom i sebičnošću, koje poštuje okoliš i ljude, koje promiče proizvodnu ekonomiju nasuprot špekulativnoj ekonomiji koja prevladava u današnje doba. Lizcano je uspio u tome i njegova poslovna vizija pretvorila je Alqvimiju u jednu od najsolidnijih tvrtki u sektoru parfumerije i kozmetike.

image
GLORIA PRODUKCIJA
Linker
29. travanj 2024 10:24