Koža

Znate li koliko ćete točno kolagena izgubiti ove godine? Istraživanja otkrivaju odgovor

Na godišnji gubitak kolagena utječe više čimbenika, a najviše životna dob - ravnoteža u proizvodnji i razgradnji ovog proteina mijenja se od sredine ili od kasnih dvadesetih godina.

Kada se govori o anti-agingu i očuvanju kvalitete kože obvezno se govori i o kolagenu. To je strukturni protein koji održava kožu čvrstom i podignutom, njegov gubitak pridonosi razvoju linija i bora, gubitku volumena i ovješenosti kože, a poznato je da se prirodno njegova proizvodnja počinje smanjivati već u našim dvadesetim godinama. Zbog toga su u borbi protiv znakova starenja stručnjaci najviše i posvećeni metodama pomoću kojim mogu očuvati ili potaknuti proizvodnju kolagena.

Poremećena ravnoteža

Koliko će pojedina osoba gubiti kolagena ovisi o životnom stilu, genetici i vanjskim utjecajima, no istraživanja ipak otkrivaju što se prosječno može očekivati. Na godišnji gubitak kolagena utječe više čimbenika, ali najviše životna dob - od sredine ili od kasnih dvadesetih godina života mijenja se ravnoteža u proizvodnji i razgradnji ovog proteina. U mladosti tijelo proizvodi više kolagena nego što ga razgrađuje, no taj se balans s godinama mijenja, jer se usporava i smanjuje regeneracija tkiva.

Nakon što prijeđemo taj prag, koji je određen genetski, svake godine gubimo oko jedan posto kolagena. Ali ne određuje samo naslijeđe stopu njegovog gubitka. I neke životne navike ubrzavaju iscrpljivanje.

image

U njegu bi trebalo uključiti sastojke koji potiču proizvodnju kolagena

YAROSLAV ASTAKHOV /DEPOSITPHOTOS

Loše navike

Najjače i najštetnije među njima su pušenje i izlaganje UV zrakama bez zaštite. U jednom su američko-indijskom istraživanju, primjerice, promatrali kolagen pod utjecajem UV svjetla i otkrili da je došlo do „značajnog smanjenja” njegove strukture. Što se tiče pušenja, poznato je da je štetno zbog brojnih razloga, a za kožu osobito zbog toga što smanjuje količinu kisika koji dopire do tkiva. Zbog toga se koža ne može regenerirati i vjerojatnije će doći do oštećenja. Tu su i ostali faktori koji mogu prilično podmuklo djelovati - svakodnevni stres, prehrana bogata šećerima, manjak sna, pa čak i preagresivni sastojci u proizvodima za kožu mogu pridonijeti gubitku kolagena.

Naravno, hormonske promjene presudno utječu na produkciju kolagena, posebno menopauza. Tijekom prijelaznih godina ženama proizvodnja kolagena može oslabiti dramatično, i do 30 posto.

image

Dobrim životnim navikama možemo puno učiniti

YAROSLAV ASTAKHOV/DEPOSITPHOTOS

Što možemo učiniti

Prvo i najvažnije je promijeniti životne navike nabolje, to svi možemo: treba prestati pušiti, pametno se štititi od sunca, prilagoditi prehranu, priuštiti si dovoljno sna, nastojati smanjiti stres. U redovnu njegu kože, uz obaveznu bogatu hidrataciju, valja uvesti sastojke koji potiču proizvodnju kolagena, kao što su retinol i vitamin C. Dodatno se može preporučiti i uzimanje suplemenata kolagena, jer mogu potaknuti prirodnu produkciju tog proteina i drugih molekula koje čine kožu. Prije uzimanja svakako se konzultirajte s liječnikom.

Linker
15. travanj 2024 20:13