Temelji njege

Znate li kako upotrebljavati anti-aging proizvode ili griješite u tome

Najčešće se griješi u osnovama, kao što je zaštita od sunca, a nerijetko pogrešno postupamo i s retinolom. Šteta, jer tako gubimo i novac i vrijeme.

Prije nego što kupite još jednu anti-aging kremu ili serum, malo zastanite i zapitajte se kako ćete ih točno primjenjivati. Nije rijetkost da kupujemo proizvode s vrlo učinkovitim sastojcima za anti-aging, ali od njih ne dobivamo najviše, jer ih koristimo pogrešno. Tako bacamo i novac i vrijeme, a možda i pomišljamo da nešto nije u redu s proizvodom ili da ga je proizvođač nahvalio bez pravih razloga (što se, naravno, može dogoditi).

U čemu se najčešće griješi

Najčešće svi griješimo u upotrebi sredstava za zaštitu od sunca, a ona je osnovni preduvjet za uspješan anti-aging. Proizvode sa SPF-om trebalo bi nanositi svakodnevno, ali većinom to ne činimo, tražeći izgovore poput "oblačno je" ili "neću dugo biti vani". No, time propuštamo priliku da zaštitimo kožu od štetnog i postarujućeg učinka UV zraka, koje tako djeluju i u srpnju i u prosincu.

Prevencija je u anti-agingu najvažnija, jer uvijek je lakše spriječiti nego liječiti, ističu dermatolozi. Zbog toga savjetuju svakodnevnu upotrebu proizvoda širokog spektra (štiti i od UVA i od UVB zraka) sa SPF-om 30 ili višim, bez obzira na vremenske uvjete. Proizvodi sa stopostotnim mineralnim filtrima ne sadrže dodane kemikalije i prikladniji su za osjetljivu kožu.

image

Previše retinola može nadražiti i isušiti kožu

PEXELS

Retinol: manje je više

Često se griješi i s retinolom, derivatom vitamina A koji ubrzava izmjenu stanica kože, pa na površini stare i oštećene stanice ustupaju mjesto mlađima i zdravijima. Zbog takvog njegovog učinka, može se pomisliti da će više retinola biti još učinkovitije, ali nije tako. Prije bi se reklo da je kod retinola manje više, jer pretjerivanje može isušiti i nadražiti kožu. Potencijalno opasna može biti i upotreba po danu, budući da retinol pojačava osjetljivost kože na sunce. Dermatolozi preporučuju večernju upotrebu retinola te obavezno pranje lica ujutro, kao i nanošenje zaštite od sunčevih zraka. Važno je retinol postupno uvoditi u njegu; trebalo bi početi s upotrebom jednom tjedno te potom polako povećavati broj tjednih aplikacija kako se koža bude privikavala na njega. Nikad nemojte koristiti količinu veću od one navedene u uputama.

image

Od UV zračenja jednako se trebamo štititi u srpnju, listopadu i prosincu

PEXELS

Pretjerivanje s pilinzima

Eksfolijacija može odlično osvježiti i obnoviti kožu lica, no taj pozitivan učinak može biti i razlog zbog kojeg smo skloni pretjerati s pilinzima te ih koristiti suviše često. Time koži možemo nanijeti više štete nego koristi. Prekomjerni piling, naime, čini kožu osjetljivom, može dovesti i do upale, a koža se može početi perutati i ljuštiti. Zbog pretjeranog pilinga koža će gubiti vlagu, a postane li dehidrirana kolagen u njoj će se lakše razgrađivati, što vodi prema gubitku čvrstoće i elastičnosti te do formiranja bora. Za održavanje mladenačkog sjaja kože umjesto abrazivnih pilinga dobrima se mogu pokazati kemijski pilinzi, primjerice, alfa-hidroksilne kiseline poput glikolne i bademove. Potražite njihove niže koncentracije za blagi piling, upotrebljavajte ih s dovoljnim vremenskim razmakom i koristite točno prema uputama proizvođača.

Linker
05. travanj 2024 14:48