Hidratacija

Žedna koža: Kako ćemo prepoznati je li dehidrirana ili suha i kako joj možemo vratiti potrebnu vlagu

Vidljive fine linije, upala, crvenilo, osjetljivost, začepljene pore... neki su od signala kojima vam koža javlja da žudi za vodom.

Dehidriranost kože stanje je koje se razvija ako koži nedostaje vode. Ne treba ga miješati sa suhom kožom, što je jedan od osnovnih tipova kože (uz masnu, normalnu, mješovitu, osjetljivu). Suha koža nije uzrokovana manjkom vode nego manjkom masnoća, odnosno, žlijezde lojnice kod suhe kože ne proizvode dovoljno ulja. Premda postoje načini pomoću kojih možemo poboljšati stanje kod suhe kože, za očekivati je da ćemo cijeli život imati isti tip kože. S druge strane, dehidriranost je stanje na koje možemo utjecati i promijeniti ga. Vrijedi reći da istovremeno možemo imati i suhu i dehidriranu kožu, ali i masnu i dehidriranu kožu.

Znaci dehidriranosti

Kako možete prepoznati je li vam koža dehidrirana? Ovo su neki od najizraženijih znakova: vidljive fine linije, upala, crvenilo, osjetljivost, začepljenost pora masnoćama, mrtvim stanicama kože i nečistoćama, nadraženost kože uz mogući svrbež ili osjećaj žarenja.

image

Previše čišćenja i pilinga izvlači vodu iz kože

DEPOSITPHOTOS

Zbog čega dolazi do dehidriranosti

Jedan od najčešćih uzroka dehidriranosti je pretjerano čišćenje kože. Jaki sapuni i druga oštra sredstva za čišćenje mogu isušiti kožu izvlačeći vodu iz nje. I prečesto čišćenje onemogućava kožu da zadrži potrebnu vlagu.

Za dehidriranost može biti kriva i pretjerana eksfolijacija, bilo fizičkim, bilo kemijskim pilinzima. Suviše revno ili prečesto „guljenje” mogu dovesti do manjka vode u koži.

Mogući razlog je i korištenje prevelikog broja proizvoda u rutinskoj njezi – više proizvoda znači i više različitih sastojaka koje koža treba upiti, potencijalno su štetniji oni agresivniji. Ponekad je najjednostavnija njega najbolja opcija. Odgovoran može biti i loš zrak, odnosno previsoke i preniske temperature. U oba slučaja koža će gubiti previše vode.

Ako redovito ne pijete dovoljno vode kroz dan, osobito ako su prisutni i drugi uzroci dehidriranosti, možete biti sigurni da će vam koža žeđati. Pijete li kavu i alkoholna pića, koji su prirodni dehidratori i diuretici, dodatno ćete potaknuti organizam na izbacivanje vode, zbog čega koža može postati isušena.

Čitajte i: Zbog čega koža zapravo zahtijeva različitu dnevnu i noćnu njegu

Kako vratiti koži vlagu

Postoji doista velik broj koraka kojima možete vratiti potrebnu hidrataciju koži, a postupci su vrlo jednostavni.

Pijte više vode, svaki dan. Ako vam je teško na to se prisiliti, poboljšajte joj okus dodatkom limuna, naranče, krastavca...

Radite piling, ali umjereno. Spomenuli smo kako eksfolijacija može pridonositi dehidriranosti kože, ali samo ako je prečesta ili suviše rigorozna. No, važno je povremeno napraviti piling kako bi se spriječilo začepljivanje pora nakupinama masnoća i odumrlih stanica kože.

Nježno čišćenje. Sredstva za čišćenje kože koja sadrže oštre sastojke i ona koja se pjene mogu biti preagresivna za kožu, a to vodi u dehidriranost. Umjesto toga, za čišćenje odaberite nježna mlijeka ili kreme koji ujedno i hidriraju kožu.

image

Žednoj koži treba hidratacija na svim frontovima

DEPOSITPHOTOS

Obratite pažnju na sastojke proizvoda. Neki sastojci pomažu koži da dulje zadrži vodu. Primjer je hijaluronska kiselina, ona je humektant, što znači da privlači na sebe vodu iz okoline i zadržava je u koži. Može privući tisuću puta više vode nego što je teška, pa time pridonosi punijoj i glatkijoj koži. Još jedan primjer prirodnog ovlaživača su peptidi, nizovi aminokiselina koji služe kao skele za izgradnju proteina u tijelu. Mnogi među njima pomažu izgradnji kolagena i elastina, štite i obnavljaju kožnu barijeru te osiguravaju koži potrebnu hidrataciju. Sastojak mnogih proizvoda za hidrataciju je i glicerin. Slično hijaluronskoj kiselini, privlači vodu iz zraka te je, nakon što ga nanesete, uvlači u kožu. Ako niste sigurni s kojim proizvodima početi, najbolje je potražiti savjet dermatologa.

Zaključajte vlagu u koži. To možete postići pomoću okluziva, npr. vazelina. Takva sredstva stvaraju na koži film koji sprečava gubitak vlage.

Prilagodite njegu kože sezoni. Potrebe kože mijenjaju se s godišnjim dobima, pa proizvodi koji su vam dobri zimi mogu biti loš izbor ljeti i obrnuto.

Linker
10. travanj 2024 05:58