Male noćne greške

Zbog ovog razloga kremu sa SPF-om nikako nemojte koristiti noću

Ispiranje masnoća, šminke, znoja i nečistoća, osnovni je potez kojim dopuštamo koži da se tijekom noćnih sati odmori od dnevnih opterećenja i regenerira.

Zaštita od sunca, uz hidrataciju, najbolje je što možete učiniti za kožu svakoga dana, ali to ne vrijedi u potpunosti za noćne sate - u krevet možete mirne duše poći bez SPF-a. Nerijetko, naime, za večernju hidrataciju, i ne razmišljajući, koristimo istu hidratantnu kremu kao i danju. Samo po sebi korištenje iste hidratantne kreme nije pogrešno, ali nema nikakve potrebe da krema koju nanosimo noću sadrži SPF (sun protection factor, faktor zaštite od sunca). I to ne samo zato što nema sunca.


Pritisak na kožu

Koriste li se noću, kreme koje sadrže SPF mogu isušiti kožu ili začepiti pore, budući da su namijenjene jačoj dnevnoj zaštiti. Pojava začepljenih pora posebno se može očekivati na koži sklonoj aknama, naročito kod osoba koje spavaju na trbuhu i lice im je cijelu noć u dodiru s jastukom.

image

Noćna krema ne bi trebala sadržavati zaštitu od sunca

DEPOSITPHOTOS

Osim toga, molekule nekih sastojaka koji štite od sunca prilično su velike. To znači da mogu, nakon što uđu u pore u koži i uz dugotrajni pritisak jastuka tijekom noći na kožu, zapravo povećati pore.


Koža je zaslužila odmor

Još jedna pogreška u večernjoj njezi koja može dovesti do začepljenih pora je nepravilno skidanje šminke prije spavanja ili potpuno preskakanje čišćenja. Ispiranje masnoća s kože i kemikalija iz šminke, zarobljenih ispod dnevnih naslaga znoja, nečistoće i zagađivača iz okoliša, osnovni je korak kojim dopuštamo koži da se odmori od svih dnevnih opterećenja, regenerira i pomladi, ističu dermatolozi. Čišćenjem kožu pripremamo i za primanje aktivnih tvari iz noćne njege, koje podupiru njezine prirodne procese obnove.

image

Pružite koži priliku da se oporavi preko noći

DEPOSITPHOTOS

Najbolje bi bilo skinuti šminku sredstvom koje ne sadrži ulja, a zatim još oprati lice nježnim sredstvom za čišćenje, sve bez trljanja i jakih pritisaka.

Jestivi sastojci

Oprez je potreban i kod primjene hidratantnih maski iz kućne radinosti koje su u posljednje vrijeme stekle golemu popularnost zahvaljujući brojnim objavama na društvenim mrežama. Mnoge od njih sadrže jestive sastojke, poput maslinovog, sezamovog ili suncokretovog ulja ili pak shea maslaca. Svi ti sastojci imaju određene koristi za kožu, ali s njima treba biti oprezan, s obzirom na to da mogu biti izrazito komedogeni, odnosno mogu začepiti pore te tako uzrokovati izbijanje akni i mrlja na koži.

Linker
14. travanj 2024 18:02