Dva rituala

Zbog čega koža zapravo zahtijeva različitu dnevnu i noćnu njegu

Tijekom dana koža je maksimalno angažirana na obrambenim zadacima, dok se noću prebacuje iz zaštitnog modusa u stanje obnavljanja i popravljanja zadobivene štete. Ciljanom njegom pomažemo joj da još bolje obavlja svoje zadatke

Dnevna krema, noćna krema, losion za jutro, serum za večer... Njega kože razlikuje se u jutarnjim i večernjim satima zato što moramo pratiti potrebe kože koja se ponaša drugačije na dnevnom svjetlu, a drugačije u tami noći. Upravo zbog toga od nekih proizvoda ono najbolje dobivamo danju, a od drugih noću.

Obrana i obnova

No, zbog čega koža mijenja „ponašanje” ovisnu o dobu dana? Zbog toga što se njezine aktivnosti odvijaju u 24-satnim ciklusima kojima upravlja cirkadijani ritam, tj. biološki dnevni ritam. Cirkadijanim ritmovima pojedinih tjelesnih sustava upravlja glavni unutrašnji sat našeg živčanog sustava, a na njih utječu uvjeti iz okoline i izloženost svjetlu.

Tijekom dana koža je maksimalno angažirana na obrambenim zadacima – štiti tijelo od brojnih vanjskih utjecaja – UV zraka, onečišćenja, gubitka vlage itd. Noć stvara potpuno drugačije uvjete za kožu, pa je cirkadijani ritam prebacuje iz zaštitnog modusa u stanje obnavljanja i popravljanja zadobivene štete.

Čitajte i: Ima li pomoći za vidljive kapilare na licu? Tri su moguća rješenja, ovisno o tipu kože

Priprema za novi dan

Zbog svega navedenog, važno je hraniti kožu u skladu s njezinim potrebama, a upravo to se postiže pomoću dvije različite rutine njege – dnevne i noćne. Time se ukupna briga za kožu doista podiže na višu razinu. Naravno, od obilja proizvoda za njegu kože svatko će izabrati one koji odgovaraju tipu kože, potrebama i osobnom proračunu, no u konačnici, dnevna je njega kože posvećena njenoj zaštiti i ishrani, dok je cilj noćne njege djelovati na probleme kože i pripremiti je što je bolje moguće za novi dan.

image

Cilj je noćne njege pripremiti kožu za novi dan

DEPOSITPHOTOS

Čišćenje dva puta

Vrlo je važno i dnevnu i noćnu njegu početi dobrim čišćenjem. Nerijetko ljudi pretpostavljaju da je čišćenje prije spavanja sasvim dovoljno, jer se ionako nisu nigdje zaprljali dok su spavali, no važno je posvetiti se i jutarnjem čišćenju – posteljina, slina, znoj i masnoće na koži mogu biti izvor nečistoća i klica.

Jutro je najbolje vrijeme za pilinge

Eksfolijacija jedanput ili dva puta tjedno također se preporučuje za uklanjanje nečistoće i odumrlih stanica kože koje kvare ten i oduzimaju mu blistavost. Najbolje je vrijeme za piling jutro, kako biste, nakon što uklonite masnoću i ostale tragove od prethodne noći, čistog i osvježenog lica krenuli u dan.

U dnevnu njegu uključite vitamin C i obavezno zaštitu od sunca. Vitamin C hidratizira kožu, izbljeđuje hiperpigmentacije i potiče proizvodnju kolagena u koži, a zaštita od sunca, time što sprečava pojavu opeklina i ostalih oštećenja od UV zraka, smanjuje mogućnost razvoja tumora kože i preuranjenih znakova starenja.

Čitajte i: Mnogi kasne s upotrebom anti-ageing proizvoda. Kad ste vi počeli?

Dobra maska navečer

Razmislite i o upotrebi maske za kožu, posebno u večernjim satima. Neka to bude hranjiva i hidratantna maska, a dobro je da sadrži i sastojke za anti-aging, kao što su retinol i peptidi. Retinol ima brojna djelovanja - odčepljuje pore, stimulira proizvodnju kolagena, reducira fine linije, pojačava izmjenu stanica kože, zaglađuje kožu, izjednačava ten. Može pojačati osjetljivost kože na sunce, pa dermatolozi preporučuju nanositi ga navečer.

Linker
25. travanj 2024 06:40