Beauty dodaci

Zavodljiv svijet suplemenata

Za neke komponente, poput mješavina antioksidansa, probiotika, hijaluronske kiseline i hidrolizata kolagena, omega-3 masnih kiselina, vitamina A i karotenoida... postoje studije koje pokazuju ciljana zaštitna djelovanja na stanice kože i ciljana djelovanja na procese starenja

Teško je zanemariti popularnost dodataka prehrani u svrhu ljepote, što je u posljednje vrijeme velik trend u beauty industriji. Sadržavajući sastojke za koje se tvrdi da poboljšavaju izgled kože iznutra i prema van, ti proizvodi dolaze u različitim oblicima - u prahu, tabletama, sirupima, napicima, pa i kao pločice od žitarica - i gotovo su rašireni kao i kreme za pomlađivanje koje koristimo. Fraza „ono ste što jedete” u ovom bi slučaju zaista mogla biti primjenjiva. Naime, stanice kože se stvaraju iznutra prema van, pa ono što unesete u tijelo, a ne samo na kožu, presudno je za zdravlje kože. Ti dodaci mogu sadržavati sastojke poput kolagena, hijaluronske kiseline i biotina, a svi oni mogu biti prilično djelotvorni.

Starenjem gubimo kolagen i hijaluronsku kiselinu, što uzrokuje bore i gubitak elastičnosti kože. Neki od tih beauty dodataka sadrže male dijelove kolagena, koji se lako apsorbiraju pogotovo kada se otope u tekućini. Dodaci koji sadrže hijaluronsku kiselinu pomažu koži da ostane vlažna i napeta.

Ciljano djelovanje

Prema riječima prof. dr. sc. Darije Vranešić Bender, kliničke nutricionistice, beauty dodaci kategorija su dodataka prehrani koji sadrže aktivne tvari usmjerene na zdravlje i ljepotu kože, a obično se primjenjuju simultano s pripravcima koji se nanose izravno na kožu. Cijela industrija beauty dodataka počiva na obećavajućim rezultatima, ali se istodobno javljaju i oprečne informacije vezane uz spomenute dodatke. Na tržištu se nudi svašta pa je potrebno pripaziti na to da kupimo provjeren i učinkovit proizvod.

- Teško je generalizirati o cijeloj kategoriji, s obzirom na to da zaista postoji velik broj pripravaka čije je djelovanje usmjereno na usporavanje starenja stanica te zdravlje i ljepotu kože. Svaki od njih treba evaluirati zasebno i provjeriti sadrži li formulacije dovoljne doze aktivnih tvari i jesu li provedene kliničke studije koje su provjerile učinkovitost spomenutih aktivnih tvari. Za neke komponente, poput mješavina antioksidansa, probiotika, hijaluronske kiseline i hidrolizata kolagena, omega-3 masnih kiselina, vitamina A i karotenoida, ali i raznih drugih aktivnih komponenti, postoje studije koje pokazuju ciljana zaštitna djelovanja na stanice kože i ciljana djelovanja na procese starenja - objašnjava Vranešić Bender.

Kolagen je zvijezda

Kolagen je u posljednje vrijeme dosegao pravi zvjezdani status u beauty industriji i o njemu se mnogo govori. Najzastupljeniji je protein u tijelu, no s godinama se smanjuje njegova sinteza u koži pa je posljedica gubitak čvrstoće i elastičnosti kože, kao i pojava bora, fenomen za koji prof. Vranešić Bender kaže da teško pogađa naše društvo opsjednuto mladošću.

- Za pomoć pri ublažavanju i odgađanju pojave vidljivih znakova starenja već se dulje vrijeme poseže za različitim kozmetičkim pripravcima obogaćenim kolagenom. Postoji 19 različitih vrsta kolagena, no najzastupljenije su četiri. U kontekstu kože najzanimljiviji su kolagen tip 1, to je najzastupljenija i najčvršća vrsta kolagena koja inače pomaže tvoriti kosti te kolagen tip 3. Djelotvornost kolagena u kozmetičkim pripravcima često je predmet rasprava s obzirom na to da se smatra da se zbog veličine molekula kolagen ne može apsorbirati i iskoristiti. Međutim, u dodacima prehrani priča je drugačija jer je najčešće riječ o hidrolizatima kolagena, čime se dobivaju peptidi kolagena manje molekularne mase i veće bioiskoristivosti - kaže prof. Vranešić Bender.

image
Kolagen se može uzimati i u prahu
SHUTTERSTOCK

Širok krug konzumenata

Kolagen se najviše profilirao kroz funkcionalne proizvode na masovnom tržištu, a kao dodaci prehrani već su desetljećima prisutni proizvodi s niskim dozama antioksidansa, biljnih pigmenata i ekstrakata te drugih spomenutih aktivnih tvari te su i oni vjerojatno pronašli svoju publiku.

- Tijekom posljednjih godina ta se kategorija pripravaka dodatno profilirala i pojavile su se supstance koje se aktivno istražuju poput hijaluronske kiseline, astaksantina, određenih sojeva probiotika i biljnih ekstrakata. Stoga danas beauty formulacije postaju sve bogatije i sve prihvaćenije u dermokozmetičkom svijetu u kojem nutricionistički pristup dobiva sve veću pažnju - napominje Vranešić Bender.

Namjena većine aktivnih tvari u beauty dodacima nije usmjerena isključivo na mladost i zdravlje kože, to su tvari koje se mogu preporučiti širokom krugu konzumenata u različite preventivne svrhe.

- Ako gledamo na kategoriju u užem smislu, uglavnom su to žene nakon 35. godine života kada prirodno počinje proces promjene sastava tijela i smanjenje koncentracije određenih tvari poput kolagena, hijaluronske kiseline, koenzima Q10, antioksidansa... Primjenu dodataka trebala bi pratiti i topikalna primjena kozmetičkih pripravaka kako bi se postigao sinergijski učinak – kaže naša sugovornica.

Savjeti nutricionistice: Na što paziti kod uzimanja dodataka za prehranu

* Je li bolje suplemente uzimati u obliku tableta ili praha?

To će ovisiti o tome koje aktivne komponente uzimamo i koja je doza potrebna za blagotvorni učinak. Ako je, primjerice, potrebna doza od nekoliko grama, prah je jedini način kako je možemo dobiti, jer bismo inače morali uzeti nekoliko tableta i kapsula, što često negativno utječe na suradljivost klijenata.

* Postoje li nuspojave prilikom uzimanja suplemenata?

Specifičnost ovih pripravaka je da sadrže tvari s različitim djelovanjem u niskim, fiziološkim dozama. Primjerice, ne preporučuje se davanje visokih doza antioksidansa nego se formuliraju proizvodi koji sadrže niske doze antioksidansa s različitim mjestima djelovanja na razini stanice i tjelesnih struktura - stoga u pravilu nema nuspojava ili su ograničene na osobe koje su preosjetljive na neki od sastojaka.

* Smiju li se istovremeno koristiti hijaluron i kolagen?

Da, nema nikakve bojazni da bi ove dvije tvari mogle utjecati jedna na drugu. Štoviše, i hijaluronska kiselina i kolagen prirodne su gradivne tvari kože koje nastojimo nadomjestiti, stoga je i poželjna njihova simultana primjena.

Sastojci iz hrane dobri za kožu

Nadalje, smatra kako je primjena hrane i nutrijenata u prevenciji fotostarenja te u sklopu programa za usporavanje starenja kože jedno od najuzbudljivijih područja nutritivne dermatologije.

- Tijekom proteklih nekoliko desetljeća identificirani su sastojci hrane s povoljnim djelovanjem na kožu, primjerice, koenzim Q 10, peptidi kolagena, hijaluronska kiselina, vitamini C, E i D, beta karoten, astaksantin, likopen, vitamini B kompleksa, neke aminokiseline, polifenoli, fitoestrogeni, višestruko nezasićene masne kiseline i probiotici. Ti se nutrijenti u znanstvenom žargonu često nazivaju nutraceutici te se preporučuje njihovo kombiniranje s kozmetičkim proizvodima koji se nanose na kožu. Sastojci su to koji povoljno djeluju na probavni i imunološki sustav te ometaju upalne i degenerativne procese u organizmu koji su karakteristični za proces starenja. Izazov u ovome polju u budućnosti leži u kombiniranju strateške upotrebe sastojaka koji se primjenjuju izvana sa sastojcima i namirnicama koje se unose iznutra u svrhu intervencije u biološke procese starenja kože i druge nepoželjne i patološke promjene na koži - objašnjava prof. Vranešić Bender.

Beauty dodaci su popularni, no možemo li se umjesto njih radije pomladiti hranom koju jedemo? Studije provedene osamdesetih godina prošlog stoljeća pokazale su da određene skupine namirnica, poput ribe, povrća i biljnih ulja, pogotovo ekstra djevičanskog maslinovog ulja, djeluju preventivno kod nastanka bora, dok povećan unos mesa, mliječnih proizvoda i šećera povećava nastanak bora.

Biljni pigmenti usporavaju starenje

Brojna istraživanja koja su uslijedila uputila su na antioksidacijska djelovanja raznih biljnih pigmenata koji se primjenjuju u dijelu medicine koji se bavi usporavanjem starenja kože. To su crveni pigmenti antocijani iz bobičastog voća, zeleni pigment klorofil iz zelenog povrća, žuti pigment kurkumin iz kurkume, skupina narančastih i crvenih pigmenata karotenoida iz raznovrsnog voća, povrća i algi te fikocijanin iz alge spirulina. S druge strane, prehrambeni izvori kolagena uključuju kosti, kožu, ligamente i hrskavicu govedine, piletine i ribe, odnosno dijelove životinje koje se u današnje doba jedu rijetko. Jedno od rijetkih modernih jela bogatih kolagenom je, ustvari, juha na bazi ribljeg, pilećeg ili goveđeg temeljca. Dodatno, prehrana s visokim udjelom šećera iscrpljuje razinu kolagena s obzirom na to da obilje šećera povećava brzinu glikacije, procesa u kojem se šećer veže na proteine i tvori molekule naziva AGE (advanced glycation end products). AGE molekule čine strukturu kolagena slabom te smanjuju njegovu moć da gradi strukturu kože, čija je posljedica pojava bora - ističe Vranešić Bender.

image
Pigmenti iz voća djeluju antioksidativno i time usporavaju starenje kože
SHUTTERSTOCK

Nažalost, nijedan dodatak nema mogućnost dati koži svilenkasti sjaj ili kožu lišiti pora. Nećete magično izgledati deset godina mlađe, izbrisati bore ili dobiti gustu i bujnu kosu. I bez obzira na to što je isprobavanje novih trendi dodataka možda superuzbudljivo, osnovne su strategije brige o koži najvažnije, a razina stresa, koliko dugo spavate, hidratacija i, naravno, hrana na vašem tanjuru odražavaju se na vašem licu. Šira slika vaše prehrane ima mnogo veći utjecaj na vašu kožu od bilo kojeg dodatka koji uzimate. Hranite li se loše i uzimate dodatke za kožu, najvjerojatnije nećete vidjeti rezultate koje očekujete. Ali u kombinaciji s prehranom bogatom hranjivim tvarima, beauty dodaci mogu biti dodatni bonus.

Linker
19. travanj 2024 02:22