Zoom dismorfija

Video pozivi izobličili su nam sliku o vlastitom izgledu. Kako je možemo popraviti?

Porastu nezadovoljstva vlastitim izgledom pridonosi to što kod video poziva nema filtra, tu je i pitanje kuta snimanja, a i činjenica da rijetko imamo priliku promatrati se dok govorimo

Godinu i pol bili su prisiljeni mnogi od nas provesti komunicirajući s kolegama, prijateljima i obitelji putem video poziva, a nekima su Zoom sastanci i dalje realnost. Učinci takvog komuniciranja ostavljaju traga – ne samo što video pozivi mogu biti zamorni zbog lošeg držanja tijela, gledanja u ekrane i plavog svjetla, ponekad i zbog teme, nego je nastalo i novo zabrinjavajuće stanje - Zoom dismorfija.

Dismorfija je psihičko stanje kod kojeg osoba doživljava dijelove svojeg tijela kao nelijepe ili čak deformirane, iako je nedostatak malen ili ga možda uopće i nema. Stalno gledanje sebe u ležernim izdanjima na ekranu i svijest o tome da je i drugi vide takvu, može kod osobe izazvati pad samopouzdanja i nezdravu opsjednutost izgledom, posebno kod osoba koje su i otprije bile suviše kritične prema vlastitom izgledu.

Bez filtriranja

Porastu nezadovoljstva vlastitim izgledom (na ekranu) sigurno pridonosi i to što kod video poziva nema filtra na koje su navikli svi koji naveliko objavljuju fotografije na društvenim mrežama na kojima stvaraju svoj "filtrirani" svijet. Potom, tu je pitanje kuta snimanja – kamera prijenosnog računala snimat će vas odozdo, a to je najnepovoljniji kut koji postoji: gornji dio glave izgledat će manje, donji veće, a posebno će do izražaja doći nos. Nadalje, u svakodnevnom životu rijetko gledamo sebe dok razgovaramo. Kad se fotografiramo uglavnom poziramo, a sada možemo otkriti izraze lica i pokrete za koje uopće nismo znali. Neki su tako shvatili da se uvijek mršte, drugi da "čudno" otvaraju usta, treći da im se jako vide podočnjaci itd., itd.

Ova je pojava dobila naziv Zoom dismorfija nakon što je Arianne Shadi Kourosh, docentica dermatologije na Harvard Medical School, primijetila porast broja pacijenata koji spominju svoj izgled na ekranima tijekom video poziva kada traže kozmetičke postupke. "Previše vremena provedenog na Zoomu može pokrenuti samokritičan odgovor kod ljudi koji ih navodi da požure svojim liječnicima na tretmane o kojima možda nisu ni razmišljali u mjesecima prije suočavanja s ekranima, stvarajući tako novi fenomen 'Zoom dismorfiju'", naveli su u studiji Kourosh i kolege.

Prijateljski razgovor

Video pozivi mnogima i dalje čine značajan dio života, a tako će vjerojatno i ostati. Zato je važno moći prevladati eventualno nezadovoljstvo vlastitom slikom koju vidimo na ekranu, a time i spriječiti pojavu Zoom dismorfije. Nekoliko je koraka koji u tome mogu pomoći.

• Ograničite video pozive samo na one koji stvarno zahtijevaju vizualni kontakt. Puno toga može se riješiti i u dobrom starom telefonskom pozivu.

• Pobrinite se za prirodno svjetlo dok radite, pomoći će vašem boljem raspoloženju i nivou energije, a to je i najbolje svjetlo za video pozive.

• Skratite vrijeme koje provodite pred ekranima izvan radnog vremena. Kad nemamo puno stimulacije iz vanjskog svijeta moguće je da previše lako počinjemo kritički gledati sebe. Nakon što završite posao odmaknite se od ekrana i proširite vidike tako što ćete izaći van na svjež zrak, po mogućnosti u prirodu.

• Odvojite vrijeme za brigu o sebi. Priuštite si kupku, masku za lice, piling... Osjećaj brige o sebi i činjenica da ste učinili nešto dobro za sebe i svoj izgled može osjetno popraviti raspoloženje i podići samopouzdanje.

• Podsjetite se da zapravo nitko (osim vas samih) ne provjerava vaš izgled. Ako ipak to čine – jer Zoom dismorfija je mnogima poljuljala samopouzdanje - to je loše za njih, a ne za vas. Počne li vas zbog ovog novog fenomena mučiti izgled nosa ili mimika kakvu imate, pokušajte za početak razgovarati sa sobom kao što biste razgovarali s prijateljem. Njemu biste uspješno objasnili da mu nos odlično izgleda i da se opterećuje problemom koji i ne postoji, zar ne?

Linker
25. travanj 2024 03:06