Na jastuku

U kojem je položaju spavanja koži lica najljepše

Spavate li na leđima učinili ste najviše što spavanjem možete učiniti za svoje lice. Najgora varijanta je spavati na trbuhu

Položaj u kojem spavate može znatno utjecati na to kako se osjećate, kako izgledate i funkcionirate. Da nije dovoljno samo spavati preporučen broj sati, vidi se i po tome što se ponekad i nakon sedam-osam sati sna budimo s maglom u glavi ili s bolovima. Ako se ne osjećate dobro nakon prospavane noći, to vjerojatno ima veze s položajem spavanja, a on može biti važniji za zdravlje i ljepotu nego što biste pomislili. Trener spavanja Nick Littlehales, koji je spavanju podučavao brojne sportaše, među njima osvajače olimpijskih medalja i nogometaše iz Premiershipa, uključujući Cristiana Ronada, ima jasne stavove o važnosti i utjecaju položaja spavanja te o tome koji je položaj najbolji. Kaže da tijekom noći možemo dospjeti u razne neobične poze, ali većina nas ipak nastoji zaspati u jednom od tri „standardna” položaja. Pogledajmo kako utječu na nas, prvenstveno na našu kožu.

Spavanje na trbuhu

Spavanje na trbuhu čini hrkanje manje vjerojatnim i to je dobro, no u tom se položaju kralježnica izvrće u neprirodan položaj, a ako ne spavate lica zabijenog u jastuk, što je vrlo malo vjerojatno, izvrće se i vrat. Zbog toga se problemi s držanjem koje već ionako imaju mnogi koji rade za računalima ili previše koriste pametne telefone, mogu samo pogoršati, objašnjava Littlehales.

Istodobno, spavanje na trbuhu nije dobro za kožu lica, jer trenje između lica i jastuka može potaknuti pojavu akni, odnosno pogoršati upalu i stanje već postojećih akni. Tu je i činjenica da na posteljini, ako se ne mijenja redovito, može obitavati više mikroba nego na zahodskoj dasci, što nikako ne pomaže u borbi protiv infekcija.

Stručnjakinja za njegu lica Su-Man Hsu kaže da spavanje na trbuhu može pojačati jutarnju natečenost lica i ubrzati razgradnju kolagena, sve zbog pritiska jastuka čiji se nabori utiskuju u vašu kožu. Uza sve to, ako spavate lica uronjenog u jastuk, posteljina će upiti dobar dio kremica i seruma koje ste nanijeli na lice prije polaska na počinak.

Spavanje na leđima

Što se tiče brige za kožu, spavanje na leđima najbolja je opcija, jer se tako umanjuje djelovanje sile teže. „Spavanjem na leđima spriječit ćete pojavu bora na licu i na vratu, uz to jastuk i posteljina neće se utiskivati u nježnu kožu lica. To postaje sve važnije kako starite i kako koža proizvodi sve manje kolagena, jer upravo kolagen omogućuje koži da se vrati u normalan položaj”, kaže Su-Man Hsu.

I Littlehales zagovarava spavanje u ovoj poziciji, kako bi se „poravnali leđa i vrat”, no spavanje na leđima može suziti dišne puteve i suviše opustiti grlo te povećati vjerojatnost za hrkanje i apneju u snu, a poznato je što to znači za hrkača i za osobu koja spava pored njega. Ako pak niste skloni hrkanju, ovaj položaj može biti odličan izbor, samo izaberite čvrst jastuk koji vam podržava glavu i vrat i ne ometa poravnanje tijela.

Spavanje na boku

Spavanje u bočnom položaju, poput fetusa, najpopularniji je položaj za spavanje, primjerice jedno je britansko istraživanje pokazalo da 51 posto ispitanih žena spava na boku. Možda je najljepše tako spavati, ali što se kože lica tiče, to nije dobar izbor, jer se, kao i kod spavanja na trbuhu, jastuk može „preslikati” na lice. Su-Man Hsu kaže: „Ako spavate na boku pobrinite se da jastuk bude malo viši i da ispunjava cijeli prostor između vašeg vrata i ramena. Tako ćete se oduprijeti silama koje vas vuku prema dolje.”

Prema Littlehalesu to je najbolji mogući položaj za spavanje: „Sportašima uvijek preporučujem da spavaju u položaju fetusa i to na nedominantnoj strani, jer se manje koristi i manje je osjetljiva, dakle, dešnjaci na lijevoj, ljevaci na desnoj strani. Položaj fetusa znači blago savijena koljena, nježno sklopljene ruke ispružene pred sebe te ravnu posturalnu liniju vrata, leđa i stražnjice. To je prirodan položaj koji ne stvara nikakve probleme s držanjem i smanjuje mogućnost hrkanja i apneje u snu. Mozak voli ovu pozu jer je tijelo u njoj sigurno – vaša dominantna ruka i noga štite ono najvažnije - vaše srce i druge organe, kao i genitalije.”

Linker
13. travanj 2024 13:00