OLGA YASTREMSKA, NEW AFRICA, DEPOSITPHOTOS
I lice, i tijelo

Tri vrlo česte estetske smetnje i njihova moguća rješenja u samo dva koraka

Bore vam sve više smetaju, ne možete izaći na kraj s aknama ili se ne možete riješiti ‘šlaufića‘ na trbuhu? S tim se estetskim problemima možete obračunati u dva koraka.

Bore vam sve više smetaju, ne možete izaći na kraj s aknama ili se ne možete riješiti ‘šlaufića‘ na trbuhu? S tim se estetskim problemima možete obračunati u dva koraka.

Razgranata ponuda estetskih tretmana i proizvoda omogućuje svakome od nas širok izbor rješenja za estetski problem koji nas muči, ali tolika širina može i zbunjivati, pa je ponekad teško odlučiti s čime početi te što poduzeti ako prva opcija ne daje rezultate. Pogledajmo moguća rješenja za tri vrlo, vrlo raširena estetska problema.


Bore

Prvi korak: Kad se počnu pojavljivati fine linije i bore, zlatni standard u borbi protiv tih znakova starenja lokalna je primjena retinoida. "Retinoidi koji se izdaju na recept imaju moćno djelovanje - učinkovito umanjuju oštećenja od sunca, poboljšavaju teksturu kože, stimuliraju proizvodnju kolagena i elastina, smanjuju dubinu bora i ublažavaju ovješenost kože", kaže dermatologinja dr. Linda Honet.

Drugi korak: Nemojte propustiti jače poticati kolagen. Dermatologinja dr. Jeanine Downie u tu svrhu predlaže microneedling s radiofrekvencijom te laserske tretmane obnavljanja površine kože kojima se stvaraju mikro ozljede čiji je cilj pomoći u izgradnji novog kolagena.

Najnovija metoda koju je odobrila američka FDA za tretiranje bora u srednjem i donjem dijelu lica naziva se micro-coring. Kako je objasnila dermatologinja dr. Jill Waibel, kod te se metode "upotrebljavaju šuplje iglice kojima se uklanjaju sićušni komadići kože te se tako poboljšava arhitektura kože na mikro razini". Ovdje se ne koristi nikakva energija, nego se uklanjanjem djelića kože, kao kod višestruke biopsije, smanjuje ukupna površina kože te ona, kada zacijeli, postaje zategnutija.

Čitajte i: U ovo ne treba vjerovati: Osam mitova o estetskim zahvatima i tretmanima

image

Kad je u pitanju zatezanje trbuha elektromagnetska tehnologija u kombinaciji s radiofrekventnom energijom daje rezultate kod svih tipova kože

OLGA YASTREMSKA, NEW AFRICA, DEPOSITPHOTOS

Akne

Prvi korak: Akne nisu samo tinejdžerska patnja, česte su i kod odraslih osoba. Njihovo liječenje može biti vrlo teško, a prva linija borbe uključuje sastojke kao što su benzoil peroksid, retinoidi, salicilna kiselina, glikolna kiselina i bakuchiol, kaže dr. Downie. Bakuchiol je tzv. biljni retinol, ulje dobiveno iz sjemenki i listova biljke Psoralea corylifolia. Hrvatski je naziv ljeskoliki djeteljnjak, a sanskrtski, po kojem je sastojak i dobio ime, bakuchi. Liječenje akni je žongliranje i balansiranje, pa je nerijetko potrebno proći više pokušaja i pogrešaka kako bi se došlo do prave kombinacije za liječenje, smatra dr. Honet.

Drugi korak: Ako značajnijih pomaka ipak nema, obavezno se obratite dermatologu. Dr. Downie kaže: "Topički retinoidi i antibiotici na recept mogu dati vrlo dobre rezultate u liječenju akni. Moguće je propisati i oralne antibiotike ili, kod vrlo teških akni koje ne odgovaraju na druge tretmane, izotretinoin".


Tvrdokorna trbušna masnoća

Prvi korak: Za učvršćivanje trbuha elektromagnetska tehnologija u kombinaciji s radiofrekventnom energijom daje rezultate kod svih tipova kože, kaže dr. Downie i dodaje: "Takav tretman ima jednak učinak kao da ste napravili 20.000 trbušnjaka u pola sata". Kod tvrdokorne trbušne masnoće koja ne odgovara na dijetu i vježbanje mogu se kombinirati liposukcija i tretmani koji zatežu kožu, poput tretmana BodyTite koji koristi radiofrekvenciju. "Liposukcija uklanja masu i stvara nove obrise, a BodyTite pomaže učvršćivanju kože", kaže plastični kirurg dr. Henry Mentz.

Drugi korak: Kod viška masnoće i obješene kože na trbuhu najbolje rezultate može dati kirurško oblikovanje, tj. abdominoplastika. "Njome se može popraviti muskulatura trbušne stijenke, može se izravnati trbuh i rekonstruirati struk", kaže plastični kirurg dr. Sean Simon. Dodaje da su najbolji kandidati za takvu operaciju pacijenti s opuštenom kožom i tkivom trbuha, uobičajeno su to žene kod kojih su trbušni mišići nakon poroda ostali razdvojeni, što oslabljuje cijeli abdomen, od rebara do zdjelice.

Linker
26. travanj 2024 01:13