ARVIN SHEIKH/PEXELS
Hiperpigmentacije

Tri snažna udarca tamnim mrljama na koži

Hiperpigmentacijske mrlje ponekad dugo odolijevaju vremenu i tretmanima. U njihovom posvjetljivanju pomoći mogu ova tri sastojka.

Hiperpigmentacijske mrlje ponekad dugo odolijevaju vremenu i tretmanima. U njihovom posvjetljivanju pomoći mogu ova tri sastojka.

Tko god se borio ili bori protiv hiperpigmentacijskih mrlja na koži, bez obzira na to jesu li one posljedica upalnih stanja, tj. akni, oštećenja izazvana sunčevim zračenjem ili melazma, zna koliko takva borba može biti iscrpljujuća i koliko mrljice mogu biti tvrdokorne. Neki kozmetički aktivni sastojci ipak mogu ubrzati obračun s mrljama, pa iako je svačija koža drugačija, navodimo tri sastojka koji se uglavnom dobro podnose i koji mogu biti učinkoviti i dovoljno blagi i za osjetljivu kožu.

Vitamin C

Najpoznatiji među njima svakako je vitamin C koji ima cijeli spektar pozitivnih djelovanja na kožu: sposoban je ublažiti hiperpigmentacije, posvijetliti ten, smanjiti gubitak vlage iz kože, kao i upalu te se suprotstaviti štetnom djelovanju UV zračenja. Ne čudi što stručnjaci uobičajeno preporučuju serum s vitaminom C u svakodnevnoj njezi, tim više što je jedan od rijetkih sastojaka koji može koristiti svim tipovima kože. Pametno bi ipak bilo početi s blažim proizvodima, kako bi se izbjegle moguće iritacije kože.

Kojična kiselina

Puno se govori o sposobnosti kojične kiseline da izblijedi tamne mrlje i općenito posvijetli ten. Taj nusprodukt fermentacije nekoliko vrsta gljiva djeluje tko što potiskuje enzim koji je nužan u proizvodnji melanina, pigmenta u koži, a ima i antioksidativna svojstva. Zanimljivo je to što djeluje samo na prekomjerni pigment, pa neće izazvati pretjerano izbjeljivanje. Iako se uglavnom vrlo dobro podnosi, ipak može iritirati, pogotovo osobe s osjetljivom kožom.

image

Kojična kiselina djeluje samo na prekomjerni pigment

ANDREA PIACQUADIO/PEXELS

Mandelična kiselina

Kiselina za kožu koja se vjerojatno najlakše podnosi je mandelična ili bademova kiselina. Spada među AHA kiseline te potiče obnovu stanica i rastvara odumrle, pretjerano pigmentirane slojeve kože. Pored toga, prodire u masne pore dublje od ostalih kiselina te smanjuje prekomjernu proizvodnju sebuma i masni sjaj kože. U tandemu s vitaminom C pojačava se djelovanje oba sastojka.

Linker
26. travanj 2024 00:09