Lice

Tri greške u njezi zbog kojih suha koža može izgledati lošije, pa i starije

Vruća voda doslovno izvlači vlagu iz kože, čineći je suhljom, osjetljivijom i sklonijom iritacijama, a ne hidriranom i podatnom, što je smisao njege

Cilj je redovne njege osigurati koži sastojke i korake koji je hrane i hidriraju, podupiru njenu zaštitnu barijeru i daju joj onu završnu blistavost. No, i u najboljoj namjeri katkad činimo greške kojima možemo nehotično oštetiti kožu i pojačati suhoću i perutanje. Primjerice, možda koristite kvalitetnu kremu ili losion koji bi po svemu trebali odgovarati vašoj koži, a ipak ne vidite nikakve pozitivne promjene – odgovorne za to mogu biti tri česte pogreške koje otežavaju optimalnu hidriranost kože, a posebno loše mogu djelovati na kožu koja je po tipu suha.

Umivanje vrućom vodom

Ispiranje vrućom vodom svega što nam se nakupilo na koži preko dana može djelovati opuštajuće i pročišćujuće, ali imate li suhu kožu bolje je držati se nižih temperatura ako ne želite pogoršati problem. Idealno bi bilo umivati se mlakom vodom, jer vruća voda doslovno izvlači vlagu iz kože, čineći je suhljom, osjetljivijom i sklonijom iritacijama. Koža je nakon takvog pranja suha i neugodno zategnuta, a ne hidrirana i podatna, što je smisao njege. Isušena koža gubi elastičnost te postaje sklonija pojavi sitnih bora. Naravno, pranje mlakom vodom dobrodošlo je za cijelo tijelo, ne samo za lice.

image

Jaka sredstva za čišćenje uklanjaju prirodnu masnoću i vlagu iz kože

DEPOSITPHOTOS

Agresivno čišćenje

Možda mislite da upotrebom jačih sredstava za čišćenje činite više za kožu nego li upotrebom onih s nježnijim sastojcima, no ne mora uvijek biti tako, jer jače formulacije mogu izvući vlagu i prirodnu masnoću iz kože, stvarajući neugodan osjećaj i perutanje. Prirodna ulja s kože vjerojatnije će ukloniti aktivni sastojci kao što su benzoil peroksid i salicilna kiselina, česti u proizvodima protiv akni, čime mogu uzrokovati svrbež i neugodnu zategnutost kože. Izbjegavanje sredstava za čišćenje koja sadrže alkohol također će pridonijeti zdravlju i boljoj hidrataciji suhe kože.

Čitajte i: Umivate lice toplom vodom? Krivo! Otkrijte zašto hladna voda vašem licu daje poseban sjaj

Prečesti pilinzi

Ako vam je koža lica vrlo suha i jako se peruta, možda ćete doći u iskušenje češće raditi piling ne biste li poboljšali stanje. No, s pilinzima treba biti oprezan – dok povremena eksfolijacija može biti izrazito korisna za uklanjanje slojeva odumrlih stanica kože i nečistoća koji kvare vaš ten i oduzimaju mu sjaj, prečesti pilinzi mogu samo dodatno isušiti kožu. Nadraženost i isušenost kože mogu izazvati i abrazivni i kemijski pilinzi. Stoga se preporučuje piling raditi jednom, najviše dva puta tjedno, blagim proizvodima namijenjenima za suhu kožu, kako se ne bi pojavili dodatni problemi.

Linker
16. travanj 2024 18:04