Njega kože

Sve dobrobiti niacinamida

Ovaj svestrani sastojak višestruko pomaže koži – od regulacije sebuma do smanjenja bora

Možda nije jednostavno izgovoriti njegov naziv, ali niacinamid (nikotinamid) je sastojak koji je prisutan u sve većem broju proizvoda za njegu kože. Riječ je o obliku vitamina B3, a to je vitamin topiv u vodi čiji su najbolji prehrambeni izvori meso, riba i pšenica, a u malim količinama ima ga i u povrću. U formule proizvoda za njegu kože i kozmetičkih proizvoda stavlja se kako bi ojačao zaštitnu barijeru vaše kože i pomogao njenoj ukupnoj teksturi, istodobno ciljajući tamne mrlje.

Kako djeluje u koži

„Zdravlje kožne barijere određeno je količinom i strukturom određenih komponenti, kao što su slobodne masne kiseline, ceramidi (skupina lipida) i kolesterol, a niacinamid povećava njihovu sintezu. U konačnici to rezultira zdravijom kožnom barijerom i poboljšanom hidratacijom kože, jer upravo je proizvodnja tih masnih kiselina važna za jaku i sjajnu kožu”, objasnila je za Marie Claire dermatologinja iz New Yorka dr. Marie Hayag.

Ostala povoljna djelovanja ovog svestranog sastojka na kožu su poticanje proizvodnje kolagena, pomoć u izbjeljivanju hiperpigmentacija, protuupalno djelovanje i regulacija sebuma, smanjivanje pora, linija i bora.

Odgovara gotovo svima

Gotovo svaka osoba može iskoristiti neku dobru stanu niacinamida. Ponekad se kod upotrebe mogu pojaviti iritacije, ali trebale bi se povući uz višekratnu primjenu. Osobe s vrlo osjetljivom kožom trebale bi ograničeno upotrebljavati proizvode s ovim sastojkom, jer bi kod njih blage iritacije mogle postati ozbiljne. U svakom slučaju, ne treba pretjerivati, nego valja niacinamid koristiti umjereno.

Tko ima suhu ili aknama sklonu kožu trebao bi razmisliti o dodavanju proizvoda za vlaženje ili seruma s niacinamidom u svakodnevnu njegu. „Kod kože sklone aknama, niacinamid poboljšava stanje zahvaljujući protuupalnom djelovanju i utjecaju na reguliranje lučenja sebuma. Nadalje, niacinamid osigurava sastojke potrebne kožnoj barijeri, zadržava vlagu u koži i ublažava suhoću”, kaže dr. Hayag.

Kako uključiti niacinamid u njegu

Niacinamid u kombinaciji s ovlaživačem umiruje kožu i daje joj jaku dozu hidratacije. Također, može pomoći u posvjetljivanju kože jer ujednačuje njen tonus, a dobar je i protiv bora zahvaljujući tome što potiče nastajanje kolagena. Sastojak je proizvoda protiv akni, uključujući sve traženije flastere protiv akni. U flasterima je u mikro dozama najčešće prisutan uz hidrokoloid, ulje čajevca i salicilnu kiselinu. Sve su to sastojci koji gađaju akne, smanjuju upalu i obnavljaju kožu.

Unatoč dobrim djelovanjima niacinamida s njegovom upotrebom ne treba pretjerati, što znači da ne mora biti zastupljen u više proizvoda koje koristite, bit će dovoljan i u samo jednom. Primjerice, ne treba vam i serum i ovlaživač s niacinamidom, odaberite jedan koji će ga sadržavati i pružiti vam njegovo optimalno djelovanje. Ako niste sigurni kako se početi njegovati proizvodima s niacinamidom, potražite preporuku dermatologa.

Linker
19. travanj 2024 20:00