Svjetski trend

Što od botoksa traže žene, a što muškarci i kome ga više treba

Prema podacima za posljednjih dvadesetak godina žene puno češće od muškaraca traže tretmane botoksom, no vrtoglav je uspon zabilježen kod oba spola.

Botoks (botulinum toksin) naveliko se upotrebljava u kozmetičke i medicinske svrhe. Svojim djelovanjem taj neurotoksin blokira oslobađanje glavnog neuroprijenosnika između živca i mišića, što dovodi do privremene djelomične paralize mišića.

U medicini se najčešće upotrebljava za liječenje grčeva mišića, migrene i pretjeranog znojenja, no popis koristi tu ne prestaje, a kada se upotrebljava u estetske svrhe, botoksom se ublažavaju bore uzrokovane osnovnom mišićnom aktivnošću ne bi li se poboljšao izgled lica.


Područja koja se najčešće botoksiraju

Tretman botoksom vjerojatno je najčešći kozmetički tretman injekcijama u svijetu i kod žena i kod muškaraca. Najpopularnije područje na koje se injektira je čelo, potom slijedi područje oko očiju, zbog takozvanih vraninih nogu (bora povezanih sa smijehom i drugim izrazima lica) te dio između obrva, na kojem su česte dvije okomite bore, znane kao jedanaestice. Ostala popularna mjesta ubrizgavanja uključuju gornji dio obrva, područje oko nosa i kutove usta.

image

Žene imaju drugačija kritična mjesta na licu od muškaraca.

DEPOSITPHOTOS

Estetske brige

Muškarcima najviše estetskih briga zadaju, pokazalo je istraživanje iz 2016. godine, vranine noge i podočnjaci, pa su ta područja bila prioritetna kod čak 80 posto ispitanika, linije na čelu brinule su 74 posto ispitanika, dvostruka brada njih 70 posto, a bore između obrva (glabelarne linije) njih 60 posto. Zbog drugačijih estetskih standarda i razlika u strukturi kostiju, linije kose i oblika obrva, žene obično imaju drugačije brige, poput oblika lica i opuštanja kože općenito, izgleda usnica i stanja kože oko usta te kože na vratu, a izrazito ne vole ni bore mrštilice.

Muškarcima treba više

Sastav kože se donekle razlikuje prema spolu - muškarci tipično imaju deblju kožu s većim udjelom kolagena nego žene. Muška koža je i bolje prokrvljena, što može značiti više krvarenja i modrica nakon ubrizgavanja botoksa.

Što se tiče količine botoksa, muškarci općenito trebaju više jedinica po tretiranom području kako bi se postigao sličan estetski rezultat. Razlog je u tome što zbog viših razina androgenih hormona, kao što je testosteron, muškarci imaju više mišićne mase, pa je potrebno i više botoksa za uspješno opuštanje mišića i postizanje željenog kozmetičkog ishoda. Neki liječnici primijetili su i da se botoks brže troši kod muškaraca, no to nije dokazano, a i teško je generalizirati prema spolu, kažu stručnjaci, jer se metabolizam značajno razlikuje od osobe do osobe.

image

Muška je koža deblja, pa obično treba više jedinica botoksa-

DEPOSITPHOTOS

Vrtoglave brojke

Prema podacima za posljednjih dvadesetak godina žene puno češće od muškaraca traže tretmane botoksom, no vrtoglav je uspon zabilježen kod oba spola. Prema podacima Američkog udruženja plastičnih kirurga (The American Society of Plastic Surgeons, ASPS), od 2000. do 2020. godine kod žena je potražnja za tretmanima botoksom skočila čak 497 posto! Kod muškaraca je rast ipak bio umjereniji, ali i dalje impresivan, 182 posto. Američke žene imale su 2020. godine 4,136.289 tretmana botoksom, a muškarci 265.247 takvih tretmana. No, istina je i da su se ordinacije koje rade tretmane botoksom puno manje trudile marketinški privući muškarce, pa i to vjerojatno utječe na njihove niže brojke.

Mlađi traže prevenciju

Trenutni trendovi pokazuju da će zanimanje za botoksom vjerojatno nastaviti rasti kod oba spola. Pored toga, snižava se srednja dob u kojoj pacijenti prvi puta odlaze na injekcije botoksa. Do tog pomaka došlo je, smatraju stručnjaci, zbog promjene svrhe tretmana. Kako pokazuje prošlogodišnje istraživanje estetskih težnji milenijalaca (generacija rođena između 1980. i 1995. godine), mlađi pacijenti ne idu na botoks zbog ublažavanja bora, nego zbog njihove prevencije.

Linker
20. travanj 2024 18:29