Prije i poslije igle

Što koži najviše treba između dva tretmana botoksom

Pravilna njega važna je za uspjeh tretmana u jednakoj mjeri kao botoks, pa ako želite da injekcije tog neurotoksina djeluju najbolje moguće, ključno je stalno održavati kožu u dobrom stanju.

Bez obzira odlazite li redovito na tretmane botoksom kako biste privremeno onemogućili aktivnost mišića i tako izravnali bore ili ste na injekciju botulinum toksina otišli prvi puta, važno je pravilno se brinuti za kožu i u redovnu njegu uključiti određene sastojke. Može se reći da je pravilna njega važna za uspjeh tretmana u jednakoj mjeri kao botoks - injekcija će na neko vrijeme (obično od tri do šest mjeseci) riješiti problem bora, ali svakodnevno njegovanje ono je što će koži podići kvalitetu i poboljšati izgled te omogućiti najbolje djelovanje injekcija botoksa, pa i produljiti njihov vijek trajanja. Botoks, naime, ne može optimalno djelovati ako tretirana koža nije u dobrom stanju.

Dobitna kombinacija

Pun pogodak postići ćete ako u redovitu njegu između dvaju tretmana botoksom uključite kremu protiv sunca, antioksidans i retinoid, a ne smije se zaboraviti ni na primjerenu hidrataciju. Zaštita od sunca trebala bi biti jedan od temeljnih koraka njege za svaku kožu, a poglavito između tretmana lica. Preporučuje se ona s mineralnim, a ne kemijskim filtrima, jer prodiru samo u površinski sloj kože. Važno je nanositi je baš svakog dana, posebno na tretirana područja, jer štiti kožu od oštećenja UV zračenjem, moguće pojave raka kože i, naravno, od preuranjenog nastanka bora i mrlja na koži.

image

Hijaluronska kiselina čuva proteine u koži

PEXELS

Antioksidansi sprečavaju loše djelovanje slobodnih radikala iz okoliša i tako čuvaju kolagen u koži od propadanja. Pomažu smanjiti pore na koži, poboljšavaju njenu teksturu i elastičnost, hidriraju je i pročišćavaju.

Rezultat takvog djelovanja je ukupno bolje stanje kože, uz blistaviji ten, ublažene kolutove oko očiju, glađu kožu te manje vidljive linije i bore.

Pokazalo se da vitamin C, vjerojatno najpopularniji među antioksidansima, potiče proizvodnju kolagena i elastina, čime pomaže koži da bude gipkija i čvršća, što "olakšava posao" injektiranom botoksu. Stanice koje proizvode kolagen smještene su cijelom debljinom dermisa, srednjeg sloja kože, pa je važno da vitamin C dospije do što većeg njihovog broja kako bi ih potaknuo na rad. U isporuci vitamina C tim stanicama mogu pomoći neki drugi sastojci, poput mliječne kiseline, koja ujedno pomaže obnavljanju vlažne barijere kože.

image

Pomno odabranom njegom može se produljiti vijek botoksa

PEAKSTOCK/SCIENCEPHOTO/PROFIMEDIA

Dulji vijek botoksa

Liječnici svima između injekcija botulinum toksina preporučuju retinoide, najčešće retinol, kao sastavni dio večernje njege lica, kako bi se potaknulo obnavljanje i izmjenjivanje stanica kože. Retinoidi, pored toga, djeluju kao eksfolijansi, poboljšavaju tonus kože, ublažavaju fine linije i bore te osvježavaju kožu lica i daju joj jasnoću i blistavost.

Primjerena hidratacija ključna je za održavanje dobre kvalitete kože. Hijaluronska kiselina ne samo što zadržava potrebnu vlagu u koži te popunjava fine linije i bore i tako smanjuje njihovu vidljivost, nego istodobno smanjuje i upalu kože. Takvim se djelovanjem smanjuje i razgradnja proteina u koži, što je važno za očuvanje prirodnog kolagena i elastina. S obzirom na to da je i botulinum toksin protein, ovime se zapravo pomaže produljiti vijek trajanja ubrizganog botoksa.

Linker
08. travanj 2024 16:19