UV zrake

Što kad vam sunce opeče najosjetljiviji dio lica? Koji sastojci pomažu, a koji samo pogoršavaju situaciju

Potražite balzame bez sastojaka koji potiču eksfolijaciju, jer i najsitnija zrnca u ovom slučaju mogu pojačati štetu

Zvuči gotovo nevjerojatno, no najosjetljiviji dio kože na cijelom tijelu spada među one dijelove koje najčešće zaboravljamo zaštititi od sunčevih zraka. Da, to su usnice. Sazdane su od višestruko manje slojeva nego koža na drugim dijelovima lica i tijela, a uz to nemaju lojne žlijezde te su iznimno osjetljive na vanjske utjecaje. Istodobno su im jako izložene, pa često trpe zbog vjetra, hladnoće, suhoće..., a lako zadobivaju i opekline od sunca. Osim te neposredne štete, nije loše podsjetiti da su sunčeve zrake najjači vanjski faktor koji ubrzava proces starenja kože, a povećavaju i rizik od pojave raka kože.

Čitajte i: Osam mjesta na tijelu koja uporno zaboravljamo štititi od sunca

Obnavljanje zaštite

Sigurno nitko ne želi probleme na usnicama, pa kako biste izbjegli opekline, bolnost, nadraženost, suhu i ispucalu kožu, ali i ozbiljnije teškoće, štitite ih balzamom za usnice sa SPF-om baš svaki dan, više puta dnevno. Ako ste ipak propustili nanijeti odgovarajući balzam ili ga niste dovoljno često obnavljali te ste završili s neugodnim opeklinama na usnicama, dobro je znati što može pomoći u oporavljanju, ali i to koje sastojke treba izbjegavati.

image

Za siguran boravak na suncu zaštitu treba često obnavljati

MILAN MARKOVIC/DEPOSITPHOTOS

Ovo vam privremeno ne treba

Mnogi proizvodi za usnice sadrže sastojke za eksfolijaciju, a to nije uvijek izričito navedeno na ambalaži ili deklaraciji. Nježni piling usnica s vremena na vrijeme je dobrodošao, no sigurno ne u vrijeme kad su vam usnice opečene i bez prirodne zaštite. Stoga obavezno potražite balzame za usnice bez sastojaka koji potiču eksfolijaciju, jer i najsitnija zrnca u ovom slučaju mogu pojačati štetu.

Trebalo bi izbjegavati i sjajila za punoću usnica. Efekt popunjenosti kod njih se postiže dvojako - zbog sjaja, ali i zbog sastojaka koji izazivaju reakciju u koži. To su blago nadražujući sastojci poput mentola, kajenskog papra, cimeta ili tvari iz chili papričica, da spomenemo najuobičajenije. Kad ih nanesemo na usnice, oni izazivaju iritaciju zbog koje krv navali na površinu, a rezultat su blago i privremeno napuhnute usnice, tj. prolazne otekline. Jasno je da opečenim usnicama nikakva dodatna iritacija nije potrebna.

Čitajte i: Zadržava vlagu u koži, puni bore, ne iritira i odgovara svim tipovima kože

Osim na usnicama, sunce je vjerojatno ostavilo traga i na koži oko njih. Do potpunog oporavka najbolje je stoga ne koristiti nikakve proizvode s kiselinama (npr. salicilnom ili glikolnom), jer je zadnje što vam treba dodatno oštećivanje kožne barijere.

Valja izbjegavati i okluzivne balzame. Okluzivne kreme ili masti oblažu površinu kože i inače se preporučuju za zadržavanje vlage u koži, no kod opeklina nisu dobrodošle jer „zaključavaju” vrućinu u koži. Toplina će ostati unutar kože, kao u zamci, gdje može izazvati dodatnu štetu i bolove.

Obnova i njega

Umjesto spomenutih proizvoda, za njegovanje opečenih usnica treba potražiti one koji hrane nježnu kožu usnica i pomažu u obnavljanju vlage i zaštitne barijere. Preporučeni sastojci koji pomažu zacjeljivanju su, primjerice, shea (karite) maslac, koji dubinski regenerira, a i jedna je od rijetkih prirodnih tvari koja štiti od sunčevog zračenja, ili ulje sjemenki moringe, koje zaglađuje i omekšava kožu usnica, a ima i antiseptička svojstva. Tu je i hijaluronska kiselina važna za održavanje razine vlažnosti, jer navlači na sebe velike količine vode, čime može pridonijeti i punijem izgledu usnica.

Linker
23. travanj 2024 18:46