Samo mitovi ili?

Spavanje u grudnjaku ne sprječava opuštanje grudi, ali može imati i svoje dobre strane

Liječnici kažu kako hladna voda, vježbe za prsa i neprekidno nošenje grudnjaka neće pridonijeti čvrstoći grudi, no ima li u nekom od tih mitova i ponešto istine?

Više je razloga zbog kojih se grudi opuštaju. Osim protoka vremena i utjecaja gravitacije, to su i gubitak velikog broja kilograma, ali i brzo debljanje, jer će se koža rastegnuti ako tijelo dobiva težinu brže nego što se tome uspije prilagoditi. Na opuštanje djeluje i trudnoća, jer grudi tada postaju veće i teže, pa dolazi do istegnuća ligamenata i kože.

Uzrok može biti i nenošenje sportskog grudnjaka ili pak nošenje neodgovarajućeg grudnjaka dok vježbamo, jer se grudi tada mogu energično pomicati u različitim smjerovima, što može dovesti do naprezanja vezivnog tkiva, a ono drži grudi uz prsa i podupire kožu koja prekriva tkivo dojki, navode u londonskoj estetskoj klinici Centre for Surgery te dodaju kako nošenje odgovarajućeg sportskog grudnjaka tijekom vježbanja može prevenirati pojavu obješenih grudi. Objašnjavaju i zašto neka uvriježena uvjerenja o održavanju grudi čvrstima nemaju puno veze s istinom.

Mit: Vježbe za prsa smanjuju grudi

Nerijetko čujemo kako vježbe za prsa mogu utjecati na smanjenje grudi te tako spriječiti njihovo opuštanje. Vježbe za prsa korisne su i pomoću njih se može smanjiti količina suvišnog masnog tkiva u ovom području, kažu liječnici, ali hoće li utjecati na grudi i u kolikoj mjeri, ponajviše ovisi o metabolizmu i građi pojedine osobe.

Mit: Grudi će se objesiti ako nosimo prevelik grudnjak

Neke žene nose veći broj grudnjaka kako bi im grudi izgledale veće. Takav grudnjak ne pruža dobru potporu, no nije dokazano da bi mogao prouzročiti opuštanje grudi. Ipak, za najugodniji osjećaj trebalo bi nositi grudnjak odgovarajuće veličine.

Mit: Hladna voda održava grudi čvrstima

Postoji uvjerenje da ispiranje hladnom vodom utječe na stezanje tkiva dojki, zbog čega bi grudi trebale biti napetije i podignutije. Možda se takav učinak i može vidjeti prvih nekoliko trenutaka nakon ispiranja, no dugoročno će takvo hlađenje samo dovesti do elastičnije kože, smatraju u klinici Centre for Surgery.

Čitajte i: Sedam savjeta za punije i čvrste grudi, a s nekima možete početi odmah

Mit: Spavanje u grudnjaku sprečava opuštanje

I ovo često vjerovanje samo je mit. Grudnjak daje grudima željeni oblik i izgled samo dok ga nosimo, a nakon što ga skinemo, grudi se vraćaju u svoj prirodan položaj. Neki čak misle da stalno nošenje grudnjaka zapravo pridonosi opuštanju grudi, jer se grudi time „navikavaju” na njegovu potporu i gube prirodnu sposobnost samopodizanja.

image

Spavanje u mekanom grudnjaku može smanjiti nabiranje i "gužvanje" kože

DEPOSITPHOTOS

Ima li spavanje u grudnjaku smisla

Ipak, neki smatraju da ima razloga za spavanje u grudnjaku. Možda se time ne može spriječiti ovješenost grudi, ali može imati druge učinke, kaže estetska liječnica dr. Sophie Shotter, koja savjetuje svojim klijenticama da spavaju u grudnjaku kako bi očuvale mladolik izgled kože okolnog područja.

„Kada ne nosimo grudnjak, na grudi snažno utječe gravitacija. To znači da će se, dok spavamo, naše grudi pomicati i istezati u različitim smjerovima, zbog čega će se koža na prsima i dekolteu, pa i na vratu, naborati, a te će se linije s vremenom urezati u kožu. Nošenje mekanog, ugodnog grudnjaka koji dobro pristaje i nigdje ne steže ili pak spavaćice s grudnjakom može to spriječiti”, smatra dr. Shotter i navodi više razloga zbog kojih bi u krevet trebalo ići u grudnjaku.

Ako spavate na boku: U ovom položaju spavanja pritišćemo grudi prema madracu, jedna dojka poklopi drugu, stvarajući tako linije na koži koje će s vremenom postati trajne. No, ako nosite grudnjak, grudi će i dok spavate na boku biti podržane te ćete uočiti da vam dekolte sporije stari, tvrdi dr. Shotter.

Ako spavate na leđima: I ovaj položaj čini svoje, jer grudi će „bježati” u stranu i prema dolje. Po ovoj liječnici, grudnjak je i tu dobrodošao.

Ako imate velike grudi: „Nema zdravstvenih razloga za to, ali žene s većim grudima nošenjem udobnog grudnjaka noću mogu ublažiti neugodan osjećaj koji im se može javiti kada ne nose grudnjak”, tumači dr. Shotter.

Uoči mjesečnice: U tim su danima osjetljivost i bolnost grudi uobičajena pojava. Stoga nošenjem mekanog grudnjaka žena može zaštititi grudi i smanjiti mogućnost bolova.

Čitajte i: Liječnici ruše osam mitova o povećanju grudi

Poslije operacije grudi: Nošenje grudnjaka noću jedan je od najboljih načina kojim možete produljiti trajnost rezultata estetske operacije na grudima, smatra dr. Shotter. Nisu svi liječnici uvjereni u sve navedene dobrobiti spavanja u grudnjaku, pa plastična kirurginja dr. Veerle Rotsaert kaže kako nema razloga za nošenje grudnjaka noću, osim poslije estetske operacije, kako bi se produljili učinci kirurškog umetanja implantata, a i ženama koje doje noću može biti potreban grudnjak s upijajućim jastučićima.

Linker
15. travanj 2024 02:45