Hijaluron

Saveznik u borbi za vječnu mladost

Količina hijaluronske kiseline koje tijelo sadrži u dvadesetima, do četrdesetog će se rođendana prepoloviti. Na sreću, zalihe tog prirodnog polisaharida koji na sebe veže vodu sprečavajući tako nastanak bora, moguće je obnoviti. Tajna je u hidroliziranoj hijaluronskoj kiselini malih molekularnih masa

Ljudski organizam bez vode može preživjeti najviše tjedan dana. Hidratiziramo li ga redovito i dovoljno, ostajemo vitalni, zdraviji, posredno i sretniji. Isto vrijedi i za kožu - ona, kao najveći organ, također treba redovitu hidratizaciju da bi što dulje zadržala elastičnost i sjaj. Ništa čudno ako znamo da minimalno 60 posto ljudskog tijela čini upravo voda.

Dok će nekima poći za rukom bez vode preživjeti tjedan dana, većina će bez tekućine koja život znači izdržati tri do četiri dana. Koliko će, pak koži trebati dok ne popuca poput žednog tla, nemojte provjeravati.

Zaslužan za elastičnost

Na sreću, uz sva saznanja o njezinim potrebama i mogućnostima koje nam pruža suvremeni koncept preparativne kozmetike, kožu je napojenom, a samim time i mladolikom, moguće zadržati jako dugo. Jedan od njezinih najboljih prijatelja na tom putu je hijaluronska kiselina, prirodni polisaharid u našem tijelu kojeg najviše ima među stanicama kože i zaslužan je za njezinu elastičnost. Zbog te njegove prirodne uloge postao je neizostavni sastojak kozmetičkih proizvoda namijenjenih zrelijoj koži. Ali ne isključivo njoj, jer pojačana hidratacija ne može koži škoditi ni u jednoj dobi.

Ništa bez magnezija

Kako bi tijelo proizvodilo hijaluronsku kiselinu, nužan mu je magnezij. Prehrana koja ne sadrži dovoljno tog minerala šteti izgledu kože. Velik je njegov udio u zelenom povrću u kojem je sastavni dio klorofila koji biljkama daje boju. Sve što je zeleno dobro je za vašu kožu, stoga češće posegnite za salatom u kojoj će se naći špinat, brokula, grašak i drugo zeleno povrće. Ako ste više od voća, ne trebate istraživati egzotične vrste jer su magnezijem bogate uvijek dostupne jabuke, banane i kruške. Koji god kozmetički preparat s hijaluronom uključili u njegu, pomozite tijelu i na ovoj fronti.

U trenutku rođenja naša je koža nježna, glatka i iznimno bogata hijaluronskom kiselinom. S vremenom ta razina pada, a ako joj usput, kako godine prolaze, u tome pomognemo neredovitim dnevnim ritmom, pušenjem i nekvalitetnom prehranom, izgubit ćemo je i više i brže. Čak polovica ukupne količine od 15 grama hijaluronske kiseline prisutne u našem tijelu nalazi se u koži i hrani kolagen, vlakna koja su odgovorna za njezinu čvrstoću. Ima je, doduše, u svakom djeliću u određenom postotku i trećina se svakodnevno razgrađuje, dok proizvodnja pada što smo stariji. Recimo da se prema pokazateljima količina hijaluronske kiseline koju tijelo sadrži u dvadesetima do četrdesetih doslovno prepolovi.

Privlači vodu, i to kako!

Hijaluronska kiselina ključna je za proces starenja kože jer njezine molekule na sebe vežu vodu koja popunjava prostor gdje bi inače nastale bore. Njezina sposobnost vezanja vode je iznimna. Ta tvar koja na sebe veže vodu i slikovito pojašnjeno podmazuje stanice kože dobila je naziv prema grčkoj riječi hyalos, što znači staklo, zbog staklastog izgleda. Kolika je njezina sposobnost vezivanja vode, govori podatak da jedan gram hijaluronske kiseline može na sebe vezati jednu litru vode.

Kao polisaharid, hijaluronska kiselina ima veliku molekularnu masu i teško prodire duboko u kožu. Zbog velike molekularne težine molekule hijaluronske kiseline teško prodiru u dublje slojeve kože ako se preparat nanese površinski, stoga se posebnim tehnološkim postupcima molekule razgrađuju u manje fragmente i tako se osigurava njihovo prodiranje u dermis.

Mala molekularna masa

Kreme i serumi koji sadrže hidroliziranu hijaluronsku kiselinu molekularne mase manje od jednog milidaltona (Mda) mogu prodrijeti u dublje slojeve kože i stimulirati stanice gornjeg sloja da se obnavljaju. Standardno se u kremama nalazi u prilično niskoj koncentraciji od oko 2 posto te ustvari djeluje poput filera tako da ispunjava mikropukotine na koži privlačeći na sebe vodu. S obzirom na to da cjenovni rang proizvoda s hijaluronskom kiselinom uvelike ovisi o koncentraciji tog za obnovu kože vrijednog sastojka, za kvalitetnu njegu trebat ćete odvojiti malo veći novac, no isto tako valja imati na umu da svaka njega koja je redovita i temeljita daje rezultate. Ipak, investirati se isplati. Koža će biti zahvalna.

Linker
10. kolovoz 2022 03:09