Bez cigareta

Riješite se ove grozne navike prije estetskog zahvata! Evo zašto ćete biti zadovoljniji s rezultatima

Pušači će se nakon estetskog zahvata oporavljati sporije i lošije, a imat će i više oteklina i modrica od nepušača.

Za neke hitne medicinske operacije jednostavno se ne možemo pripremiti, no kada planiramo estetski zahvat imamo dovoljno vremena za najbolje moguće pripreme. Među njih se ubraja i prestanak pušenja. Iznimno je važno prestati pušiti dovoljno rano prije operacije, kako bi se organizmu dala prilika za osnovni oporavak i kako bi se olakšalo postoperativno vrijeme. Ne želite valjda zbog cigareta ugroziti rezultate svoje toliko željene i sigurno ne jeftine estetske operacije?

image
KRIS UBACH AND QUIM ROSER/IMAGESOURCE/PROFIMEDIA

Otežava ozdravljenje

Svi vjerojatno znaju da pušenje uništava pluća, uzrokuje rak i ubrzava starenje, no možda nije svima jasno da ima i izrazito negativan učinak na ozdravljenje nakon operacije. No, to ne treba čuditi ako se zna da pušenjem ugrožavamo najvažnije tjelesne organe, sustave i procese, u prvom redu pluća, srce, cirkulaciju i disanje, ali i kožu, kosti, imunitet...

Čitajte i: Od liposukcije do povećanja grudi: Najbolji položaji za spavanje poslije operacije

Sporo zacjeljivanje

Tijekom pušenja toksini iz cigaretnog dima ulaze u krvotok i povećavaju gustoću krvi čime raste vjerojatnost za formiranje krvnog ugruška. Nije teško zaključiti zašto je to posebno loše nakon operacije ili ozljede – gušća krv teže će cirkulirati, posebno u ozlijeđenim područjima, pa će rane od operacija i ozljede znatno sporije zacjeljivati. Pored toga, pušenje podiže krvni tlak i ubrzava srčani ritam, pa se srce napreže više nego što bi trebalo.

Manje kisika

Pušenje najjače udara na pluća i dišni sustav, a kronični kašalj, oslabljeni imunosni sustav i astma samo su neka od stanja koja uzrokuje. Treba li dodati rak pluća i činjenicu da je čak 84 posto slučajeva te bolesti izazvano pušenjem?

Zrak koji udišemo pun je kisika, a kisik nam je vitalno važan za funkcioniranje, pa tako i za obnovu oštećenog tkiva. No, pušenje mijenja sposobnost tijela za iskorištavanjem udahnutog kisika – uzrokuje sužavanje krvnih žila te kisik kroz njih teže prolazi i teže stiže do organa i tkiva.

image

Koža pušača počinje pokazivati znakove starenja deset do 20 godina prije nego koža nepušača

IHAR ULASHCHYK/DEPOSITPHOTOS

Starenje kože

Zbog pušenja se smanjuje i količina kisika prisutnog u koži, a to znači da koža gubi sjaj i kvalitetu te da će vjerojatno brže stariti. Koža pušača počinje pokazivati znakove starenja deset do 20 godina prije nego koža nepušača, je li to ikome potrebno?

Veći rizik od infekcija

Pušenje također otežava vašem tijelu borbu protiv infekcija nakon operacije. To se događa zato što kemikalije iz cigareta oslabljuju stanice koje se suprotstavljaju infekcijama. Rizik od infekcija kod pušača je četiri puta viši nego kod nepušača.

Što preporučuju liječnici

Ako već nemate neki drugi motiv za prestanak pušenja, neka to onda bude estetska operacija – liječnici preporučuju prestanak pušenja barem dva do tri tjedna prije zahvata, kako bi se smanjili rizici dok ste pod anestezijom. Poslije operacije nemojte pušiti barem četiri tjedna, a najbolje bi bilo da i ne počinjete ponovo. Bez cigareta vaše će se tijelo urednije oporavljati, ako pušite u periodu oporavka ne samo što će oporavljanje biti sporije, nego ćete imati i više oteklina i modrica od nepušača u istoj situaciji.

Čitajte i: Što trebate znati ako ste pušač i spremate se na estetsku operaciju

Vjerojatnije komplikacije

Ove spoznaje o štetnom učinku pušenja potvrđuje i američko istraživanje, objavljeno u ožujku u publikaciji Aesthetic Surgery Journal, koje se bavilo rizičnim faktorima i komplikacijama kod povećanja grudi prijenosom vlastite masnoće u usporedbi s povećanjem grudi pomoću implantata. Proučavani su podaci oko 19.000 pacijenata kako bi se otkrili slučajevi velikih komplikacija koje su zahtijevale liječničku intervenciju. Kao rizični faktori uzeti su dob, spol, indeks tjelesne mase, pušenje, dijabetes, tjelesni status pacijenta prije operacije i korišteni anestetik. Više velikih komplikacija bilo je u skupini s prijenosom masnoća, zabilježene su kod 3,2 posto pacijenata, a u skupini s implantatima kod 2,3 posto. Najčešće komplikacije bile su infekcije, otprilike dvostruko češće u prvoj skupini i hematomi.

Pušači su, općenito gledano, imali veću vjerojatnost za pojavu bilo kojeg oblika postoperativnih komplikacija, za infekciju te za plućnu disfunkciju/hipoksiju (manjak kisika u stanicama organizma). Štoviše, konzumacija duhana pokazala se kao jedini neovisni faktor rizika za pojavu sveukupnih komplikacija i pojavu infekcija.

Linker
08. travanj 2024 16:00