S njim treba znati

Retinol je moćan sastojak za anti-aging, ali tek nakon što se koža na njega privikne

Brojne su dobrobiti retinola – može potaknuti ljuštenje gornjih slojeva odumrle kože, ublažiti hiperpigmentacije, smanjiti dubinu bora, poboljšati teksturu i elastičnost kože, stimulirati kolagen...

Retinol je u samom vrhu među najvažnijim i najtraženijim sastojcima za anti-aging kože i dermatolozi ga snažno preporučuju jer, između ostaloga, potiče izmjenu stanica kože i proizvodnju kolagena, no učinkovit će biti samo ako ga pravilno primjenjujemo. Jedan je od retinoida, skupine spojeva koji su derivati vitamina A i koriste se u tretiranju kože. U istoj su skupini npr. retinaldehid i retinoična kiselina. Retinol je od njih blaži, ali i dalje vrlo djelotvoran, zbog čega i jest sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda.

Plan privikavanja

Naširoko se koristi zbog brojnih dobrobiti za kožu – može potaknuti ljuštenje gornjih slojeva odumrle kože pa pomaže i kod akni, ublažiti i izblijediti hiperpigmentacije, smanjiti dubinu bora, poboljšati teksturu i elastičnost kože, stimulirati kolagen i tako pridonijeti zaglađivanju kože. Ipak, prije početka upotrebe treba imati na umu nekoliko mjera opreza.

image

Kožu treba polako naviknuti na retinol

DEPOSITPHOTOS

Prvi je korak „retinizacija” kože, odnosno kožu treba polako naviknuti na retinol i povećati joj otpornost kako bi se umanjili njegovi mogući neželjeni učinci, poput iritacije, ljuštenja i crvenila kože. Dermatolozi savjetuju početi s proizvodima s niskim koncentracijama retinola, primjerice 0,2 posto, koje treba upotrebljavati dva do tri puta tjedno, u večernjim satima, tijekom dva tjedna. Nakon toga, nekoliko tjedana istu se koncentraciju preporučuje koristiti četiri do pet puta tjedno, a zatim, nakon što se uvjerite da vam koža dobro reagira, možete prijeći na upotrebu svake večeri. S vremenom možete povećati i koncentraciju retinola, prvo na 0,5 posto, a potom i na 1 posto.

Čitajte i: Retinol i vitamin C: koje su razlike i koji od njih vam je potreban

Hidratantna barijera

Kako ga je najbolje nanositi? Na očišćenu kožu lica prvo nanesite malu količinu hijaluronske kiseline ili hidratantne kreme kako biste stvorili hidratantnu barijeru koja pomaže ublažiti eventualnu nadraženost koju bi retinol mogao izazvati. Tek potom stavite proizvod s retinolom.

Ako se proizvod s retinolom ne koristi pravilno ili nije dovoljno kvalitetan može doći do tzv. retinoidnog dermatitisa, što je zapravo iziritiranost kože koja dovodi do crvenila, ljuštenja i žarenja kože. Kako biste to izbjegli, kupujte samo proizvode s retinolom pouzdanih proizvođača i visoke ili medicinske kvalitete.

image
DEPOSITPHOTOS

Navečer retinol, ujutro mineralni filtri

Puno se govori i o nezgodnom djelovanju retinola – povećava osjetljivost na sunce, što ne zvuči baš dobro, posebno ne ljeti. „Retinol uzrokuje fotosenzibilnost, tj. veću reaktivnost kože na sunčevom svjetlu. Zbog toga retinol upotrebljavajte navečer, a ujutro zaštitite kožu zaštitnom kremom s mineralnim filtrima kako biste spriječili pojavu iritiranosti”, savjetuje estetska liječnica dr. Linne Linder.

Ponekad se znakovi preosjetljivosti kože mogu javiti i nakon dulje upotrebe retinola, tada bi trebalo pokušati koristiti ga rjeđe ili prijeći na proizvode s nižom koncentracijom retinola.

Ako je iritacija jaka ili se ne smanjuje, svakako se javite dermatologu, a najbolje bi bilo da se konzultirate s njim i prije početka upotrebe retinola kako biste provjerili je li taj sastojak dobar izbor za vas.

Linker
17. travanj 2024 23:32