Oslikano tijelo

Propisno zaštitite tetovaže, sigurno ne želite da vam izblijede na suncu

Posebno je osjetljiva koža s novim tetovažama, pa ako se želite počastiti tetovažom za ljeto, učinite to dovoljno rano prije pojavljivanja na plaži

Plaže su idealno mjesto za pokazivanje tetovaža, ali bez obzira na to koliko su vaše sličice seksi i koliko vam dobro stoje, nastojte ih stalno dobro štititi od sunčevih zraka. Sigurno ne želite da vaš ukras, za koji ste otrpjeli bol i dali novce, samo tako izblijedi na suncu. A to se doista može dogoditi.

Najbolja zaštita

Tetovirana koža nije ništa manje osjetljiva od netetovirane i nije izuzeta od zaštite koja sprečava pojavu znakova starenja, ali i raka kože. Pod utjecajem UV zraka, tetovaže će s vremenom posvijetliti, a nezaštićena koža bit će podložnija pojavi opeklina, koje pak mogu dovesti do nastajanja ožiljaka i drugih problema. Kako biste spriječili pojavu pigmentacija na tetovažama, trebali biste zaštititi kožu od vidljivog svjetla, kao što su UV zrake i fluorescentna svjetla, jer stimuliraju sintezu pigmenta melanina, pa može doći do promjene nijanse tetovaže. Pretjerano izlaganje UV zrakama vodeći je uzrok i boranja kože te razgradnje kolagenskih i elastinskih vlakana u njoj, pa se za najbolju zaštitu (tetovirane) kože predlažu sredstva sa cinkovim oksidom ili titanovim dioksidom koji fizički blokiraju UV zrake. Zaštitni faktor neka bude barem 30, a najbolje bi bilo za zaštitu kože, a i tetovaže na njoj, oduprijeti se sunčanju.

image

Dopustite tetovaži da potpuno zacijeli prije pokazivanja na plaži

DEPOSITPHOTOS

Dio organizma

Ipak, i uz sve mjere opreza normalno je da tetovaža s vremenom prolazi kroz određene promjene, uključujući izbljeđivanje. Istraživanja pokazuju da tinta za tetovaže ostaje u dermisu (srednji sloj kože), gdje se veže s makrofagima, vrstom bijelih krvnih stanica, a čestice tinte apsorbiraju i fibroblasti, vrsta stanica vezivnog tkiva. To je dovoljno da se tinta zadrži i da se slika može pojaviti na koži. Te stanice ostaju na mjestu godinama, a nakon što umru, novonastale stanice reapsorbiraju molekule tinte, što znači da tetovaža postaje dio vašeg organizma, pa će se i mijenjati u skladu s procesima u tijelu.

Čitajte i: Šest estetskih tretmana koje nije idealno raditi ljeti i savjeti za najbolje rezultate ako ih ipak ne možete izbjeći

Osam pravila za zaštitu nove tetovaže

Posebno je osjetljiva koža s novim tetovažama, pa ako se želite počastiti tetovažom za ljeto, učinite to dovoljno rano prije pojavljivanja na plaži. Za to postoji barem osam jakih razloga.

Prekrijte tetovažu. Dok ne zacijeli u potpunosti, najbolje je prekriti tetovirano mjesto odjećom. Koža je vrlo osjetljiva dok je tetovaža svježa, a i snažne UV zrake mogu oštetiti tintu u koži.

Hidrirajte. Tetoviranoj koži treba stalna hidratacija. Ako tetovaža koja zacjeljuje nema dovoljno vlage ispucat će i pojačano se ljuštiti. Hidrirajte kožu ujutro i navečer i poslije svakog tuširanja, ali nemojte nanositi previše hidratantne kreme, zbog lakšeg održavanja čistoće na tom dijelu kože. No, nakon što tetovaža zacijeli – što više hidratacije, to bolje. Razvijen je i cijeli niz proizvoda za njegu tetovirane kože.

Zaštita od sunca. Nakon četiri do šest tjedana, koliko trebate prekrivati novu tetovažu, došlo je vrijeme za njeno štićenje sredstvima za zaštitu od UV zraka. Kao što smo rekli, one oštećuju tintu i ubrzavaju blijeđenje tetovaže, pa je pravilna zaštita od sunca jedan od glavnih koraka u dugotrajnom održavanju tetovaža svježima i lijepima.

image

Velike tetovaže traže i veliku pažnju

RON CHAPPLE STOCK/DEPOSITPHOTOS

Bez plivanja. Dok tetovaža zacjeljuje nećete moći uživati u plivanju u moru, jezerima, rijekama, bazenima. Bakterije iz vode lako mogu inficirati ozlijeđeno tkivo i time produljiti vrijeme potrebno za zacjeljivanje, a mogući su i trajni ožiljci, ako je infekcija jaka. Nemojte se ni namakati u kadi, nego se tuširajte te koristite antibakterijski sapun bez mirisa. Suhi režim trebao bi potrajati barem tri do četiri tjedna.

Smanjite vježbanje. Nakon što napravite novu tetovažu, pogotovo ako prekriva veliku površinu kože, morat ćete se na nekoliko tjedana odreći intenzivnog vježbanja, zapravo svega što izaziva pojačano znojenje. Znojenje je prirodno, no u ovoj ga je situaciji poželjno kontrolirati i ne pojačavati ga. Izloženost znoju podiže rizik od infekcije i svih njenih mogućih posljedica.

Uvijek čisto. Tetovažu treba svakodnevno prati toplom vodom i antibakterijskim sapunom bez mirisa. Mirisni sapuni sadrže kemikalije koje mogu nadražiti osjetljivu tetoviranu kožu, isušiti je i produljiti proces zacjeljivanja.

Ne češite. Tetovirano mjesto može jako svrbjeti, pogotovo ljeti, najviše u fazi zacjeljivanja i ljuštenja. Koliko god to bilo teško, suzdržite se od češanja, jer njime možete iziritirati kožu, produljiti proces oporavka i izazvati infekciju.

Dobro se hranite. I hrana koju jedete može pridonijeti boljem oporavku nakon tetoviranja. Preporučuju se paprika, mrkva i rajčica, zbog vitamina koji pomažu obnavljanju kože te krastavci i lubenice, zbog obilja vode.

Linker
30. ožujak 2024 10:36