Moćan antioksidans

Prijateljska kiselina koja čuva kožu od znakova starenja

Posebno je zanimljiva po tome što podiže snagu ostalim antioksidansima, pa zajedno učinkovitije štite kožu od štetnih slobodnih radikala

Kiseline se u kozmetici uobičajeno koriste za eksfolijaciju, poticanje obnove kože, ublažavanje linija i drugih znakova starenja, ispravljanje nepravilnosti na koži, kao što su hiperpigmentacije ili ožiljci od akni. Koriste se i u kućnoj njezi i u profesionalnim tretmanima, a ponekad ih se gleda malo poprijeko, jer mogu izazvati i neke neželjene pojave. No, jedna od kiselina prijateljski je raspoložena prema gotovo svima, a ima i širok raspon djelovanja, od antioksidativnog do anti-aginga.

Lovac na slobodne radikale

To je ferulična kiselina (vrsta hidroksicinamičnih kiselina koje imaju antikancerogena, protuupalna i antioksidativna svojstva), moćan antioksidans biljnog porijekla, prirodno prisutan, primjerice, u zobi, limunu i jabučnim sjemenkama. Najviše se ističe po sposobnosti zaštite kože od oštećenja koja izazivaju slobodni radikali, no poznata je i po učinkovitosti u borbi protiv starenja kože.

image

Koži je potrebna zaštita od štetnih slobodnih radikala; pomoći može ferulična kiselina

DEPOSITPHOTOS

Ferulična kiselina često se kombinira s ostalim antioksidansima, budući da ima zanimljivo svojstvo - može pojačati njihove pozitivne učinke. To vrijedi, primjerice, za vitamine A, C i E. U spoju s feruličnom kiselinom oni postaju jači i stabilniji te su zajedno uspješniji u "lovu" na slobodne radikale.

Stop borama i mrljama

Onečišćenje, UV svjetlo, cigaretni dim... Sve to može uzrokovati pojavu znakova starenja ili ih pogoršati, budući da se pod utjecajem tih faktora iz okoliša gomilaju slobodni radikali, štetni spojevi koji svojim djelovanjem pokreću proces u kojem se stanice kože oštećuju i propadaju, a rezultat su bore i tamne mrlje. Ferulična kiselina kao snažan antioksidans pomaže spriječiti ili ublažiti pojavu takvih oštećenja koja dovode do istrošenosti kože.

Kako je uključiti u redovnu njegu

Kao sastojak proizvoda za njegu kože ova kiselina može biti dio redovite anti-aging njege. Takvom upotrebom može pridonijeti zamjetnim poboljšanjima u izgledu i kvaliteti kože, jer dokazala se u smanjivanju pojave finih linija i bora, poboljšanju čvrstoće kože i vraćanju zdravog sjaja koži. Stručnjaci kažu da je najbolje feruličnu kiselinu koristiti ujutro i to kao prvi korak poslije čišćenja koji će pomoći koži da upije sve korisne sastojke iz kompletne jutarnje njege. Isprva bi je trebalo koristiti dva ili tri puta tjedno, a kako se na nju privikavamo, tako možemo polako doći i do svakodnevne upotrebe, što će ovisiti o potrebama kože.

Linker
24. travanj 2024 09:47