Ima pomoći

Pretjerali ste s eksfolijacijom, što sad?

Ako ste koži priuštili previše kemijskih pilinga, dat će vam do znanja da joj je to teško podnositi. Zato naučite prepoznavati njene signale koji mogu biti i dosta burni.

Eksfolijacija kože aktivnim tvarima preporučuje se za uklanjanje viška slojeva odumrlih stanica s površine kože i u porama, čime se potiče izmjena stanica, stimulira se sinteza kolagena i poboljšava tekstura kože, sprečava se začepljenje pora i stvaranje prištića i akni, ten postaje ujednačeniji, čišći i blistaviji. To sve zvuči dobro i korisno, no i s dobrim metodama valja biti umjeren, jer pretjerivanje može naštetiti koži.

Moguće pogreške

Eksfolijaciju treba provoditi pažljivo i prema uputama. Radimo li kemijski piling prečesto, koristimo li sredstvo koje je preagresivno za našu kožu, nanosimo li previše sredstva ili ga ostavljamo na koži dulje nego što bismo trebali, možemo ukloniti i slojeve odumrlih stanica koji su nam potrebni za zdravo funkcioniranje kože, kao i kožne masnoće smještene između njih. Sve to dovodi do oštećenja kožne barijere i pojave prekomjernog ljuštenja kože i drugih simptoma.

Koža javlja da joj je previše

Ako ste na bilo koji način pretjerali s eksfolijacijom, koža će vam dati do znanja da joj je previše. Zato nemojte zanemarivati njene signale koji mogu biti i dosta burni.

Crvenilo: Prvi znak pretjerivanja s eksfolijacijom uobičajeno je pojava crvenila na koži.

Dehidrirana, suha koža: Pojavu suhe kože pogrešno je pripisati samo hladnoći i centralnom grijanju. Oni mogu tome pridonijeti, ali razmislite i o tome pretjerujete li s eksfolijacijom. U tom slučaju, mogla bi vam se pojaviti suha područja na licu koja se pritom i perutaju.

Ljuštenje i peckanje: Česta je zabluda da su ljuštenje te peckanje i žarenje kože znak kako proizvod djeluje. Zapravo je suprotno – ljuštenje i peckanje znače da je kožna barijera vjerojatno poremećena, a to može biti uzrok dodatnih problema. Zdrava kožna barijera važna je za zaštitu kože, njen sjaj, glatku teksturu i za sprečavanje iritacija i crvenila. Sve to mogu dovesti u pitanje iritirajuće aktivne tvari u proizvodima za njegu kože, ne samo onima za piling. Kožna barijera slabi i sa starenjem te kod stanja kao što je dermatitis.

image

Peckanje, crvenilo, suhoća... Koža će vam javiti je li joj previše eksfolijacije

MARCELO CHAGAS/PEXELS

Sitni prištići: Nekad se pogrešno misli da su sitni prištići koji se mogu pojaviti nakon eksfolijacije znak da se koža čisti. No, njima vam koža poručuje kako ste s njom loše postupali.

Korak po korak

Kemijski pilinzi u suštini su dobar postupak koji pomaže kod mnogih stanja i pojava, od bora do hiperpigmentacija, no kako bi dali najbolje od sebe treba ih malim koracima uvoditi u kućnu njegu, budući da prečesta upotreba ili previsoka koncentracija sastojaka mogu uzrokovati štete na koži. Primjerice, dobro je početi s koncentracijom AHA kiselina od pet do deset posto, ovisno o pojedinoj kiselini i potrebama kože, a eksfolijaciju za početak radite samo jednom tjedno, pogotovo ako imate osjetljivu kožu. Kasnije možete postupno uvoditi jaču koncentraciju ili češće raditi eksfolijaciju, naravno, ako primijetite da vam je to potrebno.

Što se tiče fizičkih pilinga, prije upotrebe dobro proučite sastav i online recenzije proizvoda, budući da grublji sastojci, ponajviše oštre mrvice mljevenih ljuski i sjemenki, mogu nadražiti i oštetiti kožu. To vrijedi za svaki tip kože, a naročito za suhu i osjetljivu.

image

Blago sredstvo za čišćenje i temeljni hidratantni proizvod uzbrzat će umirivanje kože

ANDREA PIACQUADIO/PEXELS

Kako umiriti kožu

Sada kad ste, doduše u najboljoj namjeri, nadražili i oštetili kožu, vrijeme je za akciju spašavanja. Odbacite privremeno sve proizvode i tvari za piling, kao i sve ostale koji mogu iritirati kožu (npr. retinol). U prvom planu sada je lagana, prozračna, hidratantna i umirujuća njega, a to znači blago sredstvo za čišćenje i temeljni hidratantni proizvod sa sastojcima koji odgovaraju vašoj koži. Preporučuju se tvari koje privlače vodu, poput hijaluronske kiseline, okluzivi koji je zadržavaju te emolijensi, odnosno omekšivači, koji su posebno važni za podupiranje kožne barijere. Sastojci u njima mogu biti, primjerice, ceramidi, skvalan, masne kiseline. Ako se stanje ne poboljša ni uz ovakvu njegu, potražite pomoć dermatologa.

Linker
21. travanj 2024 11:21