Dermatolozi savjetuju

Prestanite lizati usnice, to je jedan od najčešćih razloga njihove ispucalosti

Nekako je prirodno polizati usne kada su suhe, ali time samo pojačavamo problem, jer kako slina s njih isparava, tako se usnice dodatno isušuju

Ni najljepše oblikovane usnice, bilo prirodno, ili uz malu pomoć estetskih tretmana, neće izgledati dobro ako su suhe, ispucale, s pukotinama. Hladnoća, vjetar, suh zrak u zatvorenome, sunce i često lizanje usnica najčešći su razlozi za takvo stanje. Ne morate čekati bolju klimu da se usnice same iscijele, pozabavite se njima odmah, prema savjetima dermatologa.

Provjerite sastojke

Prvi je korak prestati koristiti baš svaki proizvod koji vam iritira usne. Mnogi ljudi peckanje, žarenje, mravinjanje ili drugi osjećaj neugode tumače kao znak da aktivni sastojci iz proizvoda djeluju. To nije točno. Takve su pojave znak da vam nešto u proizvodima iritira usnice, pa je najbolje prestati koristiti ih.

Sljedeće sastojke treba prestati koristiti dok su vam usnice ispucale i oštećene: kamfor, eukaliptus, dodatak okusa (cimet, citrusi, pepermint), mirise, lanolin, mentol, oktinoksat i oksibenzon, fenol, propil galat, salicilnu kiselinu.

S druge strane, postoje sastojci koji pomažu oporavljanju suhih, ispucalih usnica. Dermatolozi savjetuju proizvode koji sadrže jedan ili više sljedećih sastojaka: ricinusovo ulje, ulje sjemenki konoplje, ceramide, mineralna ulja, dimetikone, vazelin, shea maslac, zaštitu od sunca, kao što je titanijev ili cinkov oksid. Dobro je izabrati hipoalergene proizvode koji ne sadrže mirise (fragrance free).

Učestala njega

Nanosite neiritirajući balzam za usnice ili hidratantni proizvod nekoliko puta tijekom dana i obavezno prije spavanja. Ako su vam usnice izrazito suhe i ispucale, pokušajte s gustom masti, kao što je vazelin.

Zaštita od sunca

Nanesite neiritirajući balzam za usnice sa SPF-om 30 ili višim prije izlaska iz kuće. I tijekom zime je važno zaštititi usnice od UV zraka – ako su usnice suhe i već oštećene lakše će izgorjeti na suncu, pa može nastati i veća šteta. Osim na visoki SPF, obratite pažnju i na sastav – dobro je da balzam sadrži titanijev ili cinkov oksid (ili oba) kao zaštitu od sunčevih zraka. Dok ste vani, nanosite balzam na usnice svaka dva sata.

Nikad dosta vode

Pijte puno vode. Ispucale usnice su suhe, zato je važno pojačano ih hidrirati.

Stop lizanju

Prestanite lizati, grickati i čupkati usnice. Istina, nekako je prirodno polizati ih kada su suhe, u nastojanju da im vratimo vlažnost, ali time ćemo samo pojačati problem, jer kako slina s njih isparava, tako se usnice dodatno isušuju. Navike lizanja usnica nekada se teško osloboditi, ali pokušajte – kad osjetite takav poriv, radije na njih nanesite neiritirajući balzam. Grickanje i čupkanje, treba li reći, također oštećuje i nadražuje usnice i svakako ometa njihov oporavak.

Pazite što stavljate u usta

Ne pridržavajte nikakve predmete ustima, osobito ne metalne. Spajalice, olovke, nakit i sve ostalo, za što vam se čini da možete na trenutak bez posljedica pridržati usnicama, može dodatno iritirati već osjetljive usne.

Ovlažite zrak

Upotrijebite ovlaživač zraka. Posebno može dobro doći u spavaćoj sobi, pogotovo ako dišete na usta dok spavate.

Poboljšanje

Slijedeći ove savjete, poboljšanje ćete uočiti već za koji dan, a stanje bi se trebalo potpuno srediti za oko dva tjedna. Kako biste spriječili ponovno pucanje nježne sluznice usana, nastavite nanositi balzam za usne uvijek kada ste vani ili kada osjetite suhoću. Ako se stanje, uz sve mjere, ne popravi niti nakon tri tjedna, obratite se dermatologu, uzrok suhoći i neugodi tada su možda alergijska reakcija ili gljivična infekcija, možda nedostatak nekog nutrijenta, a suhoća i osjetljivost mogući su simptomi i aktiničkog heilitisa (prekancerozno stanje).

Linker
11. travanj 2024 12:03