Poslije injekcija

Povećane usnice: Kako teče oporavak nakon stavljanja filera i što ne smijete raditi!

Neke aktivnosti će pojačati, a druge ublažiti otečenost usnica poslije injektiranja dermalnih filera.

Punjenje usnica dermalnim filerima postaje uobičajen postupak koji, uz stručnu ruku i odgovorno postupanje, može dati odlične rezultate. Postupak se mjeri u minutama, blago je invazivan, oporavak je brz, ali ipak treba obratiti pozornost na neke korake, kako bi sve proteklo bez problema i završilo s najboljim mogućim rezultatima.

Hladno je dobro

Za smanjenje oticanja i modrica te za brži oporavak, pacijentima se nakon povećanja usnica filerima preporučuju hladni oblozi na usnicama. Trebalo bi ih upotrebljavati povremeno unutar prvih 24 do 48 sati. Hlađenje usnica može pomoći i prije postupka, jer pomaže stezanju krvnih žilica, pa će posljedično biti manje modrica.

image

Iako je blago invazivan, tretman injekcijama filera nije igra

SERGIY TRYAPITSYN/PANTHERMEDIA/PROFIMEDIA

Prvih dana izbjegavajte vruće i tople tuševe, kupke i saune. Koristite mlaku vodu, a nakon dva do tri dana počnite se vraćati toplijim temperaturama.

Ništa bez hidratacije

Usnice će se bolje oporavljati ako su dobro hidrirane. Obilno hidrirajte usnice, a dobro su došli i okluzivi koji će „zarobiti” vlagu u sluznici.

Suzdržite se od pusa

Usnice su vrlo pokretljive i dobro prokrvljene, pa su i sklonije oticanju nakon primanja injekcija filera od ostalih dijelova lica. Iako ćete vjerojatno doći u napast pućiti svoje nove usnice, suzdržite se dok se potpuno ne oporave. Što ih manje za to vrijeme upotrebljavate, to bolje, pa se pokušajte i ne ljubiti.

image

Suzdržite se od poljubaca poslije injektiranja filera

ANDREA PIACQUADIO/PEXELS

Svaki jači pritisak mogao bi ugroziti rezultate, zbog toga se preporučuje i spavanje na podignutom uzglavlju. Tako će oteklina brže prolaziti, a spriječit ćete i slučajno pritiskanje usnica.

Ne gledajte se svaki tren u ogledalo

Znamo da jedva čekate vidjeti nove usnice u svoj njihovoj ljepoti, ali za vaš psihički mir bolje je ne zirkati svako malo u ogledalo. Nemojte provjeravati rezultate sve dok otekline potpuno ne splasnu. Najjače će biti, naravno, prvoga dana, a u iduća dva do tri dana značajno će se smanjiti. Ponekad treba proći i dva tjedna da sve sjedne na svoje mjesto.

Bez alkohola i vježbanja

Tjedan do dva prije tretmana prestanite uzimati sve lijekove i dodatke prehrani koji mogu razrijediti krv; tako će se smanjiti pojava podljeva i modrica. Poslije zahvata neki liječnici preporučuju uzimanje dodataka prehrani, kao što su bromelain i arnika, koji djeluju protuupalno i smanjuju oticanje. Naravno, uzimajte ih isključivo u dogovoru s liječnikom.

Sve te napore mogli biste poništiti ako u danu tretmana, prije ili poslije njega, popijete koje alkoholno piće – reakcija može biti burna i može doći do intenzivnog crvenila i oticanja. Pametno je uzeti stanku i od vježbanja. Na intenzivne napore zaboravite dva do tri dana, a onim laganima možete se vratiti već sljedećeg dana.

image

Veliki napori pridonose oticanju tkiva

ANDREA PIACQUADIO/PEXELS

Što jesti, a što ne

Uvijek je važno jesti dovoljno povrća, a u slučaju apliciranja filera u usnice postaje još važnije. Povećana konzumacija zelenog lisnatog povrća i celera prirodnim će putem smanjiti sklonost pojavljivanju modrica, zahvaljujući vitaminu K koji sadrže.

Povrće nemojte jako soliti, a nemojte jesti ni čips i slične namirnice. Srežite sol što jače možete tijekom 24 sata poslije punjenja usnica, budući da sol potiče zadržavanje vode i oticanje.

image

S povećanim usnicama što nježnije

PIXABAY/PEXELS

Prekrijte modrice šminkom

Ovo neće ubrzati oporavak, ali može vam pomoći da se osjećate bolje kad izađete u javnost. Kvalitetan puder za okolnu kožu i taman ruž mogu pružiti dobru kamuflažu.

Linker
05. ožujak 2024 13:27