Pune i definirane

Pet rješenja za gušće obrve: Od iscrtavanja olovkom do presađivanja

Prekomjerno čupanje obrva uobičajena je estetska pogreška, ali i jedan od najvećih uzroka gubitka tih dlačica.

Dobro oblikovane i pune obrve skladno uokviruju lice, pomlađuju oči i ukupan izgled, dok pretanke, rijetke ili nejednake obrve licu lako dodaju godine. Čest je razlog prorjeđivanja obrva pretjerano čupkanje, no i mnoge bolesti utječu na njihovu gustoću. „Dlačice obrva ispadaju jednako kao i kosa. Zbog različitih se razloga njihov rast može poremetiti, pa se događa da nakon potpuno normalnog ciklusa rasta počinju nicati tanje i rjeđe”, kaže dr. Craig Ziering, specijalist za obnavljanje kose. Srećom, postoji više načina pomoću kojih se može poboljšati izgled obrva.

Prvi korak – olovka

Kod prorijeđenih dlačica, bilo zbog bolesti (ekcem, alopecija, smanjena aktivnost štitnjače...), bilo zbog nestručnog čupkanja, najlakši je način preoblikovati obrve pomoću olovke za obrve koja ima vrh u obliku suze. Njime je lakše iscrtati dlačice, definirati liniju i ispuniti prazna područja.

Čitajte i: Kako izgleda transplantacija obrva, metoda presađivanja koju je popularizirala Chrissy Teigen

Serum nakon pretjeranog čupanja

Prekomjerno čupanje obrva uobičajena je pogreška, ali i jedan od najvećih uzroka gubitka tih dlačica. „S vremenom će iščupane dlačice ponovo narasti, no nastavi li se s čupkanjem, kod svakog će se ciklusa stopa rasta malo smanjiti. Na tim će dijelovima dlačice biti kraće i tanje, a to dovodi i do dugoročnog stanjivanja”, upozorava dr. Carlos Wesley, estetski kirurg specijaliziran za presađivanje kose. U normaliziranju rasta mogu pomoći namjenski serumi koji sadrže biljne peptide, aminokiseline, vitamine i druge sastojke važne za poticanje jačeg rasta obrva.

image

Dobro oblikovane i pune obrve daju licu okvir, pomlađuju oči i ukupan izgled

DEPOSITPHOTOS

Tonirani gel ili vosak za obrve

Krivac za rijetke obrve može biti neodgovarajuća prehrana, ona u kojoj nedostaje vitamina A, B, D ili E, ili pak željeza. Osim što je u tom slučaju nužno djelovati iznutra uravnoteženom prehranom, može se djelovati i izvana toniranim gelom ili voskom za obrve koji potamnjuju i zgušnjavaju pojedinačne dlačice te tako stvaraju dojam punijih obrva.

Microblading za dulje rezultate

Sa starenjem obrve mogu polako gubiti boju i prorjeđivati se. U tom slučaju od pomoći može biti microblading, tehnika popunjavanja i iscrtavanja obrva koja koristi fine poteze, u skladu s rastom i izgledom dlačica, kako bi unijela polutrajni pigment u kožu. To je suvremeniji oblik trajnog šminkanja koji, ako je profesionalno izveden, daje dojam gušćih obrva uz prilično prirodan izgled. Oblik i luk mogu se iscrtati po želji, a rezultati traju od jedne do tri godine.

Čitajte i: Šest razloga za brigu: Ovo su promjene zbog kojih oči izgledaju umorno i starije

Presađivanje dlačica

Nasljedni gubitak kose ili dlačica može skratiti fazu rasta dlačice, što uzrokuje propadanje folikula. Transplantacija obrva trajno je rješenje, jer se uzimaju zdravi folikuli s donorske regije na tjemenu te se presađuju u sitne rezove napravljene na ogoljelom dijelu. Nakon što se presadak primi, nastavlja rasti na novom mjestu. S obzirom na to da su presađene dlačice kosa, treba ih podrezivati svaka dva do tri tjedna.

Linker
16. travanj 2024 11:38