Na vrućinama

Pet glavnih pravila za ljetnu njegu kože lica

Kao što smo ljetnim uvjetima prilagodili odijevanje i prehranu, tako bismo trebali i njegu kože. Dovoljno je samo nekoliko koraka kako bismo dobili savršen program za njegu kože u vrućim danima i noćima

Ljeto je zavladalo u velikom stilu – dani su dugi, sunce je jarko, temperature se penju i penju... I kao što smo ovim klimatskim uvjetima prilagodili odijevanje i prehranu, tako bismo trebali i njegu kože. Bez brige, nije potrebno uobičajenu njegu okretati naglavačke, dovoljno je nekoliko jednostavnih prilagodbi i dobit ćete savršen program za njegu kože u vrućim ljetnim danima i noćima.

Obilje antioksidansa

Kvalitetan antioksidativni serum osnovna je hrana za kožu kroz cijelu godinu, no najvažniji je upravo ljeti, kada puno vremena provodimo na otvorenome. Antioksidansi pomažu neutralizirati djelovanje slobodnih radikala, nestabilnih spojeva koji oštećuju kožu (i potiču proces starenja), a za njihovo gomilanje odgovorne su UV zrake, pušenje, zagađivači... Serum se može koristiti noću, no vjerojatno će najjači učinak imati ako ga nanosite ujutro, kao dodatni sloj obrane kože. Kad se upije, preko njega nanesite kremu za zaštitu od sunca. Jedan od učinkovitih antioksidansa je vitamin C, koji ne samo što štiti kožu od slobodnih radikala, nego i pomaže protiv hiperpigmentacija, još jedne smetnje koja je izraženija ljeti.

image

I ljeti prijeti opasnost od isušivanja kože, pa se hidratacija ne smije preskakati

DEPOSITPHOTOS

Lagana hidratacija

Možda dolazite u iskušenje preskočiti hidratantnu kremu kada je vani tako vruće i koža vam je ljepljiva, ali to baš nije dobra ideja – koža treba vlagu kako bi ostala zdrava te je hidratacija nužna kroz cijelu godinu. I to vrijedi za sve tipove kože.

Premda je pojava suhe kože vjerojatnija zimi, ljetni mjeseci također su puni faktora koji mogu isušiti kožu, spomenimo sunce, morsku vodu, klor iz bazena, vjetar. Stoga se nemojte odreći hidratacije, nego samo promijenite formulu – umjesto gustih krema koje su preteške za vlažno i vruće vrijeme, odaberite lagane gelove ili losione bez ulja i na bazi vode. Bilo bi dobro da sadrže glicerin ili hijaluronsku kiselinu, ovlaživače koji privlače vodu i zadržavaju je u koži, a nisu ni gusti ni teški.

Osobe koje imaju doista masnu kožu ljeti mogu preskočiti hidratantni proizvod ujutro, kažu dermatolozi, ali zato ga obavezno trebaju nanositi navečer.

Čitajte i: Što kad vam sunce opeče najosjetljiviji dio lica? Koji sastojci pomažu, a koji samo pogoršavaju situaciju

Ne štedite na kremama za sunčanje

Već se dobro zna da bismo kremu za zaštitu od sunca širokog zaštitnog spektra i sa SPF-om barem 30 trebali nanositi baš svakoga dana, no osobito se marljivo trebamo štititi ljeti iz jasnih razloga – sunca je više, više smo vani, a UVB zrake, odgovorne za nastanak opeklina, tijekom ljeta jače žežu. Trebali bismo se često podsjećati da je šteta od sunca kumulativna te da se povećava i nakon kratkog izlaganja suncu bez zaštite.

Ako većinu vremena provodite u zatvorenim prostorima, vjerojatno će vam i ljeti biti dovoljan proizvod sa SPF-om 30, kakav koristite cijele godine. Ne zaboravite se namazati i kad ste u zatvorenome, jer UVA zrake prodiru i kroz staklo. Ako dulje vrijeme provodite vani, obavezno se prebacite na SPF 50. Uvijek nanosite dovoljne količine kreme (većina ljudi to ne radi) i često je obnavljajte.

image

Provodite li više vremena vani prebacite se sa SPF-a 30 na SPF 50

TOMASZ TULIK/DEPOSITPHOTOS

Pojačano čišćenje

Vrućine automatski znače više znoja i masnoća na koži, a time raste i rizik od začepljenja pora i izbijanja prištića. Stoga bi navečer bilo dobro koristiti jače sredstvo za čišćenje kože nego inače, kako bismo s lica uspješno skinuli kremu za sunčanje, šminku i prekomjernu masnoću. Dobar izbor može biti sredstvo za čišćenje s blagom eksfolijacijom koje će moći ukloniti svu nečistoću, ali i odumrle stanice kože.

Čitajte i: Dvostruko čišćenje: Na koje zahtjeve kože lica može odgovoriti ovaj korejski beauty trend

Dodajte aktivne sastojke

Različiti jaki aktivni sastojci, poput AHA kiselina, vjerojatnije će uzrokovati iritacije zimi, kada je koža višestruko ugrožena, nego ljeti. Stoga su topliji mjeseci bolje vrijeme za njihovo uključivanje u redovnu njegu. Počnite ih nanositi postupno i u blažim koncentracijama te ih koristite navečer, s obzirom na to da mogu pojačati reaktivnost kože na sunce.

Što se tiče retinoida, s njima bi bilo idealno početi u proljeće, jer je koža najosjetljivija na sunce dok se privikava na novi proizvod, a to traje nekoliko tjedana.

Linker
19. travanj 2024 03:39